#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ… ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

πασχαλινό τσουρέκιΚάθε μέρα, προτείνουμε απλές συνταγές που μπορείτε να φτιάχνετε εύκολα, με λίγα υλικά και τη βοήθεια των παιδιών σας, τις ημέρες που #μένουμεσπίτι. Για σήμερα το μενού έχει πασχαλινό τσουρέκι.

Θα χρειαστείτε: 

1.000 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου & λίγο για το ζύμωμα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
225 γρ. πρόβειο βούτυρο
240 γρ. γάλα φρέσκο
340 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
80 γρ. φρέσκια μαγιά
10 γρ .μαχλέπι
5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη

Υλικά για το ψήσιμο:

1 αυγό
λίγο νερό
250 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση: 

1.Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ
και αφήνουμε να χλιάνει (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτουμε τη μαγιά και τη
λιώνουμε με ένα πιρούνι.
2.Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό
σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε
σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.
3.Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
4.Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ
5.Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το
βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του
γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε
για 2-3 λεπτά.
6.Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει
από τον κάδο ή τα χέρια.
7.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με
πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για
περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
8.Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την
χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.
9.Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε
ζεστό σημείο του σπιτιού για 60-90 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
10.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και
αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και
ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε σε αέρα για 20-25 λεπτά.
11.Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να
κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

MyloiAgGeorgiou-logo_NewSlogan-NewFont_4c-outl-01-300x182

Μπορείτε να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες στο ppapadia@talcmag.gr

Leave a Reply