ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

οικογενειακό τραπέζιΑς το παραδεχθούμε επιτέλους: Η ελληνική οικογένεια γύρω από το τραπέζι εν έτει 2017 απέχει παρασάγγας από αυτή τη φωτογραφία του 1960 που απεικόνιζε τον μπαμπά, τη μαμά, τα παιδιά και δίπλα τη γιαγιά να κάθονται ευλαβικά γύρω από το πλούσιο οικογενειακό τραπέζι, να περιμένουν ήσυχα και ευλαβικά να γίνει η προσευχή και μετά να αρχίσουν να τρώνε, φυσικά σιωπηλά και αφού δώσει την άδεια ο μπαμπάς – αφέντης.

Για την ακρίβεια, αυτή η εποχή, αν την συγκρίνουμε με την σημερινή, είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Σκεφτείτε αυτό που συμβαίνει σήμερα: Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οικογένειες σπάνια μαζεύονται καθημερινά μαζί για να φάνε, καθώς τα ωράρια του κάθε μέλους ποικίλλουν: Άλλη ώρα θα γυρίσει ο πατέρας, άλλη η μητέρα, τα παιδιά έχουν ήδη φάει, ενώ το βράδυ είναι ακόμα πιο δύσκολο να μαζευτεί η ομήγυρη στο τραπέζι, καθώς υπάρχει η μελέτη, το μπάνιο, το παραμύθι και πάει λέγοντας. Αφήστε που πλέον οι περισσότερες οικογένειες απλά… τσιμπάνε τα βράδια, οπότε εκ των πραγμάτων το οικογενειακό τραπέζι μεταφέρεται για το Σαββατοκύριακο, για να είναι πλουσιοπάροχο και πολυπληθές, με τη συμμετοχή ίσως του παππού και της γιαγιάς.

Και έρχεται το Σαββατοκύριακο. Και τότε αρχίζουν τα άλλα προβλήματα: Τι θα φάμε; Ποιοι θα φάμε; Πώς θα φάμε; Πού θα φάμε και κυρίως: ΠΩΣ θα καταφέρουμε τα παιδιά να κάτσουν στο τραπέζι, όταν όλοι οι πειρασμοί είναι γύρω τριγύρω; Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είμαστε στην παλιά εποχή που η μόνη διασκέδαση των παιδιών ήταν τα παραμύθια της γιαγιάς και η μόνη στιγμή που σηκώνονταν από το οικογενειακό τραπέζι ήταν εκείνη που όριζε ο πατέρας: Τώρα οι πειρασμοί είναι πολλοί και διασπαρμένοι σε όλο το σπίτι: Τηλεόραση, dvd, κινητά, tablets, fidget spinners και τόσα άλλα που θέλουμε δύο τρεις γραμμές να τα απαριθμήσουμε, ενώ φυσικά τα βλαστάρια μας δεν περιμένουν το νεύμα του πατέρα για να σηκωθούν από την καρέκλα τους, γιατί πολύ απλά το έχουν κάνει ήδη, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, έχοντας φάει το μισό πιάτο φαγητό τους, επειδή μπορούν!

Δεν θέλει, λοιπόν, και πολύ το τραπέζι που με τόσο κόπο ετοιμάσαμε να καταλήξει στην απόλυτη καταστροφή: Γονείς να φωνάζουν στα παιδιά που σηκώνονται ανά πέντε λεπτά, παππουδογιαγιάδες να μουρμουρίζουν ανάμεσα στις μπουκιές τους για τα σημερινά πιτσιρίκια που δεν ακούνε κανέναν… Γενικότερα δεν αργεί να δημιουργηθεί μια… ωραία ατμόσφαιρα. Αλλά επειδή αυτό δεν το θέλουμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να οργανώσουμε και να φέρουμε εις πέρας τραπέζια που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για όλη την οικογένεια, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο γηραιό και να είμαστε σίγουροι ότι όλοι στο τέλος θα μείνουν χορτάτοι και ευχαριστημένοι. Εν αρχή φυσικά είναι η καλή προετοιμασία.

shutterstock_743936716

Δίνουμε ρόλο… μάγειρα στα παιδιά

Καλά όταν λέμε μάγειρα, δεν εννοούμε φυσικά να τα στρώσουμε με το ζόρι στην κουζίνα. Ειδικά τα αγόρια πιο μεγάλης ηλικίας δεν θα το βρουν καθόλου ενδιαφέρον. Τα πιο μικρά παιδάκια όμως όλο και θα θέλουν να πειραματιστούν με κάτι που θα ξέρουν ότι σε λίγο θα το φάνε. Στρώστε ένα μικρό τραπεζάκι κοντά στο σημείο που ετοιμάζετε τα εδέσματα και δώστε τους να πλάσουν και να δημιουργήσουν, ή απλά να ετοιμάσουν. Έτσι θα αρχίσουν να μαθαίνουν τη σημασία του να συμβάλλουν και αυτά με τον τρόπο τους σε κάτι σημαντικό, σε κάτι που ενώνει την οικογένεια. Πριν από αυτό όμως:

