ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ)

σάλτσα

Η σάλτσα αυτή γίνεται με όποια λαχανικά έχετε στο ψυγείο, όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα, μανιτάρια, πιπεριές. Μπορείτε επίσης να την κάνετε με κοπανάκια (μικρά μπούτια κοτόπουλου), αντί για φιλέτο, να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ή έτοιμη σάλτσα ντομάτας και γενικώς να πειραματιστείτε, ακόμη και με τα μυρωδικά. Προσωπικά την φτιάχνω όποτε μου έχουν περισσέψει λαχανικά που δεν έχω τι να τα κάνω και κινδυνεύουν να χαλάσουν. Δεν είναι τίποτε ξεχωριστό και απευθύνεται σε αρχάριους στη μαγειρική. Επειδή όμως αρέσει, είναι μια σίγουρη λύση για να φάνε λαχανικά και τα παιδιά. Και να θυμάστε: η μελιτζάνα ρουφάει πολύ λάδι!

Υλικά (για 4 άτομα) 

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (είτε από στήθος, είτε από μπούτι), σε κομμάτια
  • 200 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 4-5 μικρά καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. χυμός ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 χρωματιστή πιπεριά, σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

 

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και γυρνάμε το κοτόπουλο, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 2/3 του ποτηριού), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί γα περίπου 30 λεπτά.
  3. Βάζουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε, ελέγχουμε τα υγρά – αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό – και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για άλλα 20-30 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε με κριθαράκι, ρύζι, μακαρόνια, λιγκουίνι ή πένες.