ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: Η ANNE GOSCINNY ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΙΚΟΛΑ

H Anne Goscinny, κόρη του René Goscinny, του συγγραφέα των βιβλίων του Μικρού Νικόλα και διαχειρίστρια των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του πατέρα της, μιλάει για τη νέα ταινία “Ο μικρός Νικόλας πάει διακοπές”, που παίζεται αυτές τις ημέρες τους κινηματογράφους.

Πώς σας φάνηκε αυτό το project; Ήταν πολύ συναρπαστικό να έχουμε τον Μικρό Νικόλα ξανά στη μεγάλη οθόνη, μετά τις υψηλές προδιαγραφές και την εμπορική επιτυχία της πρώτης ταινίας.  Φυσικά, μου αρέσει το βιβλίο. Το να αλλάζεις το περιβάλλον του χαρακτήρα, το να τον βγάζεις από το σχολείο, να τον βλέπεις πώς συμπεριφέρεται στην παραλία, πώς είναι με νέους φίλους… Θα έπρεπε να είσαι τρελός για να απορρίψεις έναν τέτοιο project που θα σε άφηνε να το παρακολουθήσεις όλο αυτό από κοντά.

Σας ενθουσίασε η επιτυχία της πρώτης ταινίας; Δεν είχα φανταστεί ότι θα κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία. Μου άρεσε πολύ. Τη θεώρησα ευαίσθητη και συγκινητική! Νιώθω ότι ο κόσμος του Sempé και του πατέρα μου μεταφέρεται σε εικόνες με μεγάλη δεξιότητα. Αλλά πρέπει να είσαι πολύ υπερφίαλος για να μην σε εκπλήσσει τέτοια επιτυχία. Τα παιδιά και οι γονείς τους λάτρεψαν την ταινία.

Τι εκπροσωπεί για εσάς ο Μικρός Νικόλας; Έχει μια ιδιαίτερη θέση στο έργο του πατέρα μου. Συχνά φαντάζομαι ότι με τον Μικρό Νικόλα μου μιλούσε για την παιδική του ηλικία. Είναι σίγουρα οι αναμνήσεις του και καμιά φορά και οι αναμνήσεις του Jean-Jacques Sempé (ειδικά για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις). Αυτό δεν συνέβη με τον Αστερίξ και τον Λούκι Λουκ. Δεν είμαστε όλοι Γαλάτες ή καουμπόηδες, αλλά είμαστε όλοι παιδιά. Μου αρέσει πολύ ο Μικρός Νικόλας γιατί το κείμενο στέκει μόνο του, χωρίς τα όρια που βάζουν τα συννεφάκια με τους διαλόγους. Ο πατέρας μου είχε περισσότερο χώρο για να εκφραστεί και να εκθέσει το ταλέντο του ως συγγραφέα. Σε αντίθεση με τα κόμικ, έχεις μια συνεχή σχέση με το κείμενο, μια πρόσβαση στις λέξεις χωρίς να δεις τα κείμενα. Σε ένα κόμικ, η εικονογράφηση σε πιάνει από τα μούτρα. Ενώ, εδώ, τα σκίτσα του Sempé εικονογραφούν και συνοδεύουν το κείμενο, όπως οι στίχοι ένα τραγούδι…

Παρακολουθήσατε τη συγγραφή του σεναρίου; Πάντα ακολουθώ τη συγγραφή από πολύ κοντά. Εκτός από την τάση μου για τον γραπτό λόγο, έχω όλα τα δικαιώματα του έργου του πατέρα μου και δεν θέλω να παραποιείται  η δουλειά του. Ήμουν χαλαρή με τον Laurent Tirard και τον Grégoire Vigneron, γιατί τους εμπιστευόμουν. Η δουλειά τους είναι καταπληκτική, άμεση, προσεχτική και πολύ αστεία.

Πώς σας φαίνεται η δουλειά του Tirard; Τον ανακάλυψα στο ντεμπούτο του, το οποίο μου φάνηκε πολύ αστείο. Η ταινία ήταν ξεκαρδιστική, έξυπνη και με ωραίες ερμηνείες. Μερικές αρκετά σουρεαλιστικές σκηνές ταίριαξαν πολύ καλά με την ιδέα που έχω για το έργο του πατέρα μου.

Τι νιώσατε όταν είδατε την ταινία; Μια έντονη και γνήσια ευτυχία… Τη βρήκα πολύ αστεία, έξυπνη και όμορφη. Είναι πολύ καλά μονταρισμένη και ο ρυθμός μου φαίνεται εξαιρετικός. Όταν βγήκα από την προβολή σκέφτηκα: «Τέλεια, μόλις είδα μια φανταστική ταινία». Είμαι τρελή για το σινεμά και πάω στις ταινίες όσο πιο συχνά μπορώ. Σε αυτή την περίπτωση, μου άρεσε και ως θεατή αλλά και ως διαχειρίστριας των δικαιωμάτων. Τα χρώματα είναι πολύ σημαντικά για την ταινία. Σχεδόν χρειάζεται γυαλιά ηλίου. Ο καιρός είναι τόσο καλός! Τα σκίτσα του Sempé είναι ασπρόμαυρα και είναι σαν να τα ζωγράφισε ο Laurent Tirard.

Τι πιστεύετε για μία τρίτη ταινία; Αυτό που έχει καταφέρει ο Laurent είναι τόσο όμορφο και τόσο κομψό που θα μου άρεσε πολύ! Αλλά θα το κατανοούσα πλήρως αν μου έλεγε ότι μετά από έναν Αστερίξ και δύο Μικρούς Νικόλες, θα ήθελε να εξερευνήσει έναν άλλο κόσμο. Τέλος πάντων, το κοινό θα μας πει αν θέλει μία τρίτη ταινία με τον Μικρό Νικόλα ή όχι!

image003

H ταινία “Ο μικρός Νικόλας πάει διακοπές” παίζεται από τις 2 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood, μεταγλωττισμένη και με υπότιτλους. 

Leave a Reply