Δανάη Δραγωνέα: Ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, στον χρόνο και στον πρώιμο ελληνικό φεμινισμό

Δανάη ΔραγωνέαΓνωρίσαμε τη Δανάη Δραγωνέα μέσα από το εφηβικό μυθιστόρημά της «Το Νησί της Βροχής. Ένα μυστικό ημερολόγιο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη. Πριν από λίγες ημέρες, τιμήθηκε με το βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου», που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους, από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2023. Το Τaλκ τη συνάντησε και τη συστήνει στο αναγνωστικό κοινό!

Δανάη, καλημέρα! Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε κοντά μας. Καταρχάς, συστήσου στο κοινό του Τaλκ. Καλημέρα σε όλους! Χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Είμαι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια του Κάθε Μία Ιστορία, μιας πλατφόρμας podcasts αφιερωμένης στο γυναικείο storytelling. Με ενδιαφέρουν πολύ οι ιστορίες που μοιραζόμαστε μεταξύ μας, γιατί μέσα από τις ιστορίες αναγνωρίζουμε τον κόσμο και τις αλληλουχίες που διέπουν τα πράγματα.  Μου αρέσει να διαβάζω, να γράφω και να κολυμπάω. Πιο πολύ από όλα, βέβαια, μου αρέσει το ότι είμαι η μαμά της Ναταλίας. 

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πρώτο σου βιβλίο «Το Νησί της Βροχής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη με πρωταγωνίστρια την Ίζι που μετακόμισε στην Κέρκυρα αλλά θέλει όσο τίποτα να επιστρέψει πίσω στο Λονδίνο. Πόσο τραυματικό είναι για ένα παιδί στην προεφηβεία ν’ αλλάξει περιβάλλον και γιατί επέλεξες αυτό το γεγονός ως αφετηρία για το βιβλίο σου; Η 12χρονή Ίζι είναι πολύ θυμωμένη. Ο μπαμπάς της αποφάσισε, χωρίς να τη ρωτήσει, να μετακομίσουν στην Κέρκυρα. Τo καινούργιο της σπίτι θυμίζει μαυσωλείο, βρέχει ασταμάτητα και στο σχολείο την κοροϊδεύουν για τον τρόπο που μιλά τα Ελληνικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο μπαμπάς της δουλεύει συνέχεια και την αγνοεί εντελώς. Έτσι η Ίζι θέλει να φύγει από το «νησί της βροχής» όσο πιο γρήγορα γίνεται. Προσωπικά, δυστυχώς, έχω μια φυσική αποστροφή απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Μόνο στην ιδέα ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν με πιάνει τρόμος. Κι όμως, ταυτόχρονα, προσαρμόζομαι εξαιρετικά γρήγορα στις νέες καταστάσεις. Βρίσκω μια νέα ρουτίνα που ακολουθώ με ευλάβεια και, φυσικά, τρέμω πάντα στην ιδέα κάποιας επόμενης αλλαγής. Ξέρω, λοιπόν, πολύ καλά πόσο τραυματική μπορεί να φαίνεται μια αλλαγή (σε κάποιους από εμάς), πόσο μάλλον για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία που τα πάντα, έτσι κι αλλιώς, μοιάζουν ρευστά. Κι όμως, παρόλο που η Ίζι νιώθει ότι ολόκληρος ο κόσμος της γκρεμίζεται, δεν θα αργήσει να ανακαλύψει μια άλλη καινούργια ζωή, γεμάτη διαφορετικούς ανθρώπους, πολλές περιπέτειες και μπλεξίματα. Κάπως έτσι, χωρίς να το καταλάβει, ένας νέος κόσμος θα αρχίσει να οικοδομείται στα ερείπια του παλιού.

