ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ;

Αυτές τις μέρες, που η ανθρωπότητα αιμορραγεί… Αυτές τις μέρες που θα έπρεπε να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι και γεμάτοι ελπίδα, μιας και οι επιστήμες σε όλους τους τομείς κάνουν θαύματα… Αυτές τις μέρες είναι που στην ατομικότητά του ο καθένας από μας αναρωτιέται πώς θα καταφέρει να επιβιώσει από μια τόσο εξωτερική όσο εσωτερική κρίση!

Σκεφτόμουν πως πέρα από την γενική εικόνα χάους που επικρατεί στην χώρα μας, ακόμα οι άνθρωποι που αναζητούν ψυχοθεραπεία, έχουν την λαχτάρα, την απεγνωσμένη επιθυμία για προσωπική ευτυχία!

Πώς ο κάθε ένας από μας, είτε είναι σε ψυχοθεραπεία είτε όχι, θα καταφέρει να ζήσει καλά και όχι απλά να κυνηγά την ευτυχία;   Το να ζούμε είναι σα να εξασκούμαστε σε ένα παράξενο και απρόβλεπτο άθλημα, όπου δοκιμάζεται διαρκώς η αντοχή και η αποφασιστικότητά μας!

Το μεγάλο κόλπο είναι να απολαύσουμε αυτήν την περίπλοκη διαδικασία. Η απόλαυση όμως έρχεται με τη γνώση πως οι δυσκολίες είναι πολλές! Δεν πιστεύω πως βοηθά να εξιδανικεύουμε τη ζωή και να την παρουσιάζουμε με το προσωπείο της θετικής εμπειρίας! Είναι πολύ καλό να αναπτύσσουμε θεωρίες σχετικά με τη ζωή αλλά πρέπει να είμαστε σε ισορροπία με τις ίδιες τις υποδείξεις της πραγματικότητας!

Παλαιότερα τα προβλήματα που οδηγούσαν τους ανθρώπους να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια θεωρούνταν κυρίως παθολογικά, σιγά σιγά, όμως, άρχισε να γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η ψυχική ασθένεια, εκτός αν έχει σωματική προέλευση (που και αυτό τώρα έχει κάπως αναθεωρηθεί σε ένα μέρος, όπως για παράδειγμα, αυτισμός, άνοια ή βλάβη εγκεφάλου), προκύπτει από την αποτυχία να κατανοήσει κανείς πώς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της ύπαρξης και των σχέσεων! Οι δυσκολίες είναι συνυφασμένες με τη ζωή και μοιραία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια και κινδύνους σε καθημερινή βάση! Κάποια γεγονότα θα μας απογοητεύσουν και θα μας στεναχωρήσουν τόσο ώστε να μας αποπροσανατολίσουν από όλα όσα ονειρευόμαστε και επιθυμούμε για τον εαυτό μας! Προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία μέσα μας ανατρέχουμε ο καθένας σε διαφορετικούς τρόπους… κάποιοι μέσα από την γυμναστική, την τέχνη, την ψυχοθεραπεία, την φιλία, την ανάγνωση κ.τ.λ ή και όλα μαζί!

Δεν θα ξεχάσω τη μέρα που είχε έρθει μια πρώην ασθενής μου στην πρώτη συνεδρία μας πολύ θυμωμένη και γεμάτη απογοήτευση! Είχε διαβάσει ένα σωρό βιβλία/ εγχειρίδια που εκ πρώτης όψης υπόσχονταν την ψυχική εδέμ… «αρκεί να ακολουθήσεις κατά γράμμα τα όσα έγραφαν μέσα» μου είχε πει, «αλλά σε μένα δεν λειτουργεί! Γιατί;»! Την είχα ρωτήσει, θυμάμαι τι ήλπιζε να κερδίσει από την συνεργασία μας και είχε απαντήσει με μεγάλη ειλικρίνεια πως αυτό που είχε ανάγκη είναι να την καθοδηγήσω ώστε να βελτιωθεί η ζωή της! Της απάντησα και εγώ με ειλικρίνεια πως το μόνο που θα έκανα ήταν να προσπαθήσω να κατανοήσω τι την δυσκολεύει και να την βοηθήσω να αντιμετωπίσει πιο ρεαλιστικά τη ζωή της και τον κόσμο και αυτό θα γίνει καθώς θα  γνωρίζει τον εαυτό της μέσα από την θεραπευτική διαδικασία!

Καμία ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να υποσχεθεί στα αλήθεια πως μπορεί να φέρει την ευτυχία ή την ουτοπία! Το ίδιο και κανένα βιβλίο αυτογνωσίας… και αυτό γιατί ευτυχώς η ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο σε υπολογιστή, αλλά μια δυναμική μάζα από υποκειμενικά γεγονότα και αντικειμενικές παραμέτρους!

Όταν η ίδια ασθενής με ρώτησε αν θα έπρεπε να ξεφορτωθεί όλα αυτά τα βιβλία, την παρακίνησα να τα κρατήσει γιατί ίσως κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας θα είχε την ευκαιρία να τα διαβάσει με διαφορετική ματιά και ίσως να καταλάβει διαφορετικά το μήνυμα που έφεραν μέσα τους!

Ένα από αυτά τα βιβλία θα μπορούσε να είναι το «Γιατί δεν μου το είπε κανείς;» της Νικόλ Μαντζικοπούλου, η οποία έχει ιδρύσει την εταιρία Tru-me, Breakthrough Coaching  με το όραμα να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση και την πληρότητα των ατόμων! Ο σκοπός του βιβλίου είναι να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο μυαλό, παρουσιάζοντας τις παραμέτρους εκείνες που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας αφθονίας και πληρότητας.

Από το βιβλίο κρατώ κυρίως μια σημαντική προτροπή

«…στραφείτε λοιπόν στον εαυτό σας για να κατανοήσετε τι συμβαίνει, για να μπορέσετε στη συνέχεια να διαλέξετε καλύτερες στρατηγικές συμπεριφοράς»…

Αν είστε συνειδητοποιημένοι πως τα θαύματα γίνονται μέσα μας μετά από προσωπική προσπάθεια και αυτογνωσία και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, μαγικούς και θαυματουργούς, τότε αυτό είναι ένα βιβλίο που θα σας δώσει τη δυνατότητα να μάθετε κάτι νέο που θα διευρύνει τους ορίζοντες σας ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή και να δώσετε και στα παιδιά σας την δυνατότητα να κατανοήσουν πως έχουν την ευθύνη των όσων παράγουν οι σκέψεις τους και όχι μόνο οι πράξεις τους, σε σχέση με τους εαυτούς τους!

Καλή σας ανάγνωση!

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στοhttp://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply