ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ ΝΑ “ΦΥΤΡΩΣΕΙ” ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ; Η ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΑΝΤΑ…

Κοραλλιογενής ΎφαλοςΗ Άννα, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, ζωγραφίζει όπου βρει. Άλλωστε, δεν έχει σημασία πού ζωγραφίζει κάποιος, στο χαρτί, στον καμβά, στους τοίχους: η τέχνη υπάρχει παντού. Αυτό, τουλάχιστον, πίστευε μέχρι που αντίκρισε τον τοίχο του Χημείου και άλλαξε γνώμη. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Δεν άντεχε άλλο να βλέπει τα σύμβολα, τα συνθήματα και τις μουντζούρες, που γέμισαν τοίχους, κολόνες και μάντρες. Όλα αυτά τα έκανε μια συγκεκριμένη παρέα που ήθελε να βάλει «ταγκιές» σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Η Άννα αποφασίζει να διορθώσει την κατάσταση. Παίρνει, λοιπόν, τα σπρέι της και αρχίζει να δημιουργεί όμορφα γκράφιτι. Όμως, δεν αργεί να μπλέξει και εκείνη… Το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου «Κοραλλιογενής Ύφαλος» (εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας) είναι ένα αισιόδοξο πρωτοεφηβικό ανάγνωσμα για τους παρεξηγημένους γκραφιτάδες, τη χαρά της δημιουργίας, τη σημασία της συνεργασίας και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. 90987167_2794415370606861_7225081851772141568_oΑνήκει στη σειρά «Ιστορίες που ζεις δυνατά» και απευθύνεται σε όσους αποδέχονται τη δική τους διαφορετικότητα αλλά και των άλλων, σε όσους θέλουν να ανήκουν κάπου ή απλά να εκφραστούν, αλλά κυρίως σε όσους θέλουν να ζουν δυνατά.

94541421_2855725694475828_8651745759869272064_o

Το Τaλκ ζήτησε από την αγαπημένη συγγραφέα να μας πει πώς εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία και πώς οδηγήθηκε στη συγγραφή της. Ας δούμε τι μας είπε η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου.

“Ήμουν από τους γονείς των οποίων η καθημερινή μετάβαση των παιδιών στο σχολείο γινόταν με αυτοκίνητο. Κάθε μέρα, από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο, ήταν ένα ατελείωτο πηγαινέλα. Δίπλα, λοιπόν, από το Γυμνάσιο και Λύκειο όπου φοιτούσαν τα παιδιά μου, υπήρχε μια διάβαση που σε έβγαζε στην απέναντι μεριά της λεωφόρου. Καθώς «σύχναζα» καθημερινά έξω από το σχολείο, περνούσα τη διάβαση για να επισκεφθώ τον αγαπημένο μου φούρνο. Αφού περίμενα που περίμενα, έπρεπε κάπως να «σκοτώσω» την ώρα μου…

Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, καθώς διέσχιζα τη διάβαση, κρατούσα την αναπνοή μου από τη δυσοσμία. Η μπόχα ήταν απίστευτη, δεν αντεχόταν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, και οι δύο τοίχοι ήταν καλυμμένοι κατά μήκος με κακόγουστα μηνύματα, μουτζούρες και ταγκιές. Κάποια στιγμή, και αφού η διάβαση καθαρίστηκε και πλύθηκε από τον δήμο, η μία πλευρά φιλοτεχνήθηκε από άγνωστους καλλιτέχνες του δρόμου. Ήταν πραγματικά ένα έργο τέχνης. Έτσι, το βιβλίο μου «Κοραλλιογενής ύφαλος» είναι εμπνευσμένο από τη συγκεκριμένη διάβαση με τις μουτζούρες και της ταγκιές της. Ήθελα να μεταφέρω όλη αυτήν την τέχνη που δεν βρίσκεται πάνω σε καμβά ή σε μουσεία αλλά υπάρχει κοντά μας, δίπλα μας, σε αντίθεση με τον βανδαλισμό, που μερικοί έχουν το θράσος να αποκαλούν «τέχνη».

Όσο δούλευα το βιβλίο, η επίλυση του προβλήματος δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το ίδιο το σχολείο, αφού είναι η αμέσως επόμενη κοινωνική ομάδα που επηρεάζει ένα παιδί/έφηβο τόσο άμεσα, πέρα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Γιατί πιστεύω ατράνταχτα πως ένα ικανό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να κάνει θαύματα σε κάθε ηλικίας παιδί και να καταφέρει να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό στην επιφάνεια.

Και αφού μιλάμε για τέχνη, θα ήθελα να σταθώ στο ίδιο θέμα και να προτείνω ένα υπέροχο βιβλίο που απόλαυσα από την αρχή ως το τέλος. Είναι το «Μια πινελιά μυστήριο» της Μαρίας Νομικού από της εκδόσεις Μεταίχμιο. Διάσημοι ζωγράφοι και πίνακες, τάσεις εποχής και η ζωή του μοναδικού Πολ Γκογκέν μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με ένα από τα αποφθέγματα το Πολ Γκογκέν που ανέφερε και η συγγραφέας στο βιβλίο της: “Η ζωή είναι κιόλας ένα κλάσμα δευτερολέπτου. Ελάχιστος χρόνος για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας, τα όνειρά μας, το πάθος μας.”

978-618-03-1986-6_3 (1)

Το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου “Κοραλλιογενής Ύφαλος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το παραγγείλετε από το eshop τους ή τηλεφωνικά, στο 211 3003500, όπως και από οποιοδήποτε άλλο βιβλιοπωλείο που διατηρεί e-shop.

Leave a Reply