Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής ανανεώνει και φέτος τη συνεργασία της με την αγαπημένη μας Ομάδα Κοπέρνικος, η οποία μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις της “Τα Μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή” (2013-15) και “Απαγορεύεται η Μουσική!” (2014–16), παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την απολαυστική μουσικοθεατρική παράσταση «Μίλα και Σουτ», για παιδιά 4-10 ετών!
Σε πρωτότυπο κείμενο των- δις βραβευμένων με Κρατικό Βραβείο- συγγραφέων Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, με την ευρηματική σκηνοθεσία του Γκάυ Στεφάνου και με υπέροχα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά με τη χρήση διαφόρων μουσικών οργάνων, η ομάδα Κοπέρνικος προσφέρει ένα ακόμα εξαιρετικό θέαμα. Παράλληλα, εμπλουτίζει τα θεατρικά της μέσα, χρησιμοποιώντας μικρές και μεγάλες κούκλες, διαφορετικών τεχνικών και χειρισμών, που συνυπάρχουν με τους ηθοποιούς επί σκηνής, συνθέτοντας ένα μοναδικό φαντασιακό περιβάλλον!
Το “Μίλα και Σουτ” περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της αυτογνωσίας και του θάρρους να υπερασπιστεί κανείς την αξία του όταν όλοι οι άλλοι την αμφισβητούν, ενώ πραγματεύεται ακόμη τη δύναμη της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας, που δεν καταργείται από τη διαφορετικότητα, αλλά ωφελείται από αυτήν. Παράλληλα, μέσα από τα ευρηματικά διαδραστικά παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν για τις νότες, για τις παύσεις και για την αξία τους στη μουσική.
Λίγα λόγια για την παράσταση “Μίλα και Σουτ”: Η Μέλια και ο Χριστόφορος λατρεύουν τη μουσική και το δείχνουν με κάθε τρόπο, σε αντίθεση με τον Μάρκο που, ενώ αγαπάει τη μουσική, ντρέπεται να παίξει πιάνο μπροστά σε άλλους. Όταν εκείνοι τον αποκαλέσουν κοροϊδευτικά «παύση», αμφισβητώντας τις ικανότητές του, θα περάσουν και οι τρεις τους σε ένα όνειρο όπου, στην Πόλη της Μελωδίας, οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει από την πόλη τους τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι γιορτάζοντας και τραγουδώντας ακατάπαυστα, έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής. Οι διωγμένες παύσεις, από την άλλη, ζουν σιωπηλά στο σκοτάδι κι ανάμεσά τους είναι και ο μικρός Σουτ, που μοιάζει εκπληκτικά με τον νεαρό Μάρκο. Όταν, από ένα τρομερό λάθος, ο Σουτ βρεθεί στο φως, θα συναντήσει τη νότα Μίλα, που έχοντας μυστηριωδώς χάσει τη φωνή της, έχει διωχθεί και αυτή από την πόλη ως παύση. Με τον αδίστακτο Στρατηγό Σι Μι να τους κυνηγάει και τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο νέους να στέκονται συνεχώς εμπόδιο, θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι, στο τέλος του οποίου η Μίλα θα μάθει επιτέλους να μπορεί και να «σωπαίνει» και ο Σουτ να διεκδικεί το χώρο του και να «μιλά».
Μίλα και Σουτ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάυ Στεφάνου
ΚΕΙΜΕΝΟ: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
ΣΤΙΧΟΙ: Έμη Σίνη
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: Άγγελος Αγγέλου
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΛΩΝ: Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κλειώ Κιούλπαλη
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Γκάυ Στεφάνου
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ομάδα Κοπέρνικος
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ελισσαίος Βλάχος, Γκάυ Στεφάνου
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ, EDITING, MASTERING: Γιώργος Ζιώτας
KΙΝΗΣΗ: Αγγελική Ανδρινοπούλου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ευδοκία Κακιούζη
ΒΟΗΘΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μαργαρίτα Τζαννέτου
ΑΦΙΣΑ: Polka Dot Design
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ελισσαίος Βλάχος, Μιχάλης Πανάδης, Σωτηρία Ρουβολή
Πού: Αίθουσα Διδασκαλίας, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 15:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήρια: € 8 (παιδικό), € 10
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Δε-Πα, 9:00 – 17:00, Σα 10:00 – 14:00
Εκδοτήριο Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής, Δε-Πα & Κυ, 10:00 – 16:00
Ηλεκτρονικές αγορές: www.ticketservices.gr. Τηλεφωνικές αγορές 210 72 34 567
Πληροφορίες την ημέρα των προγραμμάτων στο 210 72 82 554
Για ομαδικές κρατήσεις για επισκέψεις σχολείων τις καθημερινές, πληροφορίες στα 210 86 65 144 ή 210 86 74 657 (εισιτήριο 5 ευρώ)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Άγγελος Αγγέλου-Έμη Σίνη. Έχουν γράψει δεκάδες ιστορίες, θεατρικά έργα και τραγούδια για παιδιά ξεκινώντας την πορεία τους το 2005. Το 2007 κερδίζουν το Α΄ Κρατικό Βραβείο για τη Συγγραφή θεατρικού έργου για παιδιά, ενώ το 2009 ιδρύουν την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ με την οποία παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχουν δημιουργήσει δύο μουσικοθεατρικές εκπομπές για το ραδιόφωνο: «Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικο» (2007) και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι εφτά άθλοι» (2008). Θεατρικά τους έργα έχουν παρουσιαστεί στους δημοφιλέστερους χώρους της Αθήνας. Μερικά από αυτά: «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2012-14), «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» (Μέγαρο Μουσικής, 2013-15), «Ο κύριος ΚΙΧ και η επιστροφή της χαμένης σφραγίδας» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2014-15), «Απαγορεύεται η μουσική» (Μέγαρο Μουσικής, 2014-16) και «Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες» (2015 -18) που παίζεται μέχρι σήμερα στο Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» μέσα σε ένα πραγματικό βαγόνι τρένου. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους με μουσική για παιδιά: το «Ο Κόσμος Ανάποδα», (Yafka Records, 2009) και το «Απαγορεύεται η μουσική» (Raw Material, 2015) ενώ το 2011 ο Ά. Αγγέλου κερδίζει το Β’ βραβείο μουσικής σύνθεσης στους Πανελλήνιους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα έχουν εκδώσει τα βιβλία: «Θέλω να αρρωστήσω» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2012), «Ο Κοπέρνικος και ο ξυπόλυτος μύωψ» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013), «Ο Κοπέρνικος και ο μικρός Άμπακος» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013), «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» (Α’ Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015, εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2014), «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» (εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2014) και «Ένα Αλφάβητο ταξίδι» (Διεθνής Διάκριση White Ravens 2016, εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2015). Σήμερα ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.
