ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΖΑΚΟΜΙΝΟΥΣ ΓΚΕΝΣΜΠΟΡΟ”

Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό“Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό” είναι μια γλυκόπικρη, φιλοσοφική, ποιητική ιστορία για μικρά, μεγάλα και πολύ μεγάλα παιδιά, που διαπνέεται μεν από μια μελαγχολία, αλλά κυρίως από ρεαλισμό. Ο πρωταγωνιστής δεν είναι ήρωας, αλλά μάλλον αντιήρωας που ζει μια ζωή απλή⋅ μα μια ζωή γενναία και γεμάτη από την κούνια μέχρι τον τάφο. Και δικαιώνεται.

Η καθημερινότητά του είναι άλλες φορές καλή κι άλλες κακή, βιώνει εύκολα και δύσκολα, αγαπάει και πονάει, πληγώνεται και πετυχαίνει. Από μικρός, ο εύθραυστος, μικροκαμωμένος και εσωστρεφής λαγός Ζακομινούς, με τους προβληματικούς γονείς και τη λατρεμένη γιαγιά (ίσως την Μπέατριξ Πότερ που πήρε τη λαγουδίσια μορφή των ηρώων της και παντρεύτηκε Γάλλο λαγό, εκεί πάντως παραπέμπει η Ντοτρεμέρ), πετάει στα σύννεφα, κι ας είναι κουτσός από μικρό παιδί εξαιτίας μιας τούμπας… Κι όμως κατορθώνει – καθώς μεγαλώνει – να αποκτήσει φίλους, καλούς φίλους με αστεία ονόματα, να αγαπήσει την γλυκιά Ντους (Douce) και να αγαπηθεί κι εκείνος, να κάνει δικά του παιδιά και τελικά να αγαπήσει τη ζωή του, μια ζωή που – όπως λεει-  άξιζε τον κόπο να τη ζήσει…

Διαβάστε αυτό το βιβλίο- κόσμημα μαζί με τα παιδιά σας, ξεφυλλίστε το βιβλίο του Ζακοµινούς μέσα από 12 σαλόνια, 10 πορτρέτα και 3 φωτογραφικά άλμπουμ, ταξιδέψτε παρέα στο μαγευτικό εικαστικό σύμπαν της δημιουργού, μιλήστε τους για τη ζωή και την καθημερινότητα με τα πάνω της και με τα κάτω της, για τη διαφορετικότητα, για την αποδοχή, για τις αμφιβολίες, για τις δοκιμασίες, για τους συμβιβασμούς, για την υπομονή, για τη φιλία, για την αγάπη, για τις καθημερινές νίκες και ήττες που κάνουν τους ανθρώπους πλούσιους σε εμπειρίες, που κάνουν τις ώρες μας πλούσιες. Και τη ζωή μας πλουσιότερη.

Πλούσιες ώρες; Δηλαδή;
Ας πούµε, µια ολόκληρη ζωή…
Όπως αυτή του Ζακοµινούς Γκενσµπορό.
Τα ξερά φύλλα του πάρκου, η βροχή, η άµπωτη.
Μια κουτρουβάλα, ένα αντίο στην προκυµαία, ένα καληµέρα µέσα σ’ έναν κήπο.
Ένα πικ νικ, µερικοί αγώνες ταχύτητας και η δροσερή σκιά κάτω από τη µυγδαλιά.
Όλα αυτά. Και πολλά άλλα.
Μια ζωή.

Fire and Brimstone! He got it right!

Η υπέροχη, όπως πάντα, εικονογράφηση της Γαλλίδας Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ υποστηρίζει και αναδεικνύει το κείμενο, και μας κάνει να διαπιστώσουμε ότι η δημιουργός είναι, εκτός από μια εξαιρετικά ταλαντούχα εικονογράφος, και μια εξαιρετικά ταλαντούχα συγγραφέας.

« Je voulais dire quelque chose de simple, comme la vie*. », έγραψε για το παραμύθι της η Rébecca Dautremer. Δεν θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει καλύτερα.

*Ήθελα να μιλήσω για κάτι απλό, όπως η ζωή.

Το βιβλίο “Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή.

No Responses

Leave a Reply