ΜΠΕΤΣΗ, Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΓΙΣΣΑ ΣΕΦ: ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ” | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

η μικρή μάγισσα- σεφΓνωρίστε το νέο βιβλίο της Χριστίνας Ανδρέου Μπέτση, η μικρή μάγισσα-σεφ: Υπέροχα Αηδιαστικό!”  εικονογραφημένο από τη βραβευμένη Μάρια Μπαχά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. 

«Η μαγεία θέλει χάρη, φαντασία και μπαχάρι, θάρρος, πείσμα, τσαχπινιά και καθόλου τεμπελιά!» ή αλλιώς η μαγεία και η μαγειρική σε ένα υπέροχα αηδιαστικό συνδυασμό! Αυτό είναι το μότο της μαγισσούλας-σεφ Μπέτση, της πρωταγωνίστριας του βιβλίου που εντυπωσίασε την κόρη μου κι άρχισε να βάζει στο καζάνι της (μια λεκάνη, χωρίς φωτιά, ψυχραιμία) πολλά και διάφορα. Εντάξει, όχι ό,τι έβαζε κι η Μπέτση, αλλά σαμπουάν, αντηλιακό, κανέλα, πιπέρι και κέτσαπ είχε σίγουρα...

Από την αρχή, λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρο πως για να επιτύχει μια μαγισοσυνταγή χρειάζεται φαντασία, πείσμα και μεράκι. Γιατί υπάρχουν συνταγές υπέροχες, αλλά υπάρχουν επίσης και συνταγές υπέροχα, καταπληκτικά, φανταστικά… αηδιαστικές! Και εάν είσαι μια μάγισσα-σεφ και θέλεις να διατηρήσεις την… κακή σου φήμη ανάμεσα στους μάγους φίλους σου πρέπει πάντα να δοκιμάζεις συνταγές τρομακτικές, διασκεδαστικές, παράξενες και… πολύ πικάντικες! Πράγμα καθόλου εύκολο…

Γι’ αυτό και όταν η Μπέτση διοργάνωσε ένα δείπνο στο σπίτι της στο δάσος, αποφάσισε να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους της με μια σπάνια συνταγή του διαβόητου μάγου-σεφ Τζέιμι Μπλιαξ: το θρυλικό τσίλι, «Καυτή Δρακοανάσα»! Στόχος; Να κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μαγειρικής «Μαύροι Σκούφοι». Παρά τις δυσκολίες (μια απρόσμενη διακοπή ρεύματος και την έλλειψη ενός μυστικού συστατικού), η Μπέτση θα τα καταφέρει και η υπέροχα αηδιαστική της συνταγή θα κάνει θραύση ανάμεσα στους μικρούς της φίλους-μάγους και κυριολεκτικά θα πάρουν φωτιά στόματα και κουτάλια!!!

Αυτή είναι η υπόθεση του βιβλίου. Σε τι διαφέρει, όμως, αυτό το βιβλίο από τα υπόλοιπα; Στο ότι έχει δύο μορφές! Μια παραδοσιακή, χαρτόδετη και μια ψηφιακή, που μπορεί να ζωντανέψει την ιστορία της Μπέτσης με επιπλέον ήχους, χρώματα, εικόνες και animations στην οθόνη μιας touchscreen συσκευής! Αρκεί δηλαδή ένα απλό… κλικ για να ζήσουν οι μικροί μας φίλοι τη μαγεία του παραμυθιού ξανά από την αρχή και να βοηθήσουν –με το μαγικό άγγιγμα του χεριού τους- ώστε να βρει η Μπέτση το συστατικό που της λείπει για να απογειώσει το πιάτο της, το μαγικό μανιτάρι-τσίλι! Και αυτό τράβηξε την κόρη μου πολύ και το ευχαριστήθηκε!

η μικρή μάγισσα-σεφ

Η διαδικασία είναι απλή, το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσετε στο tablet ή το smartphone του την εφαρμογή «Μπέτση, η μικρή Μάγισσα Σεφ: Υπέροχα αηδιαστικό!» by Kuakomekiki και ένα διαδραστικό βιβλίο (bookapp) με εικόνες που ζωντανεύουν με την αφή, μουσική επένδυση και παιχνίδια δεξιοτήτων προσφέρεται εντελώς δωρεάν για διπλή απόλαυση στους αναγνώστες. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store και το Google Play και αφού εγκατασταθεί, δεν απαιτείται σύνδεση για τη χρήση της.

