ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ

Για τον Άγγελο μου μίλησε πριν από δυο χρόνια η Αλεξία. «Φίλος από το σχολείο, παιδικό ραδιόφωνο, εκπληκτικά τραγούδια, μεγάλο ταλέντο, θα γουστάρεις κι εσύ και τα παιδιά, έχει παράσταση σε λίγες ημέρες, να σου στείλει Δελτίο Τύπου;» Να μου στείλει! Κι έτσι, πρωτομίλησα διαδικτυακά με τον Άγγελο Αγγέλου, συνδημιουργό, με τη σύντροφό του Έμη Σίνη, της Ομάδας Κοπέρνικος. Έπειτα, τους γνώρισα κι από κοντά, αφού πήρα το τετράχρονο και πήγαμε «σε μια μουσική παράσταση και για μικρούς και για μεγάλους», που ήταν αποκάλυψη και για μαμά και για γιο! Φανταστικά τραγούδια, σπιρτόζικοι διάλογοι, διάχυτο κέφι συνόδεψαν την είσοδό μας στον Ανάποδο Κόσμο, από τον οποίο δεν βγήκαμε πλέον ποτέ! Σύντροφοί μας, η Μάγισσα Σκουποξυλάνθη, ο Μπομπ ο Χαμαιλέοντας, ο κύριος Γρουσουζέλος, το CD «O Κόσμος ανάποδα», τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Κοπέρνικο (Εκδόσεις Ψυχογιός), οι ραδιοφωνικές εκπομπές τους, οι εμφανίσεις στον Ελληνικό Κόσμο, τόσο με τον «Κόσμο Ανάποδα», όσο και με τον «Κύριο Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων» και πρόσφατα, η νέα τους παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του Μικρού Ερμή», στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής. Ας δούμε τι μας είπαν για τις περιπέτειες του μικρού Ερμή,  του πιο μεγάλου ψεύτη του Ανάποδου Κόσμου, ο Άγγελος και η  Έμη!

Πώς εμπνευστήκατε την περσόνα του Μικρού Ερμή;

Α.Α. Οι περισσότερες παιδικές ιστορίες έχουν για πρωταγωνιστή έναν ήρωα αγαπητό, όμορφο και θαρραλέο. Εμείς θελήσαμε αυτή τη φορά να γράψουμε ένα έργο με ήρωα κάποιον στον οποίο δεν θα θέλαμε με τίποτα να μοιάσουμε(!)- δηλαδή με έναν αντιήρωα. Διαλέξαμε λοιπόν, τον Ερμή, έναν αγιάτρευτο ψεύτη που πλάθει με το νου του ιστορίες και σκαρφίζεται κάθε λογής παγαποντιές προκειμένου να κοροϊδέψει και να παραπλανήσει τους συγχωριανούς του. Και είναι τελικά εξαιρετικά ενδιαφέρον  το πώς τα ελαττώματα του γίνονται η αιτία για το ξεκίνημα του ταξιδιού του, πώς την παθαίνει εξαιτίας του ίδιου του τού εαυτού, αλλά και πώς αλλάζουν και διαμορφώνονται τα συναισθήματα των παιδιών απέναντι του κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 Όλα τα παιδιά λένε ψέματα και μάλιστα αυτά είναι δείγμα ζωηρής φαντασίας. Εσείς γράψατε το έργο για να είναι διδακτικό ή απλά απολαυστικό;

Ε.Σ. Βασισμένοι σε μια εν μέρει φυσιολογική και συνήθη πτυχή της παιδικής ηλικίας, εντρυφούμε περισσότερο στις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει. Στις κάθε είδους ανασφάλειες που χρειάζονται ένα ψέμα για να τις καλύψει, στο ανθρώπινο ενδιαφέρον που συχνά χρειάζεται την υπερβολή και την παραποίηση της αλήθειας για να εκδηλωθεί. Όλα αυτά τα θέματα θίγονται στο έργο μας έμμεσα, μέσα από διασκεδαστικούς χαρακτήρες, μπόλικο χιούμορ και έντονη δράση. Ταυτόχρονα όμως, μέσα από την πλοκή αλλά και από τη διάδραση, παρακινούμε τα παιδιά να προβληματιστούν, να σκεφτούν και τελικά να πάρουν θέση απέναντι σε αυτά που διαδραματίζονται στη σκηνή, γεγονός που, πέρα από έντονα βιωματικό, είναι και βαθιά διδακτικό.

