ΜΚΟ ΘΕΑΤΡΟΝΙΟ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ… ΤΟ ΓΕΥΜΑ

ΘεατρόνιοΜετά τη μεγάλη συνέντευξη της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και της Βάσιας Παρασκευοπούλου για την κατάσταση που επικρατεί (και) εξαιτίας της πανδημίας στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες για παιδιά, για το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιεύουμε συνεντεύξεις με καλλιτέχνες και ομάδες που ασχολούνται με το παιδικό θέαμα και θέλουν να μιλήσουν για την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας και να κινητοποιήσουν το «απόν» Υπουργείο Πολιτισμού. Στο Τaλκ, προετοιμάζουμε το project αυτό εδώ και τρεις μήνες και σας ζητάμε, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας, να βοηθήσετε και εσείς, κοινοποιώντας τα κείμενα αυτά και καθιστώντας έτσι ορατούς μια σειρά από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά και θέλουν να τα εκπαιδεύσουν και να τα διασκεδάσουν, αλλά δεν μπορούν. Σήμερα, κοντά μας η ΜΚΟ Θεατρόνιο.

  • Είμαι ο χημικός-ηθοποιός Γιάννης Γουλές και είμαι καλά. Θέλω να κάνω τον κόσμο να γελάει. Όταν ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο πήρα 8/20 στη Χημεία. Τελικά, σπούδασα χημεία και έκανα διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ως φοιτητής έγραψα τα πρώτα σατιρικά έργα. Ένα ερώτημα με βασανίζει: Επιστήμη ή Θέατρο; Κάπως έτσι, ίδρυσα τη ΜΚΟ Θεατρόνιο, με σκοπό την εκπαίδευση των μαθητών μέσω επιστημονικών παραστάσεων.
  • Η δικιά μου Επίδαυρος είναι τα σχολεία. Από το 2015 έχω επισκεφτεί 250 σχολεία. Θέλω να κάνω τη χημεία φίλη των παιδιών. Τη χημεία όχι μόνο ως επιστήμη αλλά και τη χημεία στις ανθρώπινες σχέσεις δηλαδή τη χημεία της ζωής. Στα παιδιά αγαπώ τον αυθορμητισμό και το γεγονός ότι χτίζουμε μαζί μια διαδραστική, κωμική παράσταση.
  • Η πανδημία με βρήκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σόλο περιοδεία, με τη διαδραστική παράσταση για τις φυσικές επιστήμες Stand Up Chemistry σε σχολεία και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Να πω κάτι άσχετο; Οι άνθρωποι στο Ηράκλειο είναι οι πιο φιλόξενοι του κόσμου. Σε όλες τις εξόδους δε με άφησαν να πληρώσω μια φορά. Πάντως, δεν ετοιμάζω κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο ή μπορεί και να ετοιμάζω.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού φέρθηκε απολίτιστα. Οι ιθύνοντες έθεσαν ως προϋπόθεση για να λάβει κάποιος φορέας το έκτακτο επίδομα να είναι ενταγμένος στο Μητρώο του Υπουργείου. Η ΜΚΟ Θεατρόνιο δεν ήταν ενταγμένη. Επίσης, το Υπουργείο δεν έδωσε ένα στοιχειώδη χρονικό διάστημα για να ενταχθούμε στο Μητρώο και να λάβουμε το επίδομα. Ολίγον βιαστικά τα πράγματα, γιατί;
  • Με εμπνέει το όραμα της Μαριλένας και τη Βάσιας που συνέταξαν μια άριστη επιστολή. Πίσω από τις λέξεις της επιστολής, υπάρχει όραμα, μεράκι. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Ο πολιτισμός δεν είναι ένα αναψυκτικό για μετά το γεύμα, είναι… το γεύμα, πνευματική τροφή εξίσου σημαντική με την κανονική. Εύχομαι να εμπνευστούμε από χώρες όπως η Γερμανία, που επιδοτεί και σέβεται τους καλλιτέχνες. Στη Γαλλία, πριν λίγες μέρες, τα θέατρα ήταν ανοιχτά και τα εστιατόρια έκλειναν στις 22:00.
  • Τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού εδώ, ως πρώτο βήμα, ας ιδρύσουν τομέα παιδικού θεάτρου. Οι πολιτικοί, ας αφουγκραστούν την επιστολή, είναι κρίμα να κυβερνούν μόνοι τους.
  • Φοβάμαι για τη χρονιά που έρχεται. Αλλά αυτός ο φόβος είναι η μεγαλύτερη δύναμη, με κινητοποιεί. Έτσι, διασκεύασα την επιστημονική παράσταση Stand Up Chemistry, ώστε να ενημερώνει τους μαθητές για την Covid-19 και τα μέτρα προστασίας.
  • Θα ήθελα να βγούμε από το καβούκι, από τις οθόνες και να συνυπάρξουμε. Να μετατρέψουμε τα like… σε αληθινές φιλίες και συνεργασίες. Αν ενωθούμε, τίποτα δε με φοβίζει.
  • Πήρα άριστα στο διδακτορικό στην Ιατρική γιατί οι καθηγητές μού επέτρεπαν να έχω φαντασία. «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», λέει ο Άλμπερτ. Διαφωνώ, πες του! Η φαντασία είναι γνώση, η νέα γνώση… μέσω της επινόησης. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα επιτρέπουν στο παιδί να επινοεί,  να καλλιεργήσει τη νοημοσύνη του. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα είναι απαραίτητα όσο το νερό.
  • Η εκπαιδευτική κοινότητα ανοίγει τις αγκαλιές της. Οι εκπαιδευτικοί διψάνε για συνεργασίες. Όλα θα γίνουν με προτεραιότητα την ασφάλεια. Και εμείς οι κωμικοί, είμαστε εν δυνάμει ανοσολόγοι. Η κωμική παράσταση-διδασκαλία Stand Up Chemistry, με τα πολλά και συστηματικά γέλια, μειώνει τις ορμόνες του στρες ενώ αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης και της ντοπαμίνης. Γελάμε και παράλληλα χτίζουμε ένα γερό και ανθεκτικό… ανοσοποιητικό σύστημα.

Leave a Reply