ΘΕΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

10-reasons-to-embrace-positive-parentingΤα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες βιβλία-οδηγοί ανατροφής των παιδιών. Η ένσταση πολλών γονέων είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν by the book. Δεν θα διαφωνήσω εντελώς. Όμως, πιστεύω ότι ορισμένα καλά βιβλία μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους, καθώς συγκεντρώνουν ταξινομημένες πληροφορίες, αποτελεσματικά παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, ώστε μπαμπάδες και μαμάδες να μην χάνονται στον κυκεώνα του διαδικτύου και να μπορούν να ανατρέξουν σε αυτά κάθε στιγμή, σε κάθε μικρή ή μεγάλη δυσκολία, αναζητώντας απαντήσεις.

Προσωπικά, και ως μαμά και ως δημοσιογράφος, (παρ) ακολουθούσα εδώ και πολύ καιρό την αρθρογράφο Rebecca Eanes μέσα από το blog της www.positive-parents.org και την κοινότητα www.facebook.com/PositiveParentingToddlersandBeyond , αναζητώντας πληροφορίες τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μου ζωή. Και ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι το best-seller της «Positive Parenting. An essential Guide» κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που- όπως αναφέρει στο σημείωμα για την ελληνική γλώσσα η ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, κ. Μαρία Ζαφειροπούλου, που έχει την επιστημονική του επιμέλεια- δεν διαβάζεται απλώς, αλλά ρουφιέται. Η ροή του είναι τόσο απαλή, όπως το παραμύθι της γιαγιάς πριν από τον ύπνο. Σε χαλαρώνει με την ευγένεια ψυχής και την ηρεμία που αποπνέει, με τις λογικές, απλές και εύκολες λύσεις που προτείνει. Ταυτόχρονα, όμως, σε ξυπνά, σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να αναλογιστείς τα λάθη σου ως γονιός, να φέρεις στην επιφάνεια σκέψεις που ενδεχομένως κάνεις πότε πότε για τα παιδιά σου…

Το εγχειρίδιο αυτό είναι κάτι παραπάνω από ένας οδηγός για την ανατροφή και δεν περιέχει αυτό που θα λέγαμε «συμβατικές συμβουλές». Αυτό που επιδιώκει το βιβλίο είναι η θετική διαπαιδαγώγηση, που μπορεί να τερματίσει τις οικογενειακές συγκρούσεις και να οικοδομήσει δεσμούς αγάπης ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά τους. Διαβάζοντάς το, οι γονείς μπορούμε να υιοθετήσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή μας. Καλώς ή κακώς, αν και η διαδικασία της ανατροφής θα έπρεπε να είναι ευχάριστη, διαπιστώνουμε ότι πλέον είναι σχεδόν μόνο αγχωτική. Οι συμβουλές της Eanes μάς βοηθούν, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά μας άγχη και να μεγαλώσουμε με θετικό τρόπο τα παιδιά μας.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε: Μα είναι δυνατόν ένα βιβλίο να μπορεί να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη, αλλά μάλλον ουτοπική οικογενειακή  γαλήνη; Είναι δυνατόν ένα βιβλίο να μας μεταμορφώσει στον πατέρα ή στη μητέρα που θα θέλαμε να είμαστε, αλλά με τίποτα δεν το καταφέρνουμε; Η απάντηση είναι θετική. Ανατρέχοντας στις σελίδες του, θα ανακαλύψετε συγκεκριμένα εργαλεία για την αύξηση της αυτοπειθαρχίας, της σύνδεσης, της ενσυναίσθησης, μέσα από τα οποία θα αναδειχτεί ο καλύτερός σας εαυτός.

Κρατήστε καταρχάς το εξής: Ότι ανατροφή σημαίνει πολύ περισσότερα από το να κάνουμε τα παιδιά να συμμορφώνονται και υπερβαίνει το ζήτημα της απλής πειθαρχίας. Ενθυμούμενοι αυτό και περιηγούμενοι σ τις σελίδες του βιβλίου, θα μάθουμε ποια είναι φιλοσοφία της θετικής ανατροφής, ποια είναι η σημασία της δουλειάς με τον εαυτό μας και η σημασία του να λειτουργούμε οι γονείς μαζί, ως ζευγάρι, το πώς επικοινωνούμε αποτελεσματικά μεταξύ μας, αλλά και με τα παιδιά μας, το πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και πώς οικοδομούμε τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, το πώς καθορίζουμε την κουλτούρα της οικογένειάς μας, το πώς μπορούμε να δούμε τα παιδιά και κατ’ επέκταση τη γονεϊκότητα με διαφορετικό τρόπο, το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε με τρυφερότητα συναισθηματικά υγιή παιδιά, το πώς αντικαθιστούμε την τιμωρία με λύσεις, καθώς και τη σημασία της προληπτικής παρέμβασης.

Εάν λαχταράτε κάτι παραπάνω στο ταξίδι της ανατροφής των παιδιών σας- περισσότερη χαρά, περισσότερη ηρεμία, περισσότερη συνεργασία- τότε σας συνιστώ να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Όπως αναφέρει στο επίλογό της η συγγραφέας του βιβλίου, η οικοδόμηση μιας δεμένης οικογένειας είναι ένα συναρπαστικό, αλλά συνάμα δύσκολο ταξίδι, μέσα στο οποίο θα υπάρξουν και εμπόδια και παρεκκλίσεις και προβλήματα που θα έρχονται και θα παρέρχονται. Το κλειδί είναι η σύνδεσή μας με το παιδί. Η θετική ανατροφή δεν απαιτεί ούτε και φυσικά ταυτίζεται με την τελειότητα. Αλλά η ήρεμη καθοδήγηση, η  κατανόηση και η άνευ όρων αγάπη μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια καλή ζωή. Όχι τέλεια. Αλλά καλή. Οι γονείς που θα εφαρμόσουν όλα όσα προτείνει η Eanes σε αυτό το βιβλίο θα δουν βελτίωση στη συμπεριφορά όχι μόνο του παιδιού, αλλά και στη δική τους. Οι οικογενειακές σχέσεις θα γίνουν πολύ πιο απολαυστικές και θα ενισχυθεί σημαντικά το αίσθημα της ευχαρίστησης που νιώθετε μεγαλώνοντας τα παιδιά σας! Καλή ανατροφή, λοιπόν!

Οι πέντε αρχές της θετικής ανατροφής:

  1. Σύνδεση
  2. Σεβασμός
  3. Προληπτική παρέμβαση
  4. Καθοδήγηση με κατανόηση
  5. Θετική πειθαρχία

THETIKOI GONEIS front-500x500

Το βιβλίο «Θετικοί γονείς. Ευτυχισμένα παιδιά. Οδηγός ανατροφής», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο σε μετάφραση της Παρασκευής Χουρδάκη και επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Ζαφειροπούλου.

One Response

  1. Alex 15 Μαΐου, 2018

Leave a Reply