Το Διαβάζοντας Μεγαλώνω γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού με μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε 10 γλώσσες. Οι αναγνώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό, σε επτά ειδικά διαμορφωμένα σημεία, στο γρασίδι κάτω από τα δέντρα, αλλά και στα φιλόξενα αμφιθέατρα της Βρεφικής-Νηπιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα του Πάρκου.
Οι εθελοντές αναγνώστες προέρχονται από τη μεγάλη και εξαιρετικά δραστήρια κοινότητα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην Ανάγνωση και στη Γνώση και ανάμεσα τους βρίσκονται συγγραφείς και εικονογράφοι, παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι και επαγγελματίες υγείας, αλλά και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε άλλους χώρους. Τα βιβλία που θα διαβάσουν είναι εκείνα που οι ίδιοι αγαπούν να μοιράζονται με τα παιδιά.
Οι αναγνώσεις στα ελληνικά θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ οι αναγνώσεις στα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα γεωργιανά, τα ουκρανικά, τα φαρσί και τα φιλιππινέζικα θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.
Οι αναγνώστες που προτιμούν να διαβάσουν μόνοι, με την οικογένεια ή με την παρέα τους, θα έχουν στη διάθεσή τους δύο υπαίθριους χώρους με παιδικά βιβλία σε διάφορες γλώσσες, καθώς και τα βιβλία των παιδικών βιβλιοθηκών για ανάγνωση εντός του χώρου ή/και για δανεισμό εφόσον διαθέτουν (ή αποκτήσουν εκείνη την ημέρα) κάρτα μέλους.
Οι αναγνώσεις θα ξεκινήσουν στις 17.00. Οι βιβλιοθήκες θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 16.00 έως τις 20.30, ενώ τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και χαριστικό παζάρι παιδικών βιβλίων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μετά τη δύση του ηλίου με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων.
Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας EUROPE READS του ευρωπαϊκού δικτύου EURead και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου ΟΣΔΕΛ.
Οι αναγνώσεις στις άλλες γλώσσες θα γίνουν με τη συνεργασία:
• του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και των οργανώσεων-μελών του: Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής και Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος (αγγλικά), Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα(αλβανικά), Στέγη Σύρων Ελλάδας (αραβικά), Κονγκολέζικη Κοινότητα της Ελλάδας (γαλλικά), Πολιτιστικό Κέντρο «Καύκασος» (γεωργιανά), Κέντρο Ενίσχυσης και Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Trembita»(ουκρανικά) και Κοινότητα Αφγανών στην Ελλάδα (φαρσί),
• της Ένωσης Φιλιππινέζων «Kasapi Hellas» (φιλιππινέζικα και αγγλικά),
• του Goethe-Institut Athen και του σωματείου Vision Network Athens (γερμανικά).
Το «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» είναι διεπιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2013 και αποτελεί τον καρπό ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους ανθρώπους που παραδοσιακά ασχολούνται με το βιβλίο και την ανάγνωση και στους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο παιδί και την οικογένεια. Σκοπός του Σωματείου είναι η εφαρμογή πολιτικών και η υιοθέτηση πρακτικών που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Ανάγνωση και στην Γνώση, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που προέρχονται από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, καθώς και για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με περιορισμένα μορφωτικά ερεθίσματα.
Οι παρεμβάσεις του «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε αναγνωστικό υλικό από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και στη διαμόρφωση συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την συστηματική και αυτόβουλη ενασχόλησή τους με το διάβασμα. Στηρίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και στα πορίσματα διεθνών ευρείας κλίμακας ερευνών που επισημαίνουν ότι:
- η πρώιμη επαφή των παιδιών με το βιβλίο συντελεί αποφασιστικά στη γνωστική, γλωσσική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους, διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον και την μετέπειτα σχολική τους πορεία, ενώ η μεγαλόφωνη ανάγνωση στο πλαίσιο της οικογένειας ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των παιδιών και τους δεσμούς με τους ανθρώπους που τα μεγαλώνουν,
- η ένταξη της ανάγνωσης ως συνήθειας στην καθημερινότητα των παιδιών από πολύ νωρίς, επιδρά καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση των αναγνωστικών τους κινήτρων και κριτηρίων, όσο και στην ανάπτυξη των αναγνωστικών τους δεξιοτήτων,
- η αναγνωστική εξέλιξη των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες μάθησης που έχουν στο σπίτι τους, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς και από τον χρόνο που αυτόβουλα αφιερώνουν στο διάβασμα.
Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του, το «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» έχει οργανώσει επιστημονικές ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, βιβλιοθηκονόμους και εκπαιδευτικούς, καθώς και εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ από το 2017 πραγματοποιεί κύκλους αναγνώσεων για παιδιά 12-36 μηνών. Το Σωματείο είχε ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και τη δημιουργία της πρώτης Βρεφικής – Νηπιακής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα το 2016 και συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία της σε σταθερή και εθελοντική βάση, έχοντας συνάψει σχετικό συμφωνητικό με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Το «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών και είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου για την προώθηση της ανάγνωσης EURead.