ΣΟΦΙΑ ΚΟΜΗΝΕΑ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΣ|ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΜΥΘΙΚΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΛΚ

Με αφορμή την κυκλοφορία των τριών πρώτων βιβλίων της σειράς Μυθικοί Ήρωες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μιλήσαμε με τους δημιουργούς τους, την Σοφία Κομηνέα και τον Ανδρέα Γιοβάνο.

giovanos kominea

Σοφία και Ανδρέα, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. 

Σ.Κ: Είμαι ηθοποιός και θεατρολόγος. Έχω σπουδάσει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έχω κάνει μεταπτυχιακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Α.Γ:  Εγώ είμαι αρχιτέκτων, διατηρώ αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα και τη Μύκονο (τόπος καταγωγής), και ερασιτεχνικά σκιτσάρω απο πολύ μικρή ηλικία. Αυτή είναι η πρώτη μας προσπάθεια στο χώρο των εκδόσεων και έχουμε πολλή όρεξη να ακολουθήσουν κι άλλες.

Μυθικοί ήρωες; Γιατί καταπιαστήκατε με αυτούς;

Α.Γ:  Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και διασκεδαστικό εκφραστικό μέσο, παντρεύοντας κόμικς με στιχάκια, ως οδηγό για να γνωρίσουν τα παιδιά την πάντα επίκαιρη και διδακτική ελληνική μυθολογία. Να μιλήσουμε στη γλώσσα τους για τα διαχρονικά μηνύματα και τα ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκαν οι γενεές των προγόνων μας.

Σ.Κ:  Εξάλλου η ελληνική μυθολογία κατέχει μια απ’τις πιο σημαντικές θέσεις στην Ελληνική Πολιτισμική Παράδοση και συμβάλλει στην μακροβιότητα του Ελληνισμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν τις ρίζες τους, να ξέρουν απο που προέρχονται.

Μια ηθοποιός και ένας αρχιτέκτονας. Πώς σας ήρθε η ιδέα αυτής της συνεργασίας; Ξεκίνησε πρώτα με τα σκίτσα ή με το κείμενο; Ή μήπως τα δουλέψατε παράλληλα;  

Α.Γ:  Η τέχνη του λόγου ενυπάρχει στην υποκριτική και η τέχνη της εικόνας στην Αρχιτεκτονική. Αρχικά εγώ παρακίνησα τη Σοφία να γράψει πάνω στις εικόνες μου. Έτσι, ξεκινήσαμε απο τα σκίτσα και ακολούθησε το κείμενο το οποίο ήταν ιδέα της Σοφίας να γραφτεί σε έμμετρο λόγο. Στην πορεία κατέστη πιο πρακτικό να δουλεύουμε παράλληλα.

maxresdefault

Γιατί επιλέξατε τον έμμετρο λόγο, αλλά και μια αισθητική στην εικονογράφηση που θυμίζει κόμικς; 

Σ.Κ:  Ο έμμετρος λόγος έχει ένα λυρισμό και μια μελωδικότητα που ταιριάζει περισσότερο στην παιδική ιδιοσυγκρασία. Η ηχητική αρμονία και ευεξία που προκαλεί οδηγούν τα παιδιά στην επανάληψη και την αποστήθιση με αποτέλεσμα να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με ευχάριστο τρόπο και να κατανοούν καλύτερα το κείμενο.

Α.Γ: Γιατί τα κόμικς αποτελούν ένα σύγχρονο εκφραστικό εργαλείο που βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά. Η άνθηση των κόμικς τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και φαίνεται πως αρέσει πολύ στα παιδιά. Ο συνδυασμός, δε, με το δεκαπεντασύλλαβο στίχο τα κάνει να απορροφούν την ιστορία με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο.

Γιατί θα προτείνατε σε ένα γονιό να επιλέξει τα δικά σας βιβλία για να γνωρίσει στα παιδιά του τους μυθικούς ήρωες της αρχαιότητας;

Σ.Κ:  Πρόκειται για μια πλήρη, περιεκτική περιγραφή των βίων των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας που έχουν αποδοθεί με ένα μοντέρνο, ευχάριστο τρόπο ο οποίος θα βοηθήσει τα παιδιά να ταυτιστούν με τους ήρωες και να κατανοήσουν καλύτερα τις ιστορίες και τα μηνύματά τους. Ο συνδυασμός της σύγχρονης μορφής τέχνης όπως το κόμικ, με τον πιο κλασικό τρόπο γραφής όπως ο έμμετρος λόγος, δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ποιοι μυθικοί ήρωες θα ακολουθήσουν και πότε τους περιμένουμε; 

Σ.Κ+Α.Γ: Ακολουθούν οι Οδυσσέας, Ιάσονας, Περσέας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

12823392_10154205949261842_3941902991287447333_o

Leave a Reply