ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ| ΝΑ ΕΧΕΙΣ ‘Η ΝΑ ΕΙΣΑΙ;

Να έχεις ή να είσαι; Ιδού η απορία.

Ένα από τα πιο κλασικά έργα φιλοσοφίας όλων των εποχών, το βιβλίο του Erich Fromm Να έχεις ή να είσαι; έφτασε στα χέρια μου ξανά, μετά από 20 χρόνια, και αυτή τη φορά είναι ντυμένο με τα καλά του μιας και πρόκειται για την επετειακή έκδοση των Εκδόσεων Διόπτρα για τα 40 χρόνια του.

Πριν από 20 χρόνια λοιπόν, ο κύριος Fromm και το σημαντικό του ερώτημα ήταν το δώρο γενεθλίων μου από ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο της ζωής μου.  Πρόκειται για ένα βιβλίο που με επηρέασε βαθιά και ομολογώ πως συγκινήθηκα που το ξαναδιάβασα.

Τότε, τα μάτια μου δεν είχαν “δει” πολλά, όσα όμως διάβασα στις σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου ήταν για μένα μια σημαντική πυξίδα. Ξαναδιαβάζοντάς το, με τα μάτια της ενήλικης γυναίκας, ψυχολόγου, θεραπεύτριας, συζύγου και μάνας, νομίζω πως οι λέξεις και οι φράσεις εντυπώθηκαν για δεύτερη φορά με μεγαλύτερη ένταση.

Τα λόγια του Erich Fromm, σε όλα του τα βιβλία, μπορούν να προβληματίσουν και να εμπνεύσουν μεγάλους και μικρούς (εφήβους και νέους ). Αν αισθάνεστε έτοιμοι να απαντήσετε στο ερώτημα να έχεις ή να είσαι, σε εποχές που διακυβεύεται η ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες της τις εκφάνσεις, τότε αυτό το βιβλίο είναι ο φωτεινός φάρος που θα σας οδηγήσει στο λιμάνι της γνώσης.

Το συστήνω ανεπιφύλαχτα σε γονείς!

Καλή σας ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply