ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΛΕΜΠΕΣΗΣ: Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ LEBEE

14Όταν κράτησα για πρώτη φορά στα χέρια μου τα βιβλία της σειράς Σαυράιβορ, τα κοίταξα και εγώ με περιέργεια… μπορεί και με καχυποψία. Μέχρι να τα διαβάσω και ανακουφισμένη να συνειδητοποιήσω ότι ο αγαπημένος Γιώργος Δ. Λεμπέσης, ο κύριος Lebee, αγαπά και σέβεται το λιλιπούτειο κοινό του. Εξάλλου, όπως μας λέει, γράφει παραμύθια γι’ αυτό που θα γίνουν τα παιδιά όταν θα μεγαλώσουν. Μιλάμε μαζί του για τις συμπαθέστατες σαύρες του και για το πόσο πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.  

BKS.0243996

Τα περισσότερα-για να μην πω όλα-τα βιβλία σας, γίνονται πολύ μεγάλες επιτυχίες και αγαπιούνται πολύ από τα παιδιά. Υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που δεν είχε την επιτυχία που μπορεί να περιμένατε, ή κάποιο που τα κατάφερε ανέλπιστα καλά;

Η επιτυχία καθώς και το πότε την μετράμε είναι κάτι σχετικό και σίγουρα διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Μπορεί, για παράδειγμα, επιτυχία για κάποιον δημιουργό να είναι οι ανεβασμένες πωλήσεις και για κάποιον άλλον να είναι τα λαμπερά χαμόγελα ή το καλό που προσέφερε στην κοινωνία. Σίγουρα, σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος βιώνει τη χαρά της επιτυχίας, έχει βρει τον τρόπο και τον χρόνο να την ορίσει. Στην δικιά μου περίπτωση η επιτυχία έχει πολλά πρόσωπα και συνήθως μετριέται στο τέλος. Συνεπώς η απάντησή μου έχει να κάνει με την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και την μέχρι τώρα διαδρομή των έργων.

Έτσι λοιπόν , θεωρώ πως το πρώτο μου βιβλίο «Στον Κόσμο της Τζίνας», που μιλάει για ένα φανταστικό ταξίδι ενός κοριτσιού που έχει χάσει τον ύπνο της, δεν έχει γνωριστεί με πολλά παιδιά ούτε έχει ανέβει σε κάποιο θέατρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ζωή του έχει τελειώσει! Μπορεί στη συνέχεια να βρει τον δρόμο και να αγαπηθεί όσο και τα άλλα.

BKS.0243997

Φοβηθήκατε την «πρώτη ανάγνωση» των νέων σας βιβλίων και τους ποιοτικούς συνειρμούς που μπορεί να τα συνόδευε ο συσχετισμός τους με το γνωστό ριάλιτι;

Όχι απλά τους φοβήθηκα αλλά τους περίμενα κιόλας. Ήμουν σίγουρος πως χωρίς να διαβάσει κάποιος κριτικός το περιεχόμενο θα το κατακρίνει. Και φυσικά έγινε σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο η κριτική δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση το κείμενο μιας και όπως προέκυπτε δεν είχε διαβαστεί.

Δε σας κρύβω ότι στην αρχή που σκέφτηκα να φτιάξω αυτή τη σειρά είχα πολλούς ενδοιασμούς σκεπτόμενος την προσωπική μου αντίθεση με τα ριάλιτι και τον τρόπο προβολής τους, γι αυτό άλλωστε και  δεν την έβγαλα πιο νωρίς.

Ωστόσο αυτό που με έκανε να το τολμήσω, ήταν η άποψη πως κάτι τόσο μαζικό και αμφιλεγόμενο θα μπορούσε να γίνει μέσο για μια καλή ιστορία, γεμάτη μηνύματα. Είδα, με λίγα λόγια, την καλή πλευρά ενός τέτοιου παιχνιδιού. Άλλαξα το μοντάζ και έστρεψα το βλέμμα του κόσμου στις αξίες και όχι στην ίντριγκα. Το Σαυράιβορ για εμένα έγινε ένας Δούρειος Ίππος για να μείνει κάτι καλό στα παιδιά.

Και επειδή ο κόσμος έχει ένστικτο και μπορεί να ξεχωρίσει, αγάπησε αυτή τη σειρά από την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας.

