«Τα Ξύλινα σπαθιά», του Παντελή Καλιότσου, στο Θέατρο Βρετάνια από τις 18 Οκτωβρίου

Τα Ξύλινα σπαθιάΗ ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατρολόγος Ανδρομάχη Χρυσομάλη, μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε με τη θρυλική πλέον παράσταση Το Καπλάνι της Βιτρίνας, που παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές, επιστρέφει στο Θέατρο Βρετάνια με  άλλο ένα σημαντικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας, «Τα Ξύλινα σπαθιά», του Παντελή Καλιότσου (1925-2016), στην πρώτη του θεατρική διασκευή.

Λίγα λόγια για το έργο: Τα Ξύλινα σπαθιά είναι ένα βαθιά επίκαιρο αντιπολεμικό έργο, που αναδεικνύει την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ειρήνη. Στη (φανταστική) πόλη Μανωλίτσα, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ακόμη οι μνήμες είναι νωπές, ένας πονηρός έμπορος παιχνιδιών, ο Μπάρμπα Γάντζος, αποφασίζει να αλλάξει τη βιτρίνα του μαγαζιού του και να αντικαταστήσει  τα τρενάκια, τις κούκλες και τα αεροπλανάκια με κάθε λογής πολεμικά παιχνίδια, κράνη, κανόνια, τανκς, νεροπίστολα, γοητεύοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον δάσκαλο, ξεσηκώνοντας τα και παρασύροντάς τα σε ένα ξέφρενο πολεμικό παιχνίδι με σκοπό την αύξηση του κέρδους του. Οι μαθητές καταστρώνουν σχέδια στα διαλείμματα του σχολείου, για να κατατροπώσουν τον «εχθρό», χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζει η δράση.  Τι θα γίνει όμως, όταν τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες του «πολέμου»;   

Ο συγγραφέας, με το ιδιαίτερο χιούμορ του, την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και την ευρηματικότητά του, μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι, αγγίζει με την τρυφεράδα του τις καρδιές των μικρών παιδιών, τα συγκινεί και τα εμπνέει απέναντι στο πανανθρώπινο πρόβλημα του πολέμου και τα βοηθάει να αντιληφθούν πως κανένας πόλεμος δεν είναι καλός, ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά.

Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Η παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου 2023, στο Θέατρο Βρετάνια, είναι μία μεγάλη παραγωγή της Όψεις Θεάτρου, με ταλαντούχους  ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές, με εντυπωσιακές προβολές 3D και Video Αrt, που αναπαριστούν τους πολλαπλούς σκηνικούς χώρους, με σκηνικά κατασκευασμένα από τον σκηνογράφο Αριστοτέλη Καρανάνο και κοστούμια από την Αλεξάνδρα Σιάφκου, με τις μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν στη Μανωλίτσα και κυρίως θα μας ταξιδέψουν στην παιδική μας ηλικία, εκεί όπου η αθωότητα, το παιχνίδι και το νοιάξιμο για τους γύρω μας ήταν η μόνη ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους.  

Το σημαντικό αυτό αντιπολεμικό έργο του Καλιότσου, με συνεχείς επανεκδόσεις από την πρώτη κυκλοφορία του, το 1974, είναι μία αναπόληση των παιδικών χρόνων του συγγραφέα, όταν τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στις γειτονιές και χωρίζονταν σε ομάδες για να παίξουν το πιο αγαπημένο τους παιχνίδι, που ήταν ο πόλεμος.

Ο συγγραφέας αναφέρει: “Οι περίφημες μάχες που περιγράφω στα Ξύλινα Σπαθιά έγιναν στην περιοχή του Αρδηττού. Εγώ ήμουν ο Θανάσης ο Αρχηγός.  Σ’ αυτόν τον πόλεμο καταλάβαμε για πρώτη φορά εγώ και ο άλλος Αρχηγός, ο Φώτης ο Στρατάρχης, αλλά και όλος ο ξυπόλητος στρατός μας, ο Φούφης, ο Κόντρα Κουτός, ο Πίπης και οι άλλοι, τη φτώχεια και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού”.

Παντελής Καλιότσος

Ο Παντελής Καλιότσος, βραβευμένος και πολυγραφότατος, τρυφερός και άμεσος, γράφοντας και ζώντας, όπως ο ίδιος έχει πει, με μνήμη και όνειρο, μας πρόσφερε μυθιστορήματα, διηγήματα και νουβέλες για παιδιά και ενήλικους. Εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε προγράμματα, κυρίως παιδικά.

Τα Ξύλινα σπαθιά τιμήθηκαν με το βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα  (1997), ενώ την ίδια χρονιά το μυθιστόρημά του Ένα σακί μαλλιά πήρε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2002 το βιβλίο του Η σφεντόνα του Δαβίδ τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» και το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.  Τα παιδικά βιβλία του Παντελή Καλιότσου, όπως και η πλειονότητα της εργογραφίας του, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος-Αλεξάνδρα Σιάφκου
Πρωτότυπη Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Video προβολές και 3D: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Κίνηση: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κοκκινίδου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Θοδωρής Ντουρντουρέκας
Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Τάκης Βαμβακίδης, Μάκης Πατέλης, Θωμάς Χαβιανίδης, Παναγιώτης Λέκκας, Γιάννης Τσαλίδης, Θάνος Δεσποτόπουλος, Μαρία Κοκκινίδου, Ανούς Μπογοσιάν, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΨΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ: Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 5325563 / 6986691690 –  6977 063881
e-mail:  opseistheater@gmail.com

Leave a Reply