ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ IBBY 2016

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στην ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τα ετήσια βραβεία του σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους για βιβλία έκδοσης 2015.

Την ίδια μέρα κηρύχθηκε η έναρξη της μεγάλης καμπάνιας της ΕΝΕΛΒΙ για την Ελληνική Ημέρα Βιβλίου με σύνθημα «Διαβάζω & Αλλάζω», στην οποία το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας μαζί με την Εταιρεία Συγγραφέων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Σύμβουλος και Επικεφαλής του Μορφωτικού Τμήματος της Βραζιλίας κ. Φλάβιο Γκόλντμαν.

12957529_991154457630417_3914910617874342581_o

Τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:

Α. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς:

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για την συνολική του προσφορά στην παιδική λογοτεχνία απονέμεται στον Γιάννη Παπαδάτο, Επίκουρο Καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας.

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή-στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στην Μαρία Κουτούπη, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ

2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στους Δέσποινα Θεοδοσάκη & Γεώργιο Τσάλτα, καθηγητές στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ

3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στην Ειρήνη Ραϊσάκη, νηπιαγωγό στο 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ

4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στη βιβλιοθήκη του St. Demetrios Greek School of Union NJ. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας για το πρόγραμμα «Αναγνωστικά σακίδια… για συναρπαστικά ταξίδια». Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

6. Βραβείο σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία μέσω της τεχνολογία και του διαδικτύου, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου: απονέμεται στη Λέσχη ψηφιακής δημιουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης “ΥΠΑΤΙΑ” του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμουhttp://gym-karlov.sam.sch.gr/ Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

7. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου: απονέμεται στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ο Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

8. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας: απονέμεται από κοινού στην Χαϊδω Πανταζή, βιβλιοθηκονόμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και στον Αθανάσιο Κουρόγλου, βιβλιοθηκονόμο στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ

9. Βραβείο σε Σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη σχολική εφημερίδα «Μυστικοί Ρεπόρτερ» του 6ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου (Υπεύθυνος: Γιάννης Κοτζαμητέλος) Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

10. Βραβείο σε Δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών: στον Δήμο Αθηναίων για την ίδρυση και λειτουργία βρεφικής – νηπιακής βιβλιοθήκης από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ

Από το 2016, θεσπίζεται νέο βραβείο σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία. Το βραβείο απονέμεται στον Πάνο Αλέφαντο, για την πολυετή εθελοντική του προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ. Το βραβείο από την επόμενη χρονιά θα ονομάζεται βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία. Τιμητικός έπαινος απονέμεται στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, για την δράση «Φάληρο-Βιβλιότοπος για παιδιά».

Child opened a magic book

Β. Βραβεία σε δημιουργούς

1. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη συγγραφέα Κατερίνα Ζωντανού, για το βιβλίο «Ομιλείτε πλουτωνικά;», εκδόσεις Μεταίχμιο.

2. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: απονέμεται στη συγγραφέα Γλυκερία Γκρέκου, για το βιβλίο «Το κόκκινο κουτί», εκδόσεις Ψυχογιός & στη συγγραφέα Μαριέττα Κόντου, για το βιβλίο «Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου», εκδόσεις Μεταίχμιο.

3. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται κατά πλειοψηφία στον συγγραφέα Σωτήρη Tριβιζά και στην εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή, για το βιβλίο «Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο», εκδόσεις Διάπλαση.

4. Βραβείο σε εικονογράφο για την Εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους (εκτός των Εικονοβιβλίων – Picture Book): απονέμεται κατά πλειοψηφία στον εικονογράφο Θανάση Δήμου, για την εικονογράφηση του βιβλίου «Η μυστική συνταγή της Έλλης», (κειμ. Μ. Παπαγιάννη), εκδόσεις Πατάκη.

5. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται κατά πλειοψηφία στον συγγραφέα Σταμάτη Κεσόγλου, για το βιβλίο «Η γη της Λόρνας», εκδόσεις Πατάκη.

6. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους: απονέμεται ομόφωνα στους δημιουργούς Αλέκο Παπαδάτο, Abraam Kaoya και Annie di Donna για το βιβλίο «Δημοκρατία», εκδόσεις Ίκαρος.

7. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται ομόφωνα στον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, για το βιβλίο «Ο Αληθινός ΤΡΙΚΕΡΑΤΩΨ φοβάται;», εκδόσεις Πατάκη.

8. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στον συγγραφέα Φίλιπ Κερ, στον μεταφραστή Αντώνη Καλοκύρη και στις εκδόσεις Μεταίχμιο για το βιβλίο «Τα άλογα του χειμώνα».

9. Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μυρτώ Δεληβοριά για το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο Φύλλος», (κειμ. Έλ. Γλωσσιώτη), εκδόσεις Θίνες.

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (www.greekibby.gr) την επόμενη εβδομάδα.

Eυχαριστούμε θερμά τους χορηγούς και αθλοθέτες των βραβείων για την έμπρακτη στήριξή τους, τον Δήμο Αθηναίων για τη συνεργασία και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.

Leave a Reply