Σωτηρία Ρουβολή. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. το 2002. Έχει κάνει ανώτερες σπουδές μουσικής και χορού και από το 2004 είναι μόνιμο μέλος του Εργαστηρίου Φωνητικής Έρευνας και Τέχνης του Σ. Σακκά. Έχει συνεργαστεί με τα Αθηναϊκά Θέατρα (Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ), το Απλό Θέατρο (Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Βαγόνι στα νερά), το Φεστιβάλ Αθηνών (Μήδεια), το Θέατρο του Νέου Κόσμου (Εκκλησιάζουσες), την Ε.Λ.Σ. (Ακροπόλ-Οι Απάχηδες των Αθηνών, Θυμήσου εκείνα τα χρόνια), το Κ.Θ.Β.Ε.(Λυσιστράτη), το Θέατρο Τέχνης (Μωβ Κωμωδία, Ο Μεγάλος Βασιλέας, Το βαρελάκι με το μέλι), το Αμφί-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου (Σφήκες-Αριστοφάνη), το Νέο Θέατρο Θεσ/νίκης (Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Νεράιδα, Ελίζα) και με τους σκηνοθέτες Ε. Σκότη, Δ. Καταλειφό, Β. Θεοδωρόπουλο, Α. Αντύπα, Δ. Χρονόπουλο, Γ. Ρήγα, Κ. Καπελώνη, Ισ. Σιδέρη, κ.ά.
Ελισσαίος Βλάχος. Γεννημένος στην Αθήνα το 1973. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γιώργου Αρμένη. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες και σκηνοθέτες. Ενδεικτικά στις παραστάσεις: «Σάτυροι-Ιχνευταί», σύνθεση των σατυρικών δραμάτων «Ιχνευταί» του Σοφοκλή και «Κύκλωπας» του Ευριπίδη (σκηνοθεσία Μ. Μουζάκης), «Το Ανοιχτήρι», του Βικτόρ Λανού (σκηνοθεσία Γ. Δρακόπουλος), «Έγκλημα στη Negromikele» (σκηνοθεσία Λ. Παπαγεωργίου και Ι. Ριζοπούλου), «Εκείνος που δέχεται χαστούκια» του Λεονίντ Αντρέγιεφ (σκηνοθεσία Δ. Τσιάμης), «Οι Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Κ. Παπακωνσταντίνου), «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο (σκηνοθεσία Ο. Σπυράκη και Δ. Ζωγραφάκης), «Η νύχτα των παλιάτσων» του Μαρίνου Μουζάκη (σκηνοθεσία Μ. Μουζάκης), «Η ισορροπία του Νας», δραματουργική σύνθεση σε κείμενα Α. Καμύ, Σ. Ξηρού κ.ά. (σκηνοθεσία Π. Δημητρακοπούλου). Μέλος της ομάδας Τσιριτσάντσουλες από το 2002 και της ομάδας κουκλοθεάτρου «Τα φτερά του Μύθου», από το 2006, με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Το τσίρκο πετάει», των Θράσου Καμινάκη και Ελένης Κονιδάρη και «Όσο πιο γρήγορα». Με την ομάδα «Κοπέρνικος» συνεργάζεται από το 2006 σε διάφορες δράσεις πάνω σε κείμενα και μουσικές της Έμης Σίνη και του Άγγελου Αγγέλου, όπως οι θεατρικές παραστάσεις «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» (συλλογική σκηνοθεσία) και «Απαγορεύεται η Μουσική» (σκηνοθεσία Γκάυ Στεφάνου) και οι Μουσικές παραστάσεις «Ο κόσμος Ανάποδα» και «Όλα είναι μουσική». Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις χορού, σε μουσικές παραστάσεις, ραδιοφωνικό θέατρο, σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 10 παραστάσεις, ενώ έχουν παρασταθεί και κείμενά του. Έχει δουλέψει αρκετές φορές στο θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτης και βοηθός παραγωγής.
Μιχάλης Πανάδης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2012). Από το 1998 έως το 2009 παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τις ομάδες ”Δρόμος με Δέντρα” της Μάρθας Φριντζήλα και ”Grasshopper” της Σοφίας Βγενοπούλου, σε έργα των: A. D. Musset, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Λ. Χρηστίδη, G. G. Marquez, Γ. Τσίρου. Έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει τα έργα: ”Festen (Οικογενειακή γιορτή)” του T. Vinterberg και ”Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες” του R. W. Fassbinder στο Baumstrasse, και το ”Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι” του B.M. Koltes στο Βυρσοδεψείο. Από το 2012 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την ομάδα ”Grasshopper Youth” στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. Έχει γράψει μουσική για έξι παραστάσεις