ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: “ΜΗΤΕΡΕΣ. ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ” | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΜητέρεςΟι Μητέρες: Μια αντισυμβατική ιστορία (Πρωτότυπος τίτλος: Mother), της Sarah Knott, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (σειρά Οξυγόνο) στις 29 Οκτωβρίου, σε μετάφραση της Στέλλας Κάσδαγλη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, που εξετάζει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας ανά τους αιώνες.

Αλήθεια, τι σήμαινε να είσαι μητέρα στο παρελθόν; Όταν η διακεκριμένη ιστορικός Sarah Knott έμεινε έγκυος, έθεσε αυτό το ερώτημα στον εαυτό της. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε να βρει καταγραφές που αφορούσαν τη μητρότητα. Επί αιώνες τους ιστορικούς απασχολούν θέματα όπως οι πόλεμοι, οι πολιτικές εξελίξεις και οι επαναστάσεις, αλλά οι λεπτομέρειες της καθημερινής φροντίδας ενός μωρού τούς αφήνουν αδιάφορους. Πολλές πτυχές της μητρότητας, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, παραβλέπονται ή λησμονιούνται.

Με γνώμονα το δικό της βίωμα, από την αποβολή ως την κύηση, τον τοκετό και τη βρεφική ηλικία των δύο της παιδιών, η Sarah Knott διερευνά την ολοένα μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων. Αντλώντας στοιχεία από μια ετερόκλητη συλλογή τεκμηρίων –ανολοκλήρωτα γράμματα, βιαστικές ημερολογιακές καταχωρίσεις, δικαστικά αρχεία και μια φιγούρα σε μια ζωγραφιά– το βιβλίο αυτό διασώζει και ζωντανεύει τις χαμένες ιστορίες των συνηθισμένων γυναικών, των συνηθισμένων μητέρων. Από τις ωδίνες μιας σκλάβας στις φυτείες της Νότιας Καρολίνας ως το θριαμβευτικό χαμόγελο της ερωμένης του βασιλιά που έχει συλλάβει τον διάδοχο του θρόνου· από τη νοικοκυρά των προαστίων της δεκαετίας του 1950 ως την εργάτρια που πάει στο εργοστάσιο με το μωρό της· από την έποικο στο Φαρ Ουέστ με τα οχτώ παιδιά ως τη φεμινίστρια του 1970 που μάχεται για το δικαίωμά της να αποφασίζει αν θα κάνει παιδιά, οι Μητέρες συνθέτουν μια συγκινητική εικόνα της μητρότητας.

Η ιστορικός Sarah Knott επινοεί ένα ολόδικό της είδος βιβλίου για να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ιστορικής ερμηνείας. Συνδυάζοντας απομνημόνευμα και ιστορία, ζωντανεύει παρελθόν και παρόν. Αφήγηση ταυτόχρονα προσωπική και ευρεία, λυρική και ακριβής. Και αποτυπώνει την ιστορική πορεία των μανάδων, αφηγούμενη την ιστορία της μητρότητας – της εγκυμοσύνης, της γέννησης, της συνάντησης με το βρέφος. Καλή ανάγνωση.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Σε καθηλώνει από την αρχή έως το τέλος.- Diane Atkinson, συγγραφέας

Ειλικρινές και γνήσιο. –Sunday Times

Το Μητέρες της Sarah Knott με έκανε να κλαίω με λυγμούς… Η προκλητική δύναμη της κοινωνικής ιστορίας της πηγάζει από την εξαιρετική της ικανότητα ως συγγραφέα και αφηγήτριας.-Spectator

Το Μητέρες είναι ένας συγκινητικός όσο και διαφωτιστικός στοχασμός πάνω στον πιο στοιχειώδη, και ωστόσο αδιάκοπα μεταβαλλόμενο, δεσμό μεταξύ ανθρώπων.- Fara Dabhoiwala, συγγραφέας 

Leave a Reply