ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΝΤΕΣΟΡΙΑΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ Ε.ΜΕ.ΠΗ

Καινούργια χρονιά, και από τις 14 Ιανουαρίου 2015 το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας και η εκπαιδευτικός Ντίνα Νομικού συνεχίζουν δυναμικά με τον πέμπτο κύκλο μοντεσοριανών διαλέξεων για εγκύους και γονείς παιδιών έως 6 ετών. Μην ξεχνάτε πως μπορούν να σας συνοδεύσουν στις ομάδες τα παιδιά σας έως 6 μηνών και ότι οι μπαμπάδες συνεισέφεραν πολύ με την δική τους οπτική στις ουσιαστικές συζητήσεις! Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Τετάρτη 14/1/2015 «Οι χίλιες πρώτες μέρες της ζωής»:

Θα μελετήσουμε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του παιδιού έως 3 ετών και πώς αυτά επηρεάζουν το παιδί έως και 6 ετών. Η γνώση του παιδιού αυτής της ηλικίας μας βοηθά να μην παρερμηνεύουμε ως ιδιοτροπίες κάποια πολύ φυσιολογικά στοιχεία του παιδιού. Η διάλεξη αυτή είναι η βάση για όλες τις υπόλοιπες, καθώς δίνει την απαραίτητη θεωρία πάνω στην οποία θα στηρίξουμε και τις υπόλοιπες συναντήσεις.

Τετάρτη 21/1/2015 «Ο γονιός παρατηρητής»: 

Πριν από όλα έρχεται η παρατήρηση. Παρατηρώ σημαίνει γνωρίζω πιο ουσιαστικά το παιδί μου. Πότε και πώς παρατηρώ το παιδί και πώς αυτή η διαδικασία βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις δυσκολίες αλλά και να αναγνωρίσουμε τις κατακτήσεις του παιδιού; Η μεγάλη προσέλευση μας έπεισε ότι πρέπει να την επαναλάβουμε!

Τετάρτη 28/1/2015 “Η εποχή του όχι και το ακυβέρνητο παιδί”. 

Γιατί το παιδί μας μοιάζει να τα θέλει όλα αλλά και να μην δείχνει ποτέ ευχαριστημένο; Πώς ξέρει πάντα τι μας ενοχλεί και το επαναλαμβάνει αγγίζοντας τα όρια μας; Ποια είναι τα όρια που έχει ανάγκη το παιδί και πώς θα τα βάλουμε χωρίς εντάσεις; Η Μ. Μοντεσόρι έλεγε ότι τα όρια είναι οι όχθες στο ποτάμι της ανάπτυξης. Αυτά το κρατούν να μην σκορπίσει. Είναι λοιπόν απαραίτητα και έρχονται μόνο μέσα από την εσωτερική πειθαρχία, που καθόλου δεν μοιάζει με την παρεξηγημένη πειθαρχία.

Τετάρτη 4/2/2015 «Τα λόγια έχουν δύναμη». 

Θα δούμε βήμα- βήμα την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά. Θα εξετάσουμε τα εμπόδια που βάζουμε άθελα μας στην ομαλή ανάπτυξη του και εν τέλει θα δούμε τη δύναμη που έχει ο λόγος όταν εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την βούληση του παιδιού. Είναι πιο δυνατός από κάθε μορφή βίας άρα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του παιδιού. Γιατί σπρώχνει, τραβά ή χτυπά ένα παιδί ενώ μπορεί να μιλήσει; Γιατί «δεν» ακούει;

Τετάρτη 11/2/2015 «Η εκμάθηση τουαλέτας».

Πώς μαθαίνει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και πώς αυτή μετάβαση προετοιμάζεται από νωρίς χωρίς πίεση, αλλά σαν μια απόλυτη φυσιολογική διαδικασία. Ποιες πρέπει να είναι οι πραγματικές προσδοκίες του γονιού για αυτό το μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία;

Τετάρτη 18/2/2015 «Το σπίτι βήμα- βήμα». 

Αφού είδαμε σφαιρικά το παιδί, θα αγγίξουμε και το περιβάλλον του. Θα δούμε πώς οργανώνουμε το σπίτι για το παιδί δωμάτιο δωμάτιο, ώστε να ζει και αυτό όπως εμείς από την πρώτη στιγμή. Ποιο είναι το σπίτι που ζει μέσα σε αυτό όλη η οικογένεια με αξιοπρέπεια και καλύπτονται οι ανάγκες όλων; Δεν είναι ούτε το άδειο σπίτι (καθόλου ασφαλές σε βάθος χρόνου) άλλα ούτε και το «απαγορευμένο»…

Τετάρτη 25/2/2015 «Τα παιδιά αισθάνονται και οι γονείς αισθάνονται!» 

Γιατί τα συναισθήματα πρέπει να εκφράζονται από νωρίς και με ποιο τρόπο μιλάμε στα παιδιά για αυτά. Ο θυμός, η χαρά , η λύπη, ο ενθουσιασμός έχουν όλα θέση και λόγο ύπαρξης στην ζωή. Το να κρύβουμε τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργικές σχέσεις. 


Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας

(Ιωάννου Φιλήμονος 3, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία, μετρό Μέγαρο ή Αμπελόκηποι)

Ώρα 18.15 – 20.15

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες στο τηλ. 211 4051903

Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ/ συνάντηση

Leave a Reply