ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΔΥΜΩΝ

motherΟ ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τι γίνεται όμως με τους νέους γονείς διδύμων, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες δύο βρεφών ταυτόχρονα; Τι σημαίνει η έλλειψη ύπνου για τους νέους γονείς διδύμων;

Όπως δείχνει μια μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Case Western Reserve στις ΗΠΑ σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου στους γονείς διδύμων, οι απαιτήσεις των μωρών κατά τους πρώτους μήνες έχουν ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις στην ξεκούραση και στον ύπνο των γονιών. Η μελέτη αυτή εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης καθώς και την κούραση στους γονείς των διδύμων, με στόχο να προσδιορίσει χρήσιμες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της απώλειας ύπνου και τις δυσμενείς επιπτώσεις της.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες των διδύμων έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας για κατάθλιψη, με τον περιορισμό του ύπνου να παίζει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου αυτού. Καθώς οι γεννήσεις διδύμων αυξάνονται σημαντικά κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ο αριθμός των γονέων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυξάνεται αντιστοίχως. Επιπλέον, περισσότερα από τα μισά ζευγάρια διδύμων γεννιούνται πρόωρα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη φροντίδα και ενασχόληση. Δυστυχώς η έλλειψη ύπνου στους γονείς διδύμων έχει – όπως είναι αναμενόμενο – αρνητικές επιπτώσεις για την οικογένεια. Η σωματική κούραση και η έλλειψη χρόνου για τις προσωπικές ανάγκες των γονέων, προκαλεί εξάντληση και νεύρα. Ιδιαίτερα για κάποιες οικογένειες, όπου η βοήθεια από τους συγγενείς είναι ελάχιστη και οι οικονομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την παροχή βοήθειας όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών, η καθημερινότητα είναι πιο δύσκολη.

Ενώ στην περίπτωση ενός μωρού, οι μητέρες είναι συνήθως αυτές που παρέχουν τη βασική φροντίδα στα νεογέννητα βρέφη, στην περίπτωση των διδύμων, οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά, παρέχοντας σωματική και συναισθηματική υποστήριξη στις συντρόφους τους. Στην περίπτωση αυτή και οι ίδιοι οι μπαμπάδες έχουν μεγάλα ποσοστά κούρασης και έλλειψης ύπνου, γιατί καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας οικογένειας παράλληλα με τις ευθύνες στον τομέα της εργασίας τους.

Φυσικά οι συνέπειες που αντανακλώνται από συμπεριφορές προερχόμενες από κούραση, περιορισμό ύπνου και έλλειψη προσωπικού χρόνου, είναι δυνατόν να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους για συνεχή φροντίδα και ενασχόληση μειώνεται. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νέοι γονείς να είναι προετοιμασμένοι για την κατάσταση που πρόκειται να ακολουθήσει με τον ερχομό των μωρών, ώστε να μπορούν να εκλογικεύουν συμπεριφορές και να μην αφήσουν την κούραση να επισκιάσει το χαρμόσυνο νέο της γέννησης των διδύμων τους.

Και φυσικά καλό είναι οι νέοι γονείς να αρπάζουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για παροχή βοήθειας από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον! Έστω και λίγες ώρες ξεκούρασης και προσωπικού χρόνου του ζευγαριού θα προσφέρει ανανέωση και νέα αποθέματα δύναμης!

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο mytwins.gr, στο portal  της Εύης Σταθάτου που είναι αφιερωμένο στη δίδυμη κύηση και στο μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών. 

Leave a Reply