ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ;

H ΙΚΕΑ πραγματοποίησε σε 12 χώρες τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει παγκοσμίως για το παιχνίδι και την οικογενειακή ζωή στο σπίτι, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 30.000 γονείς και παιδιά.  Μάλιστα, η έρευνα αυτή ήρθε ως συνέχεια του απολογισμού για το παιχνίδι που είχε γίνει το 2009, στον οποίο είχαν συμμετάσχει 7.833 γονείς παιδιών 0-12 χρονών και παιδιά 7-12 χρονών.

Η πρώτη ενότητα της έρευνας είναι αφιερωμένη στους χρονικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην οικογένεια και στο πώς οργανώνουν το χρόνο αυτό οι σημερινές οικογένειες.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αν και όλοι οι γονείς θέλουν να περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους, συχνά δεν το καταφέρνουν, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσαν!

Όμως, η ουσία του χρόνου που περνάμε με τα παιδιά μας δεν βρίσκεται μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα. Με άλλα λόγια, αυτό που επιθυμούν οι γονείς είναι να περνούν «ποιοτικό» χρόνο με τα παιδιά τους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς, θεωρούν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δύσκολο, το να βρουν αυτόν τον ποιοτικό χρόνο για παιχνίδι με τα παιδιά τους και μάλιστα παραδέχονται ότι αισθάνονται πολύ αγχωμένοι και ότι έτσι δεν μπορούν να το απολαύσουν.

Και τα παιδιά; Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να περνά περισσότερο χρόνο με τους γονείς του και να μπορούν να χαλαρώνουν όλοι μαζί.

Ενδεικτικές όλων όσα προαναφέρθηκαν είναι οι απαντήσεις γονέων και παιδιών. Οι γονείς, σε ποσοστό που αγγίζει το 49%, θεωρούν ότι δεν έχουν χρόνο να παίξουν με τα παιδιά τους, ενώ το ίδιο ποσοστό αισθάνεται συχνά και ενοχές για αυτό. Αντίστοιχα, ένα 31% εξ αυτών αισθάνονται άγχος ακόμα και την ώρα που παίζουν με τα παιδιά τους. Σημειωτέον, ότι τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τον απολογισμό του 2009. Από την άλλη, αρκετά παιδιά αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα «φορτώνουν» με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους και τους γονείς, καθώς και εκείνοι με τη σειρά τους αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι στο σπίτι. Ακόμα, μέσα από την έρευνα προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών 7-12 ετών, σαφώς αυξημένο και αυτό από το 2009, θα ήθελε οι γονείς του να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί του για να παίζουν, ενώ σχεδόν τα μισά από τα ερωτηθέντα παιδιά 7-18 ετών θεωρούν ότι οι γονείς τους είναι πάντα βιαστικοί. Φυσικά, μικροί και μεγάλοι συμφωνούν ότι θα ήθελαν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και να χαλαρώνουν παρέα.

Η ΙΚΕΑ πιστεύει ότι το σπίτι είναι ένας υπέροχος χώρος για παιχνίδι και προτείνει υπέροχα παιχνίδια σε γονείς και παιδιά για να παίξουν μαζί και να χαλαρώσουν.

H φάρμα ζώων LANDETΕ ενθαρρύνει το παιχνίδι ρόλων που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, μιμούμενοι τους μεγάλους και δημιουργώντας ρόλους.

0
Δείτε περισσότερα εδώ!  

Leave a Reply