ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΣΟ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕΣΑ; ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΠΟΠΗ ΓΑΛΑΤΟΥΛΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Πόπη ΓαλάτουλαΤο βιβλίο αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους συντρόφους μικρών και μεγάλων τις ημέρες που μείναμε μέσα. Μέσα στη δυσάρεστη κατάσταση που βιώναμε, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σημαντικό ποσοστό των «εγκλεισμένων» παράγγειλε για παρέα του βιβλία. Μάλιστα, τα βιβλιοπωλεία, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Κι ο κόσμος, ίσως για πρώτη φορά, γκρίνιαζε διότι δεν είχε βιβλία να διαβάσει! Με την ελπίδα η τέχνη της ανάγνωσης να γίνει συνήθεια και της μετά-COVID ρουτίνας μας, θέσαμε σε αγαπημένους ανθρώπους αγαπημένων εκδοτικών οίκων τρεις ερωτήσεις για τις αναγνωστικές προτιμήσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ας δούμε τι μας είπε η Πόπη Γαλάτουλα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων στις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Ποιο ήταν το βιβλίο ενηλίκων των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Κατά τη διάρκεια του lockdown το βιβλίο που προηγήθηκε σε πωλήσεις ήταν το Εράν. Βυζαντινά αμαρτήματα του Γιάννη Καλπούζου, που κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, στου οποίου τις σελίδες ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στην εποχή του Βυζαντίου και μέσα από την ιστορία των ηρώων θα γνωρίσει την καθημερινότητα της εποχής, ενώ κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η συμβολική έννοια και η ερμηνεία της εικόνας και πόσο πολύ απασχολεί τον άνθρωπο ανά τους αιώνες.

Ποιο ήταν το παιδικό βιβλίο των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Στην κατηγορία των βιβλίων για παιδιά ξεχώρισε η σειρά του Χάρι Πότερ, που αναδεικνύεται πλέον σε ιδανική επιλογή. Οι νεαροί αναγνώστες φαίνεται να προτίμησαν τον αγαπημένο μάγο και ταξίδεψαν με τις περιπέτειες του κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επίσης, στις πρώτες θέσεις στην επιλογή παιδικών αναγνωσμάτων φιγουράρισε και Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι μικρότεροι αναγνώστες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το εξαιρετικό βιβλίο του Τόρμπεν Κούλμαν με τίτλο Λίντμπεργκ – Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικού.

Εσύ ποια βιβλία, παιδικά ή ενηλίκων, των εκδόσεών σας και όχι μόνο, είχες για συντροφιά στην καραντίνα;

Κατά τη διάρκεια του lockdown διάβασα το εξαιρετικό Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ του βραβευμένου με Booker Νταβίντ Γκρόσμαν, το Άνθρωποι. Μια σύντομη ιστορία του πως τα γ…με όλα του Τομ Φίλιπς –μου φάνηκε ιδανικό στο πλαίσιο της κατάστασης που βιώνουμε– και, επίσης, διάβασα το κλασικό Το στρίψιμο της βίδας του Χένρι Τζέιμς, ενώ έχω ξεκινήσει το Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης της Κριστίν Μάνγκαν, που διαδραματίζεται στο Μαρόκο και φαίνεται αγωνιώδες και ατμοσφαιρικό.

Leave a Reply