Το συγκεκριμένο διαδραστικό βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά  προσχολικής ηλικίας και των πρώτων σχολικών χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, τα book apps είναι εφαρμογές που χάρη στη μέθοδο της οθόνης αφής, μπορούν και ενεργοποιούν δράσεις πάνω στην οθόνη, που εμπλουτίζουν και εξελίσσουν την ιστορία με ένα πιο «ζωντανό» τρόπο. Για παράδειγμα, αν το παιδί αγγίξει πάνω στην οθόνη ένα σύννεφο, το σύννεφο μπορεί να αρχίσει να ρίχνει βροχή, ένας πολυέλαιος να ανάψει ένα-ένα τα φώτα του, ένα καζάνι με φίλτρα να αλλάξει χρώμα σε κάθε κίνηση του μαγικού ραβδιού! Οι ψηφιακές εικόνες «ζωντανεύουν» προσφέροντας ακουστικές και οπτικές εμπειρίες στα παιδιά που δένουν με την υπόθεση του παραμυθιού και την προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. 

IMG_0161-970x729

Το bookapp «Μπέτση, η μικρή μάγισσα-σεφ: Υπέροχα αηδιαστικό!» κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του Γερμανικού Οίκου Tigercreate TCABC με συμμετέχουσες πάνω από 50 χώρες. Σημαντικό κομμάτι στο όλο εγχείρημα είναι η υψηλή ποιότητα της εικονογράφησης που έγινε όλη στο χέρι από τη βραβευμένη εικονογράφο Μάρια Μπαχά, τόσο για το βιβλίο όσο και για την ψηφιακή μορφή του. Στο ψηφιακό βιβλίο σημαντικό επίσης είναι ό,τι κάθε σελίδα επενδύεται με αυθεντική μουσική και πρωτότυπα ηχητικά εφέ (την οποία υπογράφει ο Στάθης Ανδρέου) που προσθέτουν στην αφήγηση ένα κινηματογραφικό στοιχείο. Έτσι η περιήγηση του παιδιού στις ψηφιακές σελίδες αποκτά μια πρωτόγνωρη διάσταση, που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις. Με μια ηλικιακά κατάλληλη εφαρμογή που θα ενισχύσει την ορθή ενασχόλησή του παιδιού με την τεχνολογία χωρίς, όμως, να παρατείνει την έκθεσή του στην οθόνη.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος από τις Εκδόσεις Πατάκη και την ομάδα Kuakomekiki: να ενισχύσει και να εξυψώσει τη διαδικασία της ανάγνωσης και με ένα ακόμη μέσο, να δώσει μια νέα διάσταση στη σχέση του παιδιού με τον κόσμο των παραμυθιών. Ένα αγαπημένο παραμύθι στο ράφι της βιβλιοθήκης, ένα αγαπημένο παραμύθι στο κινητό ή το tablet της μαμάς…  Το παιδί να χτίσει τη σχέση του με το βιβλίο με το βλέμμα στραμμένο μπροστά.

Η Χριστίνα Ανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της πάνω στο θέατρο και στις τέχνες στο Royal Holloway University στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο πολιτιστικό ρεπορτάζ σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, τα τελευταία, όμως, χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον χώρο των εκδόσεων και της συγγραφής, ενώ παράλληλα ασχολείται και με σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2015-2016 οραματίστηκαν με τον Στάθη Ανδρέου -και τη Μάρια Μπαχά συνοδοιπόρο- την Kuakomekiki, μια εταιρεία που σχεδιάζει book apps, ψηφιακά- διαδραστικά βιβλία για παιδιά. Η «Μπέτση, η μικρή μάγισσα-σεφ: Υπέροχα αηδιαστικό!», το τρίτο της book app και το πρώτο της χάρτινο βιβλίο, βραβεύτηκε με το TigerCreate Adventure Book Competition Award 2015-2016 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Μπολόνια. www.kuakomekiki.com 

Leave a Reply