Κάποια στιγμή η Ίζι καταλαβαίνει πως δεν είναι μόνη. Υπάρχει και κάποιος άλλος που θέλει διακαώς να φύγει από το «νησί της βροχής». Και κάπου εδώ μπαίνει η Αριάνα. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτή την αινιγματική ηρωίδα από το παρελθόν. Η Αριάνα, είναι ένα κορίτσι που έζησε στην Κέρκυρα πριν από 100 χρόνια. Κόρη μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες του νησιού, η Αριάνα Βικτωρία Αλφιέρι μαθαίνει ότι –ενάντια στη θέλησή της– οι γονείς της έχουν αποφασίσει ότι έφτασε η ώρα να την παντρέψουν. Βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία και θέλει να εγκαταλείψει την Κέρκυρα το συντομότερο δυνατόν, για να κυνηγήσει το όνειρό της: να βρεθεί στην Αθήνα για να σπουδάσει. Κάτι αδιανόητο για την εποχή… Όταν η Ίζι ανακαλύπτει το ημερολόγιο της Αριάνα στη σοφίτα του παμπάλαιου σπιτιού όπου μένει πλέον, γρήγορα καταλαβαίνει ότι το παράξενο κορίτσι του 19ου αιώνα έχει πολλά να κρύψει.

Και έπειτα ήρθε και ο Βικέντιος. Ποια η σχέση του με την Ίζι και πώς η αντιπάθεια τους μετατράπηκε σε φιλία; Η έννοια της φιλίας είναι από τα κυρίαρχα θέματα του βιβλίου. Η Ίζι και ο Βικέντιος γίνονται φίλοι σχεδόν χωρίς να το θέλουν. Θυμωμένη, μελοδραματική και πεισματάρα η Ίζι, εσωστρεφής και ελαφρώς ξερόλας ο Βικέντιος. Δυο παιδιά με εντελώς διαφορετικούς, κάπως “δύσκολους” χαρακτήρες, αναγκάζονται να περάσουν χρόνο μαζί και μέσα από τη σχέση που αναπτύσσουν μαθαίνουν πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το “μαζί”.

Η Ίζι και ο Βικέντιος θα κληθούν να λύσουν έναν γρίφο ακολουθώντας τα ίχνη που είναι κρυμμένα σ’ ένα αινιγματικό τετράδιο μουσικής. Τι θέση είχε η μουσική στη ζωή σου όταν ήσουν έφηβη; Η εφηβεία μου ήταν γεμάτη μουσική και κλειστές πόρτες. Θυμάμαι, ότι ανάλογα με τη μουσική που άκουγα “ντυνόμουν” και μια ολόκληρη ταυτότητα. Κοιτάζοντας φωτογραφίες μου από εκείνη την περίοδο, η οποία έφτασε μέχρι τα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου, είναι σαν να βλέπω πολλά διαφορετικά κορίτσια. Κάπως έτσι, όμως, κατάφερα να συναντήσω ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εμένα, έμαθα να ακούω τους άλλους και να μην υποθέτω ποτέ για κανέναν τίποτα.

«Το Νησί της Βροχής» μιλά, όμως, και για την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια που αντιστάθηκε στα στερεότυπα του 19ου αιώνα. Αν ζούσε σήμερα, τι ενέργειες θα έκανε; Για τι θα πάλευε και με ποιους τρόπους; Θα επιστράτευσε, άραγε, τα social mediaΟι γυναίκες τον 19ο αιώνα ήταν αόρατες. Περιορισμένες στο χώρο του σπιτιού και απόλυτα εξαρτημένες από τον άνδρα της οικογένειας. Με όχημα τη σπουδαία Εφημερίδα των Κυριών, κάποιες γυναίκες στην Αθήνα τόλμησαν να διεκδικήσουν για πρώτη φορά πράγματα που ήταν ανήκουστα μέχρι τότε. Ένας από τους πιο σημαντικούς άθλους που κατόρθωσαν ήταν το να σπάσουν το άβατο του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Νομίζω ότι η σημερινή Αριάνα θα αγωνιζόταν να γίνουν ορατές οι αόρατες ιστορίες των γυναικών. Ίσως να επιστράτευε τα social media, ίσως κατέβαινε στον δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι θα αναζητούσε να γίνει μέρος μιας ευρύτερης συλλογικότητας, θα προσπαθούσε να συνδεθεί με άλλες γυναίκες με στόχο να αλλάξει τις κυρίαρχες αφηγήσεις. Αλλάζοντας τους αφηγητές, αλλάζουν οι ιστορίες.

