ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ ΤΗΣ ΚΕΛΛΥ ΜΑΤΑΘΙΑ-ΚΟΒΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Τα Κίτρινα καπέλαΤα Κίτρινα καπέλα, το βιβλίο της Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (εκδόσεις Πατάκη) διέσχισαν τον ωκεανό και κατέκτησαν την Αμερική! Το βιβλίο θα εκδοθεί το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Enchanted Lion, με τίτλο The Yellow Hats!

Διαβάστε την κριτική μας για το βιβλίο εδώ.

Η εκδότρια Claudia Zoe Bedrick, έγραψε: «I just love the book and think it has tremendous taste and force, as well as perception» («Αγαπώ αυτό το βιβλίο και πιστεύω πως έχει φοβερή αισθητική, δύναμη και πλούσιο εννοιολογικό περιεχόμενο»). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκδοτικός οίκος Enchanted Lion Books είναι από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους εκδότες παιδικού βιβλίου στην Αμερική, με βιβλία που έχουν ιδιαίτερη απήχηση και στην Ευρώπη.

Τα Κίτρινα καπέλα αφηγούνται την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η ιστορία της οικογένειας της συγγραφέως όπως καταγράφηκε στη μνήμη της από την παιδική της ηλικία. Μια ιστορία που μιλάει για φόβο και θάρρος, για φιλία που δε γνωρίζει όρια, για ευγνωμοσύνη και μνήμη. Μιλάει για αυτούς που, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το θεριό, ακούν την εσωτερική τους φωνή, την καρδιά τους, και βρίσκουν τη δύναμη να αποφασίσουν για την τύχη τους. Μιλάει όμως και για εκείνους που βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη ζωή. Είναι μια ιστορία λοιπόν που μιλάει κυρίως για θετικές στάσεις.

Η ιστορία που αφηγούνται τα Κίτρινα καπέλα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ανάλογα με την ηλικία των αναγνωστών, το περιεχόμενο του βιβλίου –το κείμενο και η εικονογράφηση– επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Η ανάγνωση του βιβλίου από μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να τους αποκαλύψει πτυχές της Ιστορίας και να αποτελέσει εργαλείο συζήτησης για τραυματικά γεγονότα, παλαιότερα και σημερινά.

Στις μικρές ηλικίες, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, δηλαδή να κατανοήσουν τα παιδιά πράξεις, στάσεις και αντιδράσεις και να συμμεριστούν τον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση της ιστορίας αποτελεί την εφόρμηση για την επεξεργασία και την κατανόηση των εννοιών πολιτειότητα και ενεργός πολίτης, φιλία και ανιδιοτέλεια, συντροφικότητα και  ανθρωπισμός. 

Τα Κίτρινα καπέλα έχουν αποσπάσει το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. 

 kelli5

Η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο εικονογραφεί παιδικά βιβλία και τώρα έγραψε και ζωγράφισε μια δική της ιστορία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε στο Neri Bloomfield Academy of Art and Design, στη Χάιφα του Ισραήλ. Το 1988 τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογράφησης και το 1998 με Έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Έχει αναγραφεί δύο φορές στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY για την εικονογράφηση (1988, 2017).

Leave a Reply