10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΜΑΣ

αποτελεσματική επικοινωνίαΣε όλους μας έχει συμβεί να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε κάτι και να μην μας καταλαβαίνουν όπως και εμείς να μην καταλαβαίνουμε κάτι που κάποιος προσπαθεί να μας πει. Τι είναι αυτό όμως που μας δυσκολεύει την κατάσταση και μας κάνει να μιλάμε μαζί και να καταλαβαινόμαστε χώρια; Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που χρειάζονται λίγη προσοχή για να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία.

  1. Είμαι ξεκάθαρος και σίγουρος μέσα μου: Πολλά προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν είχαμε συνεννοηθεί με τον εαυτό μας και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη με κάποιον άλλον. Για να γίνει επιτυχώς κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να είμαστε ξεκάθαροι μέσα μας για το τι θέλουμε να πούμε ή να συζητήσουμε.
  1. Μιλάω για τον εαυτό μου όχι για τον άλλον: Συνήθως ξεκινάνε με καλές προθέσεις να βγάλουμε συμπεράσματα για τον άλλον και τότε φιγουράρει η φράση είναι “καλύτερα για σένα” που υποτιμά τον συνομιλητή μας και προσθέτει εκνευρισμό στο κλίμα της συζητήσεις. Ας περιοριστούμε στο να μιλάμε για τον εαυτό μας, διατυπώνοντας σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν τον δικό μας ψυχισμό.
  1. Χαρακτηρίζω πράξεις, όχι προσωπικότητες: Είναι πλέον (ευτυχώς) γνωστά τα άσχημα αποτελέσματα του να βάζουμε ταμπέλες σε κάποιον, ωθώντας τον να υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό αυτό και τελικά να πράττει αναλόγως. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους χαρακτηρισμούς στη μία συζήτηση, ας τους κρατήσουμε αποκλειστικά για τις πράξεις.
  1. Αξιολογώ το συνομιλητή μου και την κατάσταση που βρίσκεται: Είναι διαφορετικός ο τρόπος που θα απευθυνθώ σε ένα παιδί ανάλογα την ηλικία του ακόμα την πνευματική του ωριμότητα και τη συναισθηματική του κατάσταση όπως επίσης και ο τρόπος που θα μιλήσω σε έναν ενήλικα. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες.
  1. Επιδιώκω το καλύτερο πλαίσιο επικοινωνίας: Η επικοινωνία δεν ορίζεται χωρίς πλαίσιο το χώρο δηλαδή που συμβαίνει, το πότε συμβαίνει και μεταξύ ποιων λαμβάνει χώρα. Φροντίζω όσο περισσότερο το που ακόμα το πότε και το είδος της σχέσης να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα για συζήτηση.
  1. Φροντίζω τα λεγόμενά μου να δείχνουν ότι κατανοώ τη θέση του άλλου: Φυσικά τα λεγόμενά μας έχουν σκοπό να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας είναι καλό όμως να υπάρχει και χώρος να εκφράσουμε στο συνομιλητή μας ότι καταλαβαίνουμε και τη δική του οπτική γωνία.
  1. Διατηρώ βλεμματική επαφή: Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε βλεμματική επαφή με τον συνομιλητή μας, καθώς είναι από τα πιο σημαντικά έξω λεκτικά στοιχεία που δείχνει είναι ότι δείχνουμε προσοχή στον άλλον και όσα λέει αξίζουν να ακουστούν. Η καλύτερη βάση για μία επιτυχημένη συζήτηση.
  1. Προσέχω τη στάση του σώματος: Όταν μιλάμε με κάποιον προσέχουμε το σώμα μας να είναι στραμμένο προς τη μεριά του συνομιλητή και όταν ο συνομιλητής μας είναι παιδί φροντίζουμε να είμαστε στο ίδιο ύψος. Οποιαδήποτε άλλη στάση σώματος δίνει μηνύματα αδιαφορίας επιθετικότητα και επιβολής
  1. Προσέχω τα εξωλεκτικά στοιχεία: Τόνος, ύφος, χρώμα φωνής, ρυθμός αναπνοής, εκφράσεις προσώπου, κινήσεις σώματος καθώς και η έμφαση μας δίνει πολύ περισσότερα και πιο σαφή στοιχεία σε μία συζήτηση από από ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε Γι’ αυτό ας νοιαζόμαστε γι’ αυτά και η ποιότητα της επικοινωνίας μας αυτομάτως θα βελτιωθεί.
  1. Όχι διπλά μηνύματα: “Αλλά μου λεν τα μάτια σου και αλλά η καρδιά σου” που  λέει και το άσμα και πώς να βγάλουμε άκρη; Δίνουμε μεγάλη προσοχή οι λέξεις και η συμπεριφορά μας να συμφωνούν αλλιώς καλωσορίζουμε την παρεξήγηση που σίγουρα που θα έρθει στην επικοινωνία μας.

Η επικοινωνία μας είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία που έχει εξέχουσα θέση στη ζωή μας και που καθορίζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και ενέργεια για να την βελτιώσουμε θα πάρουμε πίσω ποιότητα στη σχέση μας και συνεπώς στη ζωή μας, κάτι που όλοι θα θέλαμε. Τα 10 αυτά απλά βήματα θα μας κάνουν να έρθουμε πιο κοντά στο στόχο μας!

Η Έλλη Τσομπανίδη είναι νηπιαγωγός. 

Leave a Reply