Κατάγεσαι από την Κέρκυρα, εκεί όπου δρουν και οι ήρωές σου. Ποιο είναι εκείνο το σημείο στο νησί που σε συνδέει άμεσα με την εφηβεία σου; Ένας πυργίσκος στην “απαγορευμένη” πια, πίσω πλευρά του Παλαιού Φρουρίου. Όσο το σκέφτομαι, ίσως και τότε απαγορευόταν να πηγαίνει κανείς εκεί. Αλλά εμείς πηγαίναμε έτσι κι αλλιώς.

Πρόσφατα το βιβλίο σου διακρίθηκε στα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2023. Συγκεκριμένα, απέσπασε το βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου», το οποίο απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες όταν έμαθες τα νέα; Ότι θα ήθελα να κάνω ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, να με συναντήσω εκεί στα 18 και να μου ψιθυρίσω ότι τα πράγματα (κάποια στιγμή) πάνε καλύτερα όταν επιμένουμε να κάνουμε το δικό μας.

Να περιμένουμε συνέχεια για την Ίζι και τον Βικέντιο; Αυτή την περίοδο γράφω το δεύτερο βιβλίο, καθώς “Το Νησί της Βροχής” θα είναι τριλογία.  Στη συνέχεια της ιστορίας παρακολουθούμε την Ίζι και τον Βικέντιο, τους δύο 12χρονους ήρωες, να ανακατεύονται με τις ζωές των ενηλίκων, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ανθίσει ένας καινούργιος έρωτας.Το νησί της βροχήςΗ Ίζι είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει από την Κέρκυρα στο αγαπημένο της Λονδίνο. Ώσπου στη σοφίτα του παμπάλαιου σπιτιού όπου έχει μετακομίσει γνωρίζει την Αριάνα, η οποία θέλει να φύγει από το «νησί της βροχής» ακόμη περισσότερο και απ’ όσο η ίδια. Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: η Αριάνα ζει στον 19ο αιώνα… Μαζί με το (πρώην) πιο αντιπαθητικό αγόρι της τάξης της, τον Βικέντιο, η Ίζι θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο γύρω από την Αριάνα, ακολουθώντας ίχνη καλά κρυμμένα σε ένα αινιγματικό τετράδιο μουσικής. Διαβάζοντας το ημερολόγιο της Αριάνα, τα δυο παιδιά θα μάθουν για τη σπουδαία Εφημερίδα των Κυριών, για την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και θα καταλάβουν τι σήμαινε να έχεις γεννηθεί γυναίκα τον 19ο αιώνα και με ποιους τρόπους κάποιες ανάμεσά τους ξεκίνησαν να αντιστέκονται στα στερεότυπα της εποχής. Μαζί τους ο αναγνώστης θα γνωρίσει και την «πραγματική» Κέρκυρα, όπου –όταν δεν βρέχει– μπορεί κανείς να περάσει τις μέρες του κολυμπώντας γύρω από τον κατεστραμμένο Πόντε της Βασίλισσας, παίζοντας κρυφτό στην πίσω πλευρά των Ανακτόρων και κυνηγώντας αγάλματα πέτρινων φτερωτών λιονταριών στο Παλαιό Φρούριο. «Το Νησί της Βροχής- Ένα μυστικό ημερολόγιο» της δημοσιογράφου Δανάης Δραγωνέα είναι ένα συναρπαστικό εφηβικό μυθιστόρημα, γραμμένο με χιούμορ, για ένα μυστήριο εκατό χρόνων που αναζητά τη λύση του. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη. Η Δανάη Δραγωνέα είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνδρύτρια του Κάθε Μία Ιστορία, μιας πλατφόρμας podcasts αφιερωμένης στο γυναικείο storytelling.  Επί σειρά ετών υπήρξε η αρχισυντάκτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια εκδηλώσεων του περιοδικού ΟΖΟΝ. Έχει εργαστεί ως παραγωγός και παρουσιάστρια στην πλατφόρμα του VICE, όπου έχει πραγματοποιήσει θεματικούς κύκλους video συνεντεύξεων με σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού. Έχει δώσει ομιλίες σχετικά με τη γυναικεία ταυτότητα στον Περιοδικό Τύπο και τα έμφυλα στερεότυπα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ) και μεταπτυχιακού τίτλου από το University of The Arts London), από όπου αποφοίτησε  με τιμητική διάκριση. Το βιβλίο της “Το Νησί της Βροχής – Ένα μυστικό ημερολόγιο”, Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, απέσπασε το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ.

Leave a Reply