ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ

“Ας σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι Ποιος-Έχει-Δίκιο.
Ας παίξουμε ένα παιχνίδι όπου θα ανακαλύψουμε και θα καλύψουμε τις Ανάγκες μας και τις Ανάγκες των άλλων” (Dr Marshall Rosenberg). 
Το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας διοργανώνει το εισαγωγικό βιωματικό σεμινάριο «Επικοινωνία χωρίς βία», για εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους και φοιτητές από τον ψυχολόγο Αντώνη Μπέρτο, τη Δευτέρα 11/5, 18.00-20.00. Μέσα από τη συζήτηση, τη διεργασία ομάδας και τις βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τους δικούς τους τρόπους επικοινωνίας, αλλά και των άλλων ατόμων στην ομάδα.Στην εποχή μας, λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, οι διακρίσεις και ο φόβος του διαφορετικού, έχουν γιγαντωθεί. Αντίθετα, μικραίνει ο χώρος τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι μας. Η μόνη δυναμική λύση σε αυτή τη διαφαινόμενη ασφυξία είναι η αυθεντική επικοινωνία, προσανατολισμένη στη μη- βία και στην κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών μας.Η Επικοινωνία Δίχως Βία (ΕΔΒ) είναι μια μέθοδος ώστε να λύνουμε τις συγκρούσεις μας με ειρηνικό τρόπο. Δίνει έμφαση στην παρατήρηση, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Δημιουργήθηκε από τον Marshall Rosenberg, ο οποίος την εμπνεύστηκε από τις αρχές του ψυχολόγου Carl Rogers. Η ΕΔΒ βασίζεται στην υπόθεση πως όλοι νιώθουμε, από τη φύση μας, τη συμπόνια και πως κάθε βίαιη πράξη- είτε λεκτική είτε σωματική- αποτελεί επίκτητη συμπεριφορά, η οποία συνήθως υποστηρίζεται από την περιρρέουσα κουλτούρα.
Γενικές πληροφορίες
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές, καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το θέμα. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Υπεύθυνος Προγράμματος: Αντώνης Μπέρτος, ψυχολόγος ΕΚΠΑ- ειδικευμένος στο πρόγραμμα “Επικοινωνία δίχως βία, για σχολεία δίχως βία” (2011-2012) που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Κόστος Σεμιναρίου: 15 ευρώ/άτομο. Απαραίτητη η κράτηση θέσης! Τηλέφωνα Επικοινωνίας & Κρατήσεων : 210 8610811 & 6981780402.
Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας
Ιωάννου Φιλήμονος 3 (πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, www.childhood.gr).

Leave a Reply