ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΣΑΚΩΝΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Λίγες κουβέντες με τη συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης Η Μαγική ιστορία του Βιβλίου, Στέφανι Τσάκωνα.

Τι πραγματεύεται η μαγική ιστορία του βιβλίου; Η μαγική ιστορία του βιβλίου είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, που αποκαλύπτει στα παιδιά τη διαδρομή που έκανε το βιβλίο για να φτάσει στην σημερινή του μορφή. Η μάγισσα Πλαπαπυπεργαχαρτού μας ταξιδεύει με το μαγικό ραβδί της σε αρχαίους πολιτισμούς, όπως την Σουμερία, την Αίγυπτο ,την Κίνα… Μας παρουσιάζει κάποια σημαντικά στην ιστορία του βιβλίου πρόσωπα, όπως τον Τσάι Λουν ή τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο.

Πως αντιδράει το κοινό, δηλαδή τα παιδιά, καθώς αναφέρεστε σε διαδραστική παράσταση; Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα υλικά πάνω στα οποία οι άνθρωποι έγραψαν για πρώτη φορά τις γραφές. Η μάγισσα Πλαπαπυπεργαχαρτού μοιράζει τα υλικά στα παιδιά και έτσι μέσω της αφής και της όρασης έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν και να τα μάθουν.Το όνομα της μάγισσας συνδέεται με την πορεία του βιβλίου (πλάκα, πάπυρος, περγαμηνή και χαρτί) και εκείνη τα προσκαλεί μέσα από διαδραστικά παιχνίδια να το μάθουν για να θυμούνται την πορεία που έκανε το βιβλίο για να φτάσει στην τελική του μορφή.

Πόσο χρονών είναι τα παιδιά που μπορούν να το παρακολουθήσουν; Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το έργο είναι  από νήπια μέχρι και παιδιά δημοτικού. Παρόλα αυτά οι γονείς των παιδιών φεύγοντας μας λένε ότι έμαθαν πολλά πράγματα τα οποία δεν γνώριζαν μέχρι τώρα και ότι διασκέδασαν.

Πόσο εύκολο είναι να απευθύνεται κανείς σε παιδιά; Θεωρώ ότι είναι 
εύκολο αν είσαι ειλικρινής. Τα παιδιά είναι αυθόρμητα έτσι σου δίνουν να καταλάβεις αμέσως τι σκέφτονται μέσα από τις άμεσες αντιδράσεις τους. Έχουν ανάγκη από την αλήθεια και την ειλικρίνειά μας. Η φλυαρία τα κουράζει, έτσι φροντίσαμε το έργο να είναι σύντομο και περιεκτικό. Στόχος μας είναι να πάρουν την γνώση, μέσα από την ψυχαγωγία του θεάτρου. Και όταν τα ίδια τα παιδιά ζητούν να δούνε κι άλλο, θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας!

Πώς πρέπει να προσεγγίζει κανείς το κοινό των παιδιών; Με ειλικρίνεια, 
ενθουσιασμό και αγάπη!

12140753_1509753912672463_4507860283630559193_n

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Στέφανι Τσάκωνα

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Άγγελος Θεοφίλου, Κέλλυ Καραμάνη, Γιάννης Μπουραζάνας, Ζώη Τούντα

Σκηνικά: Ντέιβιντ Νέγριν

Κοστούμια: Γιούλη Γαροφαλάκη

Μουσική: Αντώνης Ρεμούνδος

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Φωτογραφία: Γιάννης Πρίφτης

Παραγωγή: ΦΩΣart

Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8 -12, (Στάση Μετρό Κεραμεικός)

Κάθε Κυριακή στις 12,00

Τηλ.κρατήσεων: 210 3428650, 6948821055

Διάρκεια: 60′

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ γενική είσοδος, άνεργων 6 ευρώ

Η Μαγική Ιστορια του Βιβλίου_Αφισα

Leave a Reply