Ο ΚΑΛΟΣΑΥΡΟΣ

Νέο animation για παιδιά έρχεται στις 17 Δεκεμβρίου στις αίθουσες! “Ο Καλόσαυρος”  της Disney/Pixar είναι μια μία από τις πιο συναισθηματικές ταινίες που έχουν φτιαχτεί ποτέ.

Τι θα συνέβαινε αν, εκατομμύρια χρόνια πριν, ο αστεροειδής που άλλαξε για πάντα τη ζωή στη Γη άλλαζε πορεία και περνούσε ξυστά επιτρέποντας στους τεράστιους δεινόσαυρους να συνεχίσουν τη ζωή τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο η Pixar θα μπορούσε να απαντήσει, πόσο μάλλον να το κάνει ταινία. Στο νέο του υπερθέαμα, το πρωτοποριακό animation studio αφηγείται μια ακόμα συναρπαστική και ανατρεπτική ιστορία ενηλικίωσης με καθηλωτικά εφέ, αξέχαστους χαρακτήρες και φυσικά άφθονο γέλιο και συγκίνηση. Σε έναν κόσμο που οι δεινόσαυροι δεν εξαλείφθηκαν ποτέ και οι άνθρωποι είναι σε άγρια κατάσταση, ο Καλόσαυρος παραμένει μια απλή ιστορία με την οποία συνδέεσαι.

καλόσαυρος 2

Λίγα λόγια για την ιστορία: Σε ένα κόσμο όπου οι δεινόσαυροι δεν έχουν αφανιστεί, ένας νεαρός Απατόσαυρος με το όνομα Άρλο, που φοβάται τον κόσμο από τη στιγμή που έχει γεννηθεί, γίνεται φίλος με τον τολμηρό και γενναίο Σπόρο, ένα μικρό αγόρι των σπηλαίων. Ο Καλόσαυρος, λοιπόν, είναι η ιστορία ενός αγοριού και του σκύλου του, μόνο που στην ιστορία το αγόρι είναι ένας δεινόσαυρος και ο σκύλος είναι ένα αγόρι. Μαζί θα διασχίσουν έναν αφιλόξενο και μυστηριώδη κόσμο, όπου ο Άρλο παλεύει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να επιβιώσει, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο το πατέρα του. Σταδιακά θα μάθει να αντιμετωπίζει τους φόβους του, καθώς ανακαλύπτει όλα αυτά για τα οποία είναι ικανός. Πολλοί αναπάντεχοι φίλοι συνοδεύουν τον Άρλο στο περιπετειώδες αυτό ταξίδι μέσα από αξέχαστα και εχθρικά τοπία μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του. Αλλά η φιλία που χτίζει με τον Σπόρο έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. Η ιστορία τους ξετυλίγεται και σε οπτικό επίπεδο, ορόσημο της αφήγησης της Pixar, που απογειώνεται στον Καλόσαυρο.

καλόσαυρος

Οδοιπόρος και Συνοδοιπόροι

Άρλο: Ο 11χρονος Άρλο είναι ένα παιδί που πρέπει να βρει τον δρόμο του. Θέλει να βοηθάει με τις δουλειές στο αγρόκτημα, αλλά αυτός ο προστατευμένος Απατόσαυρος δεν μπορεί να ξεπεράσει τη φοβία του για τα πάντα.

Σπόρος: Ο Σπόρος είναι ένας άγριο, σκληρό και πεισματάρικο αγόρι που έχει ζήσει σε άγριες συνθήκες για όλη του τη ζωή. Μιλάει με μουγκρητά, αλλά διαθέτει αυτοπεποίθηση και παντελή έλλειψη φόβου.

Μπαμπάς: Ο Μπαμπάς είναι γενναίος και ανιδιοτελής, ένας αφοσιωμένος πατέρας και σύζυγος που δουλεύει συνεχώς για να εξασφαλίζει τα προς το ζην της οικογένειας του. Ο Άρλο είναι η αχίλλειος πτέρνα του και τον φροντίζει περισσότερο από όλους.

Μαμά: Η Μαμά είναι μια τρυφερή σύζυγος και μητέρα, μια έξυπνη και εύστροφη δεινοσαυρίνα. Εργάζεται σκληρά για την οικογένεια της και φροντίζει για τα παιδιά και τη φάρμα. Είναι η ήρεμη δύναμη και ο αφανής στυλοβάτης της οικογένειας.

Μπακ: Ο Μπακ είναι ο αδελφός του Άρλο. Αν και έχουν την ίδια ηλικία, ο Μπακ είναι μεγαλύτερος, πιο δυνατός και φασαριόζος. Του αρέσει να τσιγκλάει τον φοβισμένο αδελφό του συνέχεια και ο Άρλο είναι εύκολος στόχος. Το μέγεθος του και η σιγουριά του του επιτρέπει να κάνει πράγματα που ο Άρλο ούτε να φανταστεί δεν μπορεί, όπως το να ξεριζώνει δέντρα με τα δόντια του.

Λίμπι: Η Λίμπι είναι η αδελφή του Άρλο. Ικανή και θεληματική, διαθέτει φοβερή αίσθηση χιούμορ και συνεχώς σκαρώνει φάρσες στην οικογένεια της.

Ζωοσυλλέκτης: Ο Ζωοσυλλέκτης είναι ένας μυστήριος Στυρακόσαυρος που ζει στην άγρια φύση. Όπως ο Άρλο ταλανίζεται από παράλογες φοβίες. Τον βοηθά η ικανότητα του να καμουφλάρεται στο περιβάλλον καθώς και η ασυνήθιστη συλλογή πλασμάτων του δάσους που έχει στρατολογήσει για να τον προστατεύουν.

