Ένα γράμμα από τον γάτο Μαουρίτσιο, τον βιβλιοφάγο

 ΜαουρίτσιοΜάου μου πολλά και καλά! Είμαι ο Μαουρίτσιο, ο γάτος που μένει στο ομώνυμο βιβλιοπωλείο, και μόλις έκλεισα τα πέντε. Δεν έχω καταλάβει καν πώς πέρασαν! Κάθε μέρα νιώθω σαν να είναι η πρώτη που πάτησα τις απαλές πατούσες μου ανάμεσα στα βιβλία. Παραμένω παιδί μέσα μου κι ας γεμίζω εμπειρίες.
Τολμώ να πω ότι η ζωή όλων μοιάζει με μυθιστόρημα, κυρίως όταν αναπολούμε ή διηγούμαστε κάτι από το παρελθόν μας. Πόσο μάλλον η δική μου, που την ημέρα ακούω του κόσμου τις ιστορίες -κάνοντας ότι κοιμάμαι- και το βράδυ εξερευνώ και διαβάζω το ένα βιβλίο μετά το άλλο! Λοιπόν, καθίστε να σας τα πω γουργουρίζοντας.
Τι πιο θαυμάσιο από το να έχεις έξι απαλά χέρια να σε χαϊδεύουν και να σε περιποιούνται! Στην αρχή, που λέτε, η Σοφία, η Μιμή και η Γόνη, με έμαθαν να είμαι κοινωνικός αλλά και να χουχουλιάζω αγκαλιά με ένα βιβλίο. Περάσαμε περίπου δυο χρόνια οι τέσσερις μας, μέχρι που έφτασε εκείνη η ώρα που η Γόνη είπε αντίο και αποχώρησε για νέες περιπέτειες. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιες αλλαγές γίνονται τελικά για το καλό, κι ας στενοχωριέται κανείς στην αρχή.
Αφού εξαπλώθηκε η πανδημία και κλειστήκαμε όλοι μέσα ήταν πολύ δύσκολα. Ειδικά για μένα, που είχα μάθει με κουβεντούλα και παρέα όλη μέρα. Ευτυχώς, όμως, έμαθα ότι μπορείς να έχεις και φίλους εξ αποστάσεως, ακόμα και αλλεργικούς στις γάτες, και να επικοινωνείς μαζί τους μέσω ίντερνετ. Έτσι, εκτός από πραγματική διεύθυνση, απέκτησα και ηλεκτρονική: www.mauriciobookstore.gr Τι ωραία όταν βρίσκεις φως μες στην καταχνιά!
Όταν έγινα τριάμισι, η ευρύτερη οικογένειά μου μεγάλωσε κι άρχισε πάλι να γεμίζει το μαγαζί με παιδικές φωνούλες και ιστορίες. H Μαρία και η Αννέτα, ή αλλιώς η παιδαγωγική ομάδα Τούμτσι, μας ξεσήκωνε και μας έδινε άπλετη χαρά καθώς, με αφορμή ένα βιβλίο, παίζαμε, λύναμε μυστήρια, ταξιδεύαμε στον χρόνο και κατασκευάζαμε ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ακόμα συμβαίνει αυτό όταν έρχονται τα κορίτσια από την Τήνο, όπου μετακόμισαν το καλοκαίρι. Μου λείπουν!
Από πρόπερσι, όμως, και κάθε εβδομάδα, η Μαρία Γίτσα διηγείται ιστορίες με το μοναδικό ταλέντο της σε μένα αλλά και στους μικρούς μου φίλους (στις διαδραστικές αναγνώσεις από 1 έτους), αλλά και στους κάπως μεγαλύτερους (στο εργαστήριο φιλαναγνωσίας). Πετάμε από χαρά, σας λέω! Έχω και έξτρα εκπλήξεις τα Σάββατα, όταν γίνονται παρουσιάσεις. Γνωρίζω τους νέους θαυμαστές μου, συγγραφείς και εικονογράφους, και τους αφήνω να με χαϊδεύουν με το ένα χέρι και να υπογράφουν τα βιβλία τους με το άλλο. Τέλεια περνάμε! Βέβαια, όταν έρχεται μέσα μου η μελαγχολία -συμβαίνει κι αυτό πού και πού-, μπαίνω στο blog μου και διαβάζω τις αστείες «πατάτες» που κάνουν γνωστοί άνθρωποι στον χώρο του βιβλίου και τις οποίες συλλέγει η Αλίκη Γιαννάκη στη στήλη «Η μεγάλη πατάτα». Αλλάζει αμέσως η διάθεσή μου και γουργουροχαχανίζω.
Βέβαια, έτσι τα ‘φερε πάλι η πραγματικότητα που πέρυσι μου ανακοίνωσαν ότι πρέπει να αλλάξω περιοχή. Φόρεσα το καπελάκι μου και κατευθύνθηκα προς την οδό Ευτυχίδου. Δεν ήταν τυχαίο! Βρήκα εκεί το νέο μου σπίτι και είμαι… πανευτυχής. Είναι πιο ευάερο, πιο ευήλιο, πιο χαρωπό, σε πιο κεντρικό σημείο του Παγκρατίου. Αμέσως με αγκάλιασαν οι νέοι γείτονες και κάνω φίλους κάθε μέρα. Να, κι αυτή η αλλαγή βγήκε σε καλό. Είναι ωραίο να είσαι αισιόδοξος!
Επιπλέον, αγάπησα το βαλιτσάκι μου. Όταν, την προηγούμενη Άνοιξη, πήγα στην έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια πολύχρωμα συναισθήματα άνθησαν μέσα μου. Ήταν συ-γκλο-νι-στι-κά! Είδα τόσα και τόσα ωραία… Δημιουργούς, εκδόσεις, ιδέες. Όπως συμβαίνει με τα ταξίδια, επέστρεψα καλύτερος απ’ όταν πήγα. Ανυπομονώ ήδη για την επόμενη φορά.

Πολύ συχνά με ρωτούν ποια είναι τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία μου. Μπορώ να απαντήσω ποια είναι σήμερα, γιατί αύριο θ’ αλλάξουν πάλι. Δεν μου αρέσει να λέω τα ίδια πέντε συνέχεια.

  1. Χάρτες των Mizielinska A./ Mizielinska D. (Εκδόσεις Πατάκη)
  2. H φυλή των Βρομύλων της Elise Gravel (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη)
  3. H τελεία του Peter H. Reynolds (Εκδόσεις Αίσωπος)
  4. Ωχ όχι, Τζωρτζ! του Chris Haughton (Εκδόσεις Κόκκινο)
  5. Τα παπούτσια των άλλων της Άλκηστης Χαλικιά (Εκδόσεις Ίκαρος)

Εσάς, ποια είναι τ’ αγαπημένα σας; Θα έρθετε να μου τα διαβάσετε όσο εγώ γουργουρίζω στην αγκαλιά σας; Σας περιμένω.

Μάου και αγάπη,
Ο γάτος ΜαουρίτσιοΠαιδικό βιβλιοπωλείο και τέχνες «Ο Γάτος Μαουρίτσιο»
Διεύθυνση: Ευτυχίδου 6-8, Παγκράτι, 11635, Αθήνα
Site: www.mauriciobookstore.gr
Τηλέφωνο: 211 182 4881
Email: mauriciobookstore@gmail.com

Leave a Reply