BKS.0243999

Τα θέματα τα οποία αναδεικνύετε στη σειρά Σαυράιβορ, είναι αυτά που πιστεύετε ότι απασχολούν παιδιά και γονείς σήμερα;  

Δεν μπορώ να ξέρω τι απασχολεί τον κάθε γονιό και αν τα μηνύματα που υπάρχουν σε αυτά τα βιβλία είναι προτεραιότητες για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, ξέρω όμως πως στο δικό μου παιδί μιλάω και για την ευγενή άμιλλα και για τον ανταγωνισμό. Προσπαθώ να του μάθω να μην εμπιστεύεται το ψέμα και να προσπαθεί για να πετύχει τους στόχους του. Παλεύω καθημερινά για να τον μάθω να μην τα παρατάει και να του δείξω τον τρόπο να αγαπάει, να σέβεται και να στέκεται στα πόδια του. Όλο αυτά και άλλα πολλά υπάρχουν στο Σαυράιβορ και σίγουρα προσωπικά με απασχολούν.

108146129

Πιστεύετε ότι διαβάζουν αρκετά τα παιδιά σήμερα; Υπάρχουν πράγματα που κάνετε εσείς για να κάνετε τον γιο σας αναγνώστη;

Πιστεύω πως τα παιδιά δεν διαβάζουν όσο θα θέλαμε, όμως είμαι σίγουρος πως αναζητούν τη γνώση με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι κακό να την αντλούν μέσα από παιχνίδια ή μέσα από παιδικές σειρές. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν πολύ, πρέπει πρώτα να τα μάθουμε πώς να διαβάζουν. Αυτό που κάνω στον γιο μου για να γνωρίσει το βιβλίο είναι βασικά να μην τον πιέζω να το κάνει. Του το συστήνω σαν ένα υπέροχο ταξίδι σαν μια βόλτα. Ωστόσο μη νομίζετε πως το παιδί μου, ο γιος ενός συγγραφέα, διαβάζει περισσότερο από άλλα παιδιά. Βλέπει παιδικές σειρές, παρακολουθεί Disney Junior, παίζει στο tablet και κάποιες στιγμές διαβάζουμε και όμορφες ιστορίες.  Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι το ενδιαφέρον για το διάβασμα δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το επιβάλει. Το διάβασμα για τα παιδιά, είναι η περιέργεια που μεγάλωσε και έγινε αγάπη.

Δεν γράφετε μόνο παραμύθια για παιδιά, αλλά και για μεγάλους. Στο blog  http://georgelebesis.blogspot.gr  ζητάτε να σταματήσει για μια στιγμή ο κόσμος… για να κατέβετε. Εξακολουθείτε να το θέλετε; 

Η ερώτησή σας αφορά σε ένα κείμενο μου με τίτλο «θέλω να κατέβω» και δε σας κρύβω ότι με αιφνιδιάσατε ευχάριστα. Το «θέλω να κατέβω» το έγραψα βλέποντας αυτές τις εικόνες που μας έκαναν και μας κάνουν όλους να παγώνουμε. Βλέποντας παιδιά να τα ξεβράζει η θάλασσα , βόμβες να γκρεμίζουν αθώες ψυχές και σάρκες να φαγώνονται από σάρκες. Ήθελα να βάλω τον εαυτό μου στο σύνολο της ανθρωπότητας που εν τέλη δεν έχει καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να βελτιώνει τη βολή της, καταστρέφοντας την ίδια της τη φύση. Και είπα πως αν ο άνθρωπος μπορεί και σκοτώνει παιδιά, τότε ναι, θέλω ακόμα να σταματήσει ο κόσμος, για να κατέβω. Αν δεν έχω κατέβει ακόμα, είναι για να μπορέσω μέσα από τα έργα μου να πω στα παιδιά που θα μπουν αύριο στην κοινωνία , πως ο κόσμος γίνεται καλύτερος, όταν του χαμογελάμε κι οι άνθρωποι ομορφαίνουν , μόνο τις στιγμές που προσπαθούν για κάτι καλό.

Γιώργος Δ. Λεμπέσης

Η σειρά Σαυράιβορ κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ. 

Περισσότερα για τον Γ.Δ. Λεμπέση στο www.lebee.gr/

Leave a Reply