Μπουτς: Ο Μπουτς είναι ένας απότομος και τρομαχτικός Τυραννόσαυρος Ρεξ με μια φοβερή ουλή στο πρόσωπο του. Είναι βετεράνος κτηματίας και ενθαρρύνει τα παιδιά του να μαθαίνουν δια ζώσης, σπρώχνοντας τα από τη μία δύσκολη κατάσταση στην άλλη. Ο Μπουτς διασκεδάζει όσο τίποτα να διηγείται ιστορίες από τον πόλεμο γύρω από μια φωτιά στο τέλος μιας μεγάλης κουραστικής μέρας.

Ράμζι: Η Ράμζι είναι η ατρόμητη, σπιρτόζα κόρη του Μπουτς που λατρεύει να βγάζει βόλτα το κοπάδι βοδιών με τον πατέρα της και τον μικρό της αδελφό Νας. Είναι κοινωνική και εξωστρεφής, της αρέσουν τα αστεία και συντρέχει αυτούς που τη χρειάζονται.

Νας: Ο Νας είναι ένας ενθουσιώδης νεαρός Τυραννόσαυρος που ζει για την περιπέτεια και ξετρελαίνεται όταν κάτι αναπάντεχο διακόπτει τη ρουτίνα του. Δεν είναι και ο πιο έξυπνος του κόσμου, αλλά διαθέτει γοητεία αποπλάνησης και μια θετική στάση.

Οι Πτεροδάκτυλοι είναι μια πενταμελής ομάδα διάσωσης. Τους αρέσει να αράζουν και να αφήνουν τις επικίνδυνες καταιγίδες να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, μέχρι να επέμβουν και να καρπωθούν τα αποτελέσματα.

Τα Αρπακτικά δεν είναι παίξε γέλασε. Ο Μπουτς τους αποκαλεί αγρίμια και όχι τυχαία, καθώς όταν λειτουργούν ομαδικά είναι μια πραγματική απειλή ακόμα και για έναν Τυραννόσαυρο Ρεξ. 

Ο ΚΑΛΟΣΑΥΡΟΣ (Good Dinosaur)

Διάρκεια: 100’

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Peter Sohn

Σενάριο: MegLeFauve

Ακούγονται: Γιάννης Στεφόπουλος, Μαρία Πλακίδη, Βαίτσα Πιερράκου, Νίκος Κατσάτσος, Σωτήρης Πιερράκος, Ντένης Μακρής, Σωτήρης Πιερράκος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Σοφία Παναηλίδου, Γιώργος Ματαράγκας, Άντρια Ράπτη, Δημήτρης Σταρόβας, Χρήστος Αμβραζής, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Αργύρης Κανδύλης, Γιάννης Κατσαρός

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη

Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου

17 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D

ο καλόσαυρος - Αντίγραφο

Trivia

  • Η συστολή του Άρλο αποτυπώνεται στον σχεδιασμό του, καθώς είναι μικρότερος και πιο λεπτός από τα αδέλφια του, ενώ η στάση του σώματος του είναι σκυφτή, τα μάτια του είναι γουρλωμένα και έχει ανασηκωμένα φρύδια.
  • Για το σχεδιασμό του Σπόρου, οι δημιουργοί μελέτησαν μικρά αγόρια και μικρά ζωάκια, όπως σκύλους, ρακούν, γάτες και σκίουρους. Για τον σχεδιασμό του Μπαμπά, σημείο αναφοράς ήταν οι ελέφαντες. Η Μαμά από την άλλη μοιάζει με βροντόσαυρο.
  • Σχεδιαστικά, η οικογένεια Τυραννόσαυρων είναι εμπνευσμένη από τους καουμπόιδες της Άγριας Δύσης, καθώς το κάτω μέρος της κορμοστασιάς τους θυμίζει άλογα που τρέχουν, ενώ το πάνω μέρος τους αναβάτες των αλόγων.
  • Η ομάδα της ταινίας έκανε εκτενή έρευνα για να καταλήξει στο ύφος της ταινίας. Απευθύνθηκε σε ειδικούς στην ανατομία των δεινοσαύρων, αλλά και σε παιδοψυχολόγους. Είδε και ξαναείδε πολλές κλασικές ταινίες, ανάμεσα τους τον Λόρενς της Αραβίας και το Στάσου Πλάι Μου.
  • Προκειμένου να εξοικειωθούν με τον τρόπο ζωής στα αχανή τοπία, οι δημιουργοί έκαναν ένα ταξίδι στο Όρεγκον και φιλοξενήθηκαν σε ένα ράντσο από μια οικογένεια με τα έξι παιδιά της. Εκεί είχαν συμμετοχή στις καθημερινές δουλειές και έμαθαν πολλά για τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Η οικογένεια των Τυραννόσαυρων είναι εμπνευσμένη από αυτή τη διαφωτιστική εμπειρία.
  • Εξαιτίας των αχανών και των εντυπωσιακών του τοπίων, ο Καλόσαυρος έχει τα περισσότερα εφέ από κάθε άλλη ταινία της Pixar.
  • Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Mychael Danna (Life of Pi) με τον υποψήφιο για Emmy Jeff Danna. Οι δύο συνθέτες που είναι αδέλφια, χρησιμοποίησαν έγχορδα όργανα, όπως το μπουζούκι και το μαντολίνο. Χρησιμοποίησαν επίσης ένα ξεκούρδιστο παιδικό πιάνο, που αγόρασαν σε ένα παζάρι, και εξασφάλισαν μια πιο ζεστή και οικεία χροιά στη μουσική αυτής της τρυφερής ιστορίας ενηλικίωσης.

Leave a Reply