ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ BEST SELLER ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ;

Άρης ΔημοκίδηςΠώς μπορεί ένας γονιός να γράψει το επόμενο best seller παιδικής λογοτεχνίας; Ο Άρης Δημοκίδης μιλά στο Τaλκ για τη δημιουργική γραφή. Σημειώνουμε ότι ο Άρης Δημοκίδης διδάσκει δια ζώσης «Παιδικό και νεανικό βιβλίο: Γράφοντας βιβλία που θα αγαπηθούν» στη Θεσσαλονίκη, αλλά για αυτή την περίοδο τα δια ζώσης μαθήματα του ΙΑΝΟΥ θα πραγματοποιηθούν όπως όλα δείχνουν μέσω πλατφόρμας zoom άρα ο οποιοσδήποτε στην Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδος μπορεί να το παρακολουθήσει.

-Καταρχάς, ποιος είσαι;
Είμαι ο Άρης, και είμαι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Παράλληλα μου αρέσει να γράφω και για μεγάλους και γι’ αυτό έγινα και δημοσιογράφος και διευθύνω ένα σάιτ της LIFO, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Επειδή λοιπόν η και η καθημερινή μου δουλειά απαιτεί ορθολογισμό και προσοχή στα αληθινά γεγονότα, η μεγάλη μου αγάπη είναι να αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη και να δημιουργώ δικά μου σύμπαντα στο χαρτί. Έτσι ξεκίνησα να γράφω για παιδιά, και μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά. Πέρα απ’ τις υποψηφιότητες και διακρίσεις που έχουν λάβει τα βιβλία μου, είχα την τιμή να είμαι, για δύο συναπτά έτη, μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Κρατικών Βιβλίων Παιδικής Λογοτεχνίας.

-Τι είδους παιδικά βιβλία γράφεις;
Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 15 βιβλία μου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (και ένα απ’ την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη), για διάφορες ηλικίες: Απ’ το best seller για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Το Παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία» και τα εικονογραφημένα «Το Πρωτοχρονιάτικο Διαστημόπλοιο» και «Δε Θέλω να μάθω να διαβάζω» μέχρι τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά δημοτικού «Το Μαγεμένο Χωριό», κι απ’ τη σειρά βιβλίων με τα αδέρφια ΣΤΕ για ηλικίες 8-10 μέχρι τα πέντε μυθιστορήματα των «Αόρατων Ρεπόρτερ» για αναγνώστες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

-Και πώς ξεκίνησες τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο;
Δίδασκα για χρόνια σε μια σχολή e-learning, δημιουργική γραφή για παιδικό βιβλίο αλλά και για διήγημα. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκω και δια ζώσης χάρη στον ΙΑΝΟ. Τα σεμινάρια του Ιανού σε Θεσσαλονίκη (όπου είναι η βάση μου) και Αθήνα δίνουν την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να μάθει τα μυστικά της συγγραφής, να εμπνευστεί, να εξασκηθεί και να τελειοποιήσει τις λογοτεχνικές ιδέες τους. Και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους συγγραφείς, ενώ πρέπει να πω πως πολλοί έχουν ήδη εκδώσει εξαιρετικά βιβλία.

-Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να παρακολουθήσει τα μαθήματα;
Θα απαντήσω με το κειμενάκι που έγραψα για την προώθηση του σεμιναρίου: Ακόμα και στην εποχή της κρίσης, το παιδικό βιβλίο αντέχει. Κι από ό,τι φαίνεται, οι εκδοτικοί οίκοι χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ νέες ιδέες και ιστορίες (ή και κλασικές ιδέες δοσμένες με φρέσκους τρόπους). Στο σεμινάριο Παιδικού Βιβλίου, οι μελλοντικοί δημιουργοί παιδικών βιβλίων θα μάθουν τα μυστικά της συγγραφής αλλά και των παρασκηνίων της. Μέσα από τη στοχευμένη εξάσκηση θα πειραματιστούν με διάφορα είδη και στυλ γραψίματος, με σκοπό να βρουν τη δική τους ξεχωριστή φωνή. Τα μαθήματα θα τους προσφέρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται όχι μόνο για να γράψουν δυνατά κείμενα αλλά και για να τα προωθήσουν σωστά, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες έκδοσης.