Επιλέγουμε μαζί  τις γεύσεις

Πριν από την προετοιμασία συζητάμε για να μην βρεθούμε προ… δυσάρεστων εκπλήξεων, δηλαδή να κυνηγάμε τα παιδιά για να φάνε. Αυτό φυσικά αφορά κυρίως τα λίγο πιο μεγάλα παιδιά που έχουν συνειδητοποιήσει τι τους αρέσει και τι όχι. Αν ξέρουμε π.χ. ότι σε σχεδόν όλα τα παιδιά αρέσουν οι μπριζόλες και όλα με μια φωνή θα πουν αυτό όταν θα ερωτηθούν, δεν θα κάνουμε περίτεχνα πράγματα που ναι μεν θα μοιάζουν ωραία και θα έχουμε αφιερώσει ώρες για να τα φτιάξουμε, αλλά τελικά θα μείνουν στο ταψί.

Η βοήθεια από πεθερικά και μαμάδες… καλοδεχούμενη

Τις περισσότερες φορές όλο και κάποια μαμά ή πεθερά θα θελήσει να βοηθήσει και θα προσφερθεί και εκείνη για να φτιάξει κάτι. Φυσικά και θα πούμε ‘’ναι’’, δίνοντας, ωστόσο, έμμεσα μεν, σαφώς δε, τις δικές μας κατευθύνσεις για αυτό που θα ετοιμάσει. Είπαμε: αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε είναι να συγκεντρωθεί για κάμποση ώρα όλη η οικογένεια στο τραπέζι και κυρίως τα παιδιά. Οπότε, όσο περισσότερες γεύσεις που τους αρέσουν υπάρχουν τριγύρω, τόσο θα θελήσουν να καθίσουν και να συζητήσουν, πιθανόν και για αρκετή ώρα, για το σχολείο και τις δραστηριότητές τους και να μοιραστούν γενικά πράγματα που δεν προλαβαίνουν να κάνουν μέσα στην εβδομάδα.

Οικογενειακό τραπέζι σαν… γιορτή

Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί αφορμή για γιορτή! Αρκεί να το αποφασίσετε και να το “πουλήσετε” ως τέτοιο στα παιδιά: Βάλτε χαρούμενη μουσική, βάλτε λουλούδια παντού, δημιουργήστε γενικά μια ατμόσφαιρα που θα διαφέρει από τα καθημερινά: Φυσικά τα παιδιά θα το εισπράξουν όλο αυτό και θα θελήσουν και εκείνα να γίνουν μέρος της διαδικασίας με όποιον τρόπο μπορούν: Να βάλουν τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι, να μεταφέρουν το πιάτο που τους αρέσει, να ανοίξουν την πόρτα και να βάλουν ένα ποτό πριν από το φαγητό στον παππού και τη γιαγιά.

Εξαφανίζουμε τους… πειρασμούς

Ή αλλιώς… προσέχουμε για να έχουμε! Το οικογενειακό τραπέζι στρώνεται για να φάμε, όχι για να βλέπουμε τις ενημερώσεις μας στο Facebook και στο Twitter. Πολλοί το ξεχνάνε αυτό οπότε δίνουν και… πάσα στα παιδιά για να βγάλουν και αυτά τα tablets τους, τα παιχνίδια τους, γενικότερα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν και άλλη στιγμή. Η οργάνωση, λοιπόν, και η συγκέντρωση των παιδιών ξεκινά από τους γονείς και τους μεγαλύτερους, εκείνοι δίνουν το καλό ή το κακό αντίστοιχα παράδειγμα…

Και το κυριότερο: Δείχνουμε ότι απολαμβάνουμε κάθε λεπτό από αυτό που συμβαίνει

Το σπίτι μυρίζει όμορφα, είναι γεμάτο μουσική, φρέσκα λουλούδια, γέλια και παιδικές φωνές. Δεν υπάρχει ίσως ωραιότερη στιγμή μέσα στην εβδομάδα από εκείνη που όλη η οικογένεια μαζεύεται ξανά χωρίς να έχει το νου της σε δουλειές και μαθήματα, χαλαρώνει, λέει τα νέα της και δοκιμάζει νόστιμες γεύσεις:  Όση κούραση και αν έχετε απ’ όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και από την προετοιμασία του γεύματος, φορέστε το πιο όμορφό σας χαμόγελο, ντυθείτε πιο ιδιαίτερα απ΄ό,τι συνηθίζετε-θα παρατηρήσουν όλοι τη διαφορά είναι σίγουρο-και καλωσορίστε τα μέλη της οικογένειας στο στρωμένο τραπέζι. Σε εκείνο ακριβώς το χρονικό σημείο, οι επικίνδυνες αποστολές τελειώνουν και οι… ποιοτικές οικογενειακές στιγμές μόλις αρχίζουν!

Leave a Reply