ΟΥΤΕ ΚΡΑΟΥΖΕ. ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

23188Αν έχετε μικρά παιδιά που διαβάζουν καλά βιβλία, τότε δίχως άλλο γνωρίζετε την Γερμανίδα συγγραφέα Ούτε Κράουζε, δημιουργό του μικρού και χαριτωμένου δεινόσαυρου Σαυρή, αγαπημένου λογοτεχνικού ήρωα των νεαρών αναγνωστών. Οι περιπέτειές του

Ο ΣΑΥΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ
Ο ΣΑΥΡΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΝΑΚΛΟΥ ΛΟΥΣΙ
Ο ΣΑΥΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΘΜΟΣΑΛΑΤΑ
Ο ΣΑΥΡΗΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΤΙ

κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια φρέσκια και ξεκαρδιστική σειρά για παιδιά από 4 ετών, με ευρηματικές ιστορίες όπου πρωταγωνιστούν ένα απίθανο, αρκετά ετερόκλητο αλλά απολαυστικό δίδυμο – ένας επτάχρονος ήρωας ο Σαυρής και το κατοικίδιό του, ένα προϊστορικό κοριτσάκι, η Λούσι.

01632_03

01649_03

Μιλήσαμε με την Ούτε Κράουζε με αφορμή την επίσκεψή της στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου στις 13/5/2017, στις 6 μ.μ. θα μας αφηγηθεί και θα μας ζωγραφίσει τις συναρπαστικές περιπέτειες του ήρωά της, του Σαυρή, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον μικρό ανθρωπάκο που του παίρνουν ως κατοικίδιο οι γονείς του.  Η Κράουζε αφηγείται τις ιστορίες της με μπόλικο χιούμορ και πολλά κλεισίματα του ματιού, ανατρέποντας στερεότυπα. Ας δούμε τι μας είπε.

 1. Καλησπέρα, Ute, και καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Θα θέλατε να συστηθείτε με δυο λόγια στους Έλληνες αναγνώστες. 

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι στη χώρα σας και σας ευχαριστώ. Είμαι η Ούτε Κράουζε και εργάζομαι ως συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχω γράψει 27 βιβλία και έχω εικονογραφήσει πάνω από 400.

 1. Τι είναι αυτό που σας ελκύει στη συγγραφή και εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων; Ποιες προκλήσεις κρύβει το να δημιουργεί κάποιος για παιδιά; 

Λέω, πολύ απλά, ότι αγαπάω τη δουλειά μου. Μου αρέσει να σκέφτομαι ιστορίες και να δημιουργώ δικούς μου χαρακτήρες, όχι μόνο με λέξεις, αλλά και με μολύβια και χρώματα. Δεν ξέρω αν πίσω από τη συγγραφή για παιδιά κρύβονται προκλήσεις. Προσωπικά, γράφω το είδος εκείνο των ιστοριών που θα με ευχαριστούσαν αν ήμουν παιδί, γράφω ιστορίες που με κάνουν να γελάω και μου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Αν βαριέμαι με αυτό που έχω γράψει, ξέρω ότι θα βαρεθούν και οι μικροί αναγνώστες μου, τους  οποίους αντιμετωπίζω ως ισότιμους.

 1. Μπορεί ένα παιδικό βιβλίο να είναι απλά διασκεδαστικό ή πρέπει να είναι και διδακτικό; Εσείς έχετε κάποιο ηθικό μήνυμα να περάσετε ή κάποιο μάθημα να διδάξετε στους μικρούς αναγνώστες σας ή απλά διηγήστε μια ωραία, αστεία ιστορία; 

Πιστεύω ότι πρώτον και κύριον ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να έχει μια καλή ιστορία. Οι ιστορίες μου, βέβαια, καταλήγουν να έχουν ένα κρυφό μήνυμα, που, όμως, προκύπτει αυτόματα μέσα από την εμπειρία της ζωής. Ποτέ δεν ξεκινώ να γράψω με αυτό τον σκοπό. Τα παιδικά βιβλία που γράφονται από συγγραφείς που έχουν στο μυαλό τους ότι οφείλουν να περάσουν ένα μήνυμα αποτρέπουν τα παιδιά από το διάβασμα. Το διάβασμα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, τότε που το παιδί χρειάζεται κίνητρα για να διαβάσει, πρέπει να του προσφέρει απόλαυση.