-Για ποια πράγματα μιλάς στα σεμινάρια;
Ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν:
-Τα ‘τρικ’ για τη δημιουργία ιστοριών που θα ενδιαφέρουν στ’ αλήθεια τα παιδιά ή τους εφήβους
– Προσεγγίσεις των διαφορετικών ειδών (από το κλασικό ή το μοντέρνο παραμύθι και τα εικονογραφημένα βιβλία, μέχρι τα προεφηβικά και εφηβικά μυθιστορήματα)
-Τρόποι να αξιοποιούμε τη φαντασία μας, επενδύοντας στις εμπειρίες μας
-Τρόποι να αποφεύγουμε τα μεγαλύτερα λάθη που (σχεδόν) όλοι κάνουν όταν γράφουν για παιδιά
-Οι κανόνες της αφήγησης: Σχηματική δομή, γλωσσικά στοιχεία, συνθήκες.
-Το χτίσιμο των χαρακτήρων για κάθε διαφορετικό είδος κειμένου για παιδιά
-Ο Πειραματισμός και η εξάσκηση: Γράφοντας με διαφορετικά στιλ και βρίσκοντας τελικά τη δική μας φωνή
-Οι τάσεις που υπάρχουν τώρα στο εξωτερικό και πώς μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα
-Ο εκδοτικός κόσμος του παιδικού βιβλίου σήμερα στην Ελλάδα. Μύθοι και πραγματικότητες
-Πρόχειρη διόρθωση και αυτοσχέδια επιμέλεια, πριν στείλουμε το χειρόγραφο σε εκδοτικό οίκο, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή εντύπωση
-Πώς να εκδοθούμε! (Νέες τεχνολογίες, συμβατικοί εκδοτικοί οίκοι, τα σωστά βήματα προσέγγισης με τους εκδότες, πως «πακετάρουμε» και προωθούμε αυτό που γράψαμε)

-Και στο τέλος των 10 τρίωρων μαθημάτων τι γίνεται;
Σταδιακά χτίζουμε το τελικό πρότζεκτ: Ένα κείμενο που θα μπορεί να σταλεί σε εκδοτικούς οίκους -μαζί με το “cover letter” και το βιογραφικό μας- και θα είναι έτοιμο προς έκδοση.  Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, και για πολλά χρόνια μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου είμαι πάντα διαθέσιμος -εννοείται δωρεάν- για να βοηθήσω τους παλιούς μαθητές σε ό,τι χρειαστούν σχετικά με τα γραπτά τους.  Ο σκοπός είναι να ενισχυθούν οι γνώσεις των συμμετεχόντων, η συγγραφική ικανότητα αλλά και η αυτοπεποίθησή τους. Κι όλα αυτά με τρόπο διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα ουσιώδη.

-Φέτος τι θα γίνει με τον κορονοϊό;
Θα δείξει, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Μπορεί να μπορέσουμε να το κάνουμε δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη, εναλλακτικά έχουμε ετοιμάσει αντι-covid τμήματα με διδασκαλία μέσω Zoom τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες. Προτείνω σε όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν τώρα συμμετοχή – ακόμα κι αν δεν είναι απ’ τη Θεσσαλονίκη, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το κάνουμε μέσω Zoom. https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5444 

Άρης Δημοκίδης

O Άρης Δημοκίδης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα αγαπημένα του παιδικά βιβλία ήταν «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Ο Θησαυρός της Βαγίας» και όλα των Μυστικών Επτά και των Πέντε Φίλων. Σπούδασε ΜΜΕ και Σπουδές Πολιτισμού στο Λονδίνο. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο BBC και σε διάφορα αγγλικά έντυπα και πήρε Μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση.   Ως δημοσιογράφος συνδημιούργησε το σάιτ της LIFO στο οποίο υπήρξε Διευθυντής για πολλά χρόνια, μέχρι που δημιούργησε το δικό του σάιτ, μέσα στη LIFO, με τίτλο ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ. Αν και η καθημερινή του δουλειά απαιτεί ορθολογισμό και προσοχή στα αληθινά γεγονότα, η μεγάλη του αγάπη είναι να αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη και να δημιουργεί δικά του σύμπαντα στο χαρτί. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 15 βιβλία του από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (και ένα απ’ την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη), για διάφορες ηλικίες: Απ’ το best seller για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Το Παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία» και τα εικονογραφημένα «Το Πρωτοχρονιάτικο Διαστημόπλοιο» και «Δε Θέλω να μάθω να διαβάζω» μέχρι τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά δημοτικού «Το Μαγεμένο Χωριό», κι απ’ τη σειρά βιβλίων με τα αδέρφια ΣΤΕ για ηλικίες 8-10 μέχρι τα πέντε μυθιστορήματα των «Αόρατων Ρεπόρτερ» για αναγνώστες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Πέρα απ’ τις υποψηφιότητες και διακρίσεις που έχει λάβει για τα βιβλία του, είχε την τιμή να είναι, για δύο συναπτά έτη, μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Κρατικών Βιβλίων Παιδικής Λογοτεχνίας. Επιπλέον, έχει διδάξει σε σχολή e-learning δημιουργική γραφή για παιδικό βιβλίο αλλά και για διήγημα. Ο αγαπημένος του παιδικός ήρωας είναι ο Ντόναλντ Ντακ γιατί, παρότι είναι τρομερά άτυχος, δε το βάζει κάτω – ποτέ.

Leave a Reply