Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Όσο όμορφο και ευχάριστο και να είναι, το να είστε γονιός προκαλεί συχνά άγχος, προφανώς λόγω της αγάπης που έχουν μαμάδες και μπαμπάδες για τα παιδιά τους!

Η ΙΚΕΑ το 2014 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει  παγκοσμίως για το παιχνίδι και την οικογενειακή ζωή στο σπίτι. Στην έρευνα που συμμετείχαν σχεδόν 30.000 γονείς και παιδιά, ελάχιστοι είναι οι γονείς που δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν καθόλου για το παιδί τους.

Τι είναι όμως αυτό που φοβούνται οι γονείς;

Οι γονείς ανησυχούν, όπως είναι εύλογο, για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τους, για παράδειγμα για το αν θα έχει φίλους, αλλά και για το σχολικό εκφοβισμό, καθώς τα τελευταία χρόνια, το bullying βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα. Ορισμένοι μπορεί να φοβούνται και για πιο σπάνια περιστατικά με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να αφήνουν το παιδί τους να κυκλοφορεί και να παίζει μόνο του έξω.

Υπερπροστασία

Φυσικά, η πλειονότητα των γονιών αναγνωρίζει ότι μερικές φορές τείνει να είναι υπερπροστατευτικοί ανησυχώντας και επηρεάζοντας έτσι άμεσα και το παιχνίδι των παιδιών τους. Από την άλλη, τα παιδιά αισθάνονται ότι καταπιέζονται και εύχονται να είχαν περισσότερες ελευθερίες, καθώς τα ίδια δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν από κάτι. Επομένως, οι γονείς, αν και έχουν τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί άθελά τους να σταθούν εμπόδιο στην υγιή κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη των παιδιών τους, που έρχεται μέσα από το παιχνίδι και μέσα από τις εξόδους με τους φίλους τους. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτή την ανησυχία και αντιδρούν.

Εύλογοι, λοιπόν, οι φόβοι μας αλλά ας λάβουμε υπόψη ότι τα παιδιά μας, και ιδιαίτερα οι έφηβοι, θα ήθελαν να έχουν πιο ήρεμους γονείς που θα τους έδιναν περισσότερες δυνατότητες ελευθερίας. Μάλιστα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι στα παιδιά στα οποία επιτρέπεται να ρισκάρουν και να παίρνουν πρωτοβουλίες είναι πιθανότερο να γίνουν πιο ανθεκτικά και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες με μεγαλύτερη επιτυχία.

skamni

Στο σπίτι!

Φυσικά, οι γονείς φοβούνται για την ασφάλεια των παιδιών τους και εντός οικίας. Άλλωστε, αποδεδειγμένα, μεγάλος αριθμός μικροατυχημάτων συμβαίνει μέσα στο σπίτι, εφόσον αυτό δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενεί μικρά παιδιά. Η ΙΚΕΑ με στόχο να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών στο σπίτι δημιούργησε την ειδική σειρά PATRULL που περιλαμβάνει ασφάλειες για τις γωνίες, για τις πρίζες, αντιολισθητικά πατάκια για το μπάνιο, κ.α.. Ακόμα, στα καταστήματά της ΙKEA μπορείτε να βρείτε πολλά άλλα προϊόντα, που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι, στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να αναπτύσσονται και να ευχαριστούνται το παιχνίδι, όπως για παράδειγμα το σκαμπό FROSTA που δεν έχει μυτερές γωνίες, που θα έβαζαν το μικρό σας δρομέα σε κίνδυνο! Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά σας να παίξουν ελεύθερα, τουλάχιστον εντός σπιτιού, όπου κινδυνεύουν λιγότερο.

Leave a Reply