 1. Το χιούμορ πουλάει. Στα παιδιά αρέσει να γελούν! Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσει; Είναι δύσκολο να γράφει κανείς αστεία; 

Το να γράφει κανείς με χιούμορ είναι πράγματι μια υψηλή τέχνη και δεν είναι ο καθένας ικανός να το κάνει καλά.

 1. Πότε και πού γράφετε και εικονογραφείτε; 

Μου αρέσει να γράφω το πρωί, συνήθως στο laptop μου. Τον χειμώνα στον καναπέ, με τον σκύλο μου στα πόδια και το καλοκαίρι σε μια ξαπλώστρα στον κήπο, με τον σκύλο μου στα πόδια. Συνήθως γράφω για περίπου τέσσερις ώρες, μετά η συγκέντρωσή μου χάνεται και η ροή των ιδεών μου επιβραδύνεται. Τότε είναι καλό να σταματώ και να κάνω κάτι διαφορετικό, όσο, βέβαια, το υποσυνείδητό μου συνεχίζει να δουλεύει και να λύνει τα προβλήματα που δεν είχα καταφέρει να λύσω ούσα συγκεντρωμένη. Από την άλλη, μπορώ να ζωγραφίσω οποιαδήποτε ώρα και στιγμή και οπουδήποτε. Περισσότερο, όμως, μου αρέσει να ζωγραφίζω στον κήπο μου, υπό τη σκιά των μηλιών.

 1. Ποια εργαλεία ή συνήθειες σάς βοηθούν στη δουλειά σας; 

Η κανονικότητα. Το να κάθομαι στο laptop μου κάθε μέρα την ίδια ώρα.

 1. Πώς ακριβώς δουλεύετε τα projects σας; Πρώτα ζωγραφίζετε και μετά γράφετε; Αντίστροφα; Ή μήπως εικόνα και κείμενο εξελίσσονται μαζί; 

Πρώτα γράφω την ιστορία. Αλλά συχνά ο πυρήνας της ιδέας μου είναι οπτικός. Έχω μια ιδέα, την ακολουθώ, τη δουλεύω, τη βάζω στην άκρη και την ξανακοιτώ, μέχρι που γίνεται ιστορία. Μόλις δέσει η ιστορία, τότε αρχίζω την εικονογράφησή της.

07160_03

08662_03

 1. Τα παιδιά μου κι εγώ αγαπάμε πολύ τα βιβλία σας με πρωταγωνιστή τον Σαυρή. Πότε ξεκινήσατε να τα γράφετε και να τα εικονογραφείτε; Ποια ήταν η έμπνευσή σας; Μήπως θυμάστε τις πρώτες λέξεις που γράψατε ή την πρώτη εικόνα που ζωγραφίσατε; 

Με ενέπνευσε ο γιος μου, που ήθελε κατοικίδιο. Ο σύντροφός μου ήταν πολύ αρνητικός, ενώ το παιδί παρακαλούσε και παρακαλούσε… Του πρότεινα να αποδείξει ότι θα μπορούσε να φροντίζει ένα ζώο και έτσι γεννήθηκε η ιδέα, η οποία αρχικά δεν μου άρεσε. Την σημείωσα, λοιπόν, στο βιβλίο ιδεών μου και το έβαλα στην άκρη. Περίπου ένα χρόνο μετά, καθώς ξεφύλλιζα και πάλι το βιβλίο με τις ιδέες μου, κατάλαβα πώς θα μπορούσα να κάνω αυτή την ιστορία να δουλέψει. Απλά έπρεπε να αναποδογυρίσω λιγάκι τα πράγματα. Έτσι, ο βασικός χαρακτήρας έγινε ένας μικρός δεινόσαυρος και το κατοικίδιό του ένα προϊστορικό κοριτσάκι. Ήξερα, μάλιστα, ήδη τα ονόματά τους. Και το να ονοματίζεις τους χαρακτήρες σου είναι πάντοτε πολύ σημαντικό. Επιπλέον, ο γιος μου δεν ενδιαφερόταν για το διάβασμα. Τα περισσότερα βιβλία για μικρά παιδιά τού φαίνονταν βαρετά. Έτσι αποφάσισα ότι έπρεπε να φτιάξω ένα βιβλίο που θα το απολάμβανε πραγματικά. Την πρώτη εικόνα που σχεδίασα την έχω ακόμα στο βιβλίο ιδεών μου, μπορώ να σας την δείξω…