Ο Ερμής διαβάζει παραμύθια, που είναι γεμάτα φανταστικά πλάσματα και ιστορίες. Πώς εξηγούμε στο παιδί τη διαφορά μεταξύ δημιουργικής φαντασίας και κακού ψέματος;

Α.Α. Εν τη γενέσει του το παιχνίδι εμπεριέχει το ψέμα. Είναι το δημιουργικό ψέμα που λειτουργεί ανατρεπτικά, «αναποδογυρίζοντας» την πραγματικότητα.  Έτσι, ένα τραπέζι μεταμορφώνεται σε πειρατικό καράβι, ή ένα κουτί σε σπηλιά του κακού. Στο παιχνίδι όμως το ψέμα είναι συνθήκη αποδεκτή από όλους τους συμπαίκτες και, φυσικά, χρησιμοποιείται ως μέσο, μόνο στα στενά όρια της εκάστοτε δράσης. Αλλιώς, το τραπέζι θα βρισκόταν κάποια στιγμή στην μπανιέρα και το κουτί στο τζάκι! Το κακό ψέμα όμως είναι διαφορετικό, γιατί δρα χωρίς συναίνεση και έχει σαν στόχο την εξαπάτηση. Έτσι ο μικρός Ερμής της ιστορίας μας ξεκινά από το ψέμα του παιχνιδιού και καταλήγει να εξαπατά τους ανθρώπους. Κι εκεί αρχίζει η περιπέτεια. Αργά ή γρήγορα όλα αποκαλύπτονται και τότε όλα παίρνουν την κανονική τους διάσταση. Το ψέμα ποτέ δεν κερδίζει.

Ο μικρός Ερμής είναι ειδική παραγγελία από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη. Τι πετυχαίνετε με τον χώρο στον οποίο ανεβαίνει η παράστασή σας;

Ε.Σ. Έχουμε έναν όμορφο και ζεστό χώρο για την παράστασή μας, ένα ξύλινο θέατρο με ένα καταπληκτικό πιάνο στη σκηνή! Αυτοί που βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι είναι οι θεατές που, παράλληλα με την παράσταση, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους της μεγαλύτερης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Η πρώτη σκηνή του έργου άλλωστε πραγματοποιείται στο φουαγιέ, με τους ηθοποιούς να βγαίνουν μέσα από τη βιβλιοθήκη, έχοντας δανειστεί τα βιβλία που αγαπούν.

Πώς καταφέρνετε στις παραστάσεις σας να περνάει ο γονιός εξίσου ή ακόμα καλύτερα από το παιδί του;

Ε.Σ. Είναι βασικό να απευθυνόμαστε στο παιδί με γλώσσα που δεν «μπεμπεκίζει», με χιούμορ που δεν μένει σε ένα ροχαλητό ή μια τούμπα. Απευθυνόμαστε στο παιδί όπως ακριβώς σε έναν μεγάλο. Έναν μεγάλο, αν θες, που δεν έχει χάσει την παιδικότητά του και  που είναι πρόθυμος για μια ώρα, να αφήσει κατά μέρος τις σκοτούρες και να χαθεί μέσα στο σουρεαλισμό του παιδικού κόσμου. Θεωρούμε επίσης ότι δεν υπάρχει όριο ανάμεσα στη θεματολογία για παιδιά και για μεγάλους.

Ποια είναι τα σχέδια της ομάδας Κοπέρνικος για το μέλλον;

Α.Α. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η κυκλοφορία ενός δεύτερου cd με καινούργια μας τραγούδια. Παράλληλα ετοιμάζουμε ένα νέο βιβλίο για μικρότερα παιδιά και μια δεύτερη «θεατρική» περιπέτεια του λατρεμένου κύριου ΚΙΧ.

Info: Η παράσταση τα Μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή παίζεται κάθε Κυριακή πρωί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής. Πρωταγωνιστούν ο φοβερός Φοίβος Συμεωνίδης, στο ρόλο του Ερμή και ο εξαιρετικός Ελισσαίος Βλάχος, που είναι άριστος και στους 8 ρόλους που ερμηνεύει. 

No Responses

Leave a Reply