ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

galaktompourekoΤο γαλακτομπούρεκο είναι ένα πολύ αγαπημένο γλυκό. Τρώγεται όλο τον χρόνο, τις Απόκριες, όμως, και ειδικά την εβδομάδα της Τυρινής, έχει την τιμητική του. Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου μάς προτείνουν μια εξαιρετική συνταγή! Τη δοκιμάσαμε και σας το εγγυόμαστε, δεν θα μείνει… φύλλο!

Για 15 περίπου μερίδες, θα χρειαστούμε:

  • 45 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό πακέτο φύλλα κρούστας
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ.ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελαδινό για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

  • 175 ml νερό
  • 325 γρ. ζάχαρη
  • μισό στικ κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  2. Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα.
  3. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα 2 αυγά, 2 κρόκους, το σιμιγδάλι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  4. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια.
  5. Βάζουμε ξανά το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Μόλις πήξει, ρίχνουμε το βούτυρο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κάθετα). Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας καλά, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στην άκρη του φύλλου. Ρολάρουμε το φύλλο μέχρι τη μέση & κλείνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα. Συνεχίζουμε να ρολάρουμε μέχρι το τέλος
  7. Στριμώχνουμε τα ρολάκια σε ένα βαθύ ταψί μεγάλου μεγέθους, το οποίο έχουμε πρώτα βουτυρώσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και ψήνουμε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C
  8. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Τα μυστικά του Γαλακτομπούρεκου:
– Αφήστε το ταψί με το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο δύο ώρες πριν το ψήσιμο. Έτσι θα γίνει (και θα παραμείνει) τραγανό το φύλλο.
– Χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο. Όχι λάδι, όχι μαργαρίνη.
– Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο.

Leave a Reply