 1. Πόσες ιστορίες με τον Σαυρή έχετε εκδώσει; Ποια είναι η αγαπημένη σας; 

Έχω γράψει 8 βιβλία με πρωταγωνιστή τον Σαυρή μέχρι σήμερα (σ.σ. στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα τέσσερα). Νομίζω ότι η πρώτη ιστορία, αυτή με το κατοικίδιο, αλλά και αυτή με το διάβασμα των μαθηματικών στο σπίτι, η αριθμοσαλάτα, είναι οι αγαπημένες μου. Η αριθμοσαλάτα, μάλιστα, είναι εμπνευσμένη από τον γιο μου.

 1. Πώς φαντάζεστε τον ιδανικό αναγνώστη του Σαυρή; 

Τον φαντάζομαι ως αρχάριο αναγνώστη, ιδανικά παρέα με έναν γονιό που βοηθάει και λίγο όπου χρειαστεί. Στόχος μου είναι να έχω πολλές σελίδες και κεφάλαια, ώστε ο αναγνώστης μου να μπορεί να πει π.χ. σήμερα διάβασα 10 σελίδες ή 2 κεφάλαια. Αυτή η αίσθηση της επιτυχίας, του κατορθώματος, ήταν πολύ σημαντική για τον γιο μου. Φανταστείτε και εμάς, τους ενήλικες… Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι είχαμε να διαβάσουμε ένα κείμενο στα Αραβικά και να θυμόμαστε όλα τα γράμματα. Δεν θα αισθανόμαστε καλύτερα αν μπορούσαμε να πούμε ότι διαβάσαμε 3 σελίδες, αντί για μια παράγραφο. Γι΄αυτό μάλιστα είναι σημαντικές για τους μικρούς αναγνώστες και οι εικόνες στα βιβλία.

 1. Όταν κοιτάτε πίσω, στο συγγραφικό σας ταξίδι, τι θεωρείτε ότι έχει σημαδέψει την πορεία σας; 

Νομίζω ότι πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου συγγραφέα. Ως εικονογράφος, έχω εικονογραφήσει πάνω από 400 βιβλία και πολύ συχνά κείμενα που εγώ προσωπικά δεν θα έγραφα ποτέ. Έτσι σταμάτησα. Και πλέον εικονογραφώ μόνο τα δικά μου βιβλία.

 1. Κατά μέσο όρο, πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα βιβλίο; 

Εξαρτάται από το βιβλίο. Για παράδειγμα, για τα μυθιστορήματα που έχω γράψει και που απευθύνονται σε εφήβους, μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο. Για να γράψω και να εικονογραφήσω το βιβλίο μου “The Muscleteers” (δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα) χρειάστηκα μισό χρόνο. Για τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Σαυρή, χρειάζομαι περίπου 3 μήνες!

18472671_10154814754797955_312608289_o

Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή τη σειρά βιβλίων Ο Σαυρής της Ούτε Κράουζε
 
Σάββατο, 13 Μαΐου 2017, στις 6 μ.μ., στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (εγκαταστάσεις HELEXPO, περίπτερο 13, Παιδική Γωνιά, Αίθουσα 1)

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Goethe Institut στη Θεσσαλονίκη. Θα υπάρχει διερμηνεία από τα γερμανικά στα ελληνικά.

Leave a Reply