ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΕΝΑ ΑΓΕΡΑΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

Παραμύθι χωρίς όνομαΜε αφορμή την παράσταση “Παραμύθι χωρίς Όνομα”, που ανεβάζει η ομάδα Δον Κιχώτες στο θέατρο Σταθμός, το Τaλκ ρώτησε τη συγγραφέα Τζέμη Τασάκου, που έχει διασκευάσει το κλασικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα για μικρά παιδιά, σε ένα εξαιρετικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, γιατί θα ήταν καλό να έρθουν τα παιδιά του 21ου αιώνα σε επαφή με το έργο της σπουδαίας συγγραφέα.

sdbbyjyjch58e782b710946

Γιατί τα παιδιά των αρχών του 21ου αιώνα να διαβάζουν έργα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, μιας συγγραφέως που έζησε κι έγραψε στα τέλη του 19ου αιώνα; Γιατί είναι έργα αγέραστα, επίκαιρα, διαχρονικά, έργα γεμάτα μηνύματα, νοήματα, ιδέες, γεμάτα χρώματα, παλμό, εξηγεί η κ. Τασάκου. Η Δέλτα μιλά για φιλία, για αλτρουισμό, για αξιοπρέπεια, για ιδεαλισμό, για «δονκιχωτισμό», για πίστη στη γνώση και στη φρόνηση. Η Δέλτα δεν διδάσκει, εμπνέει. Απευθύνεται τόσο στη νόηση, όσο και στο θυμικό.
Όταν ήμουν παιδί διάβαζα και ξαναδιάβαζα το «Παραμύθι χωρίς όνομα», θυμάται η κ. Τασάκου, και ήθελα να το διηγηθώ στους φίλους μου ή (έστω) να… τους «αναγκάσω» να το διαβάσουν! Γιατί αυτή είναι η χαρά της τέχνης: ο μερισμός. Αυτή τη χαρά του μερισμού αναλαμβάνει φέτος η ομάδα «Δον Κιχώτες» στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ. Η Αγγελική, η Σοφία, ο Κωνσταντίνος και ο Χρήστος δίνουν υπόσταση, φωνή και κίνηση στους ήρωες του… «Παραμυθιού». Μια παράσταση που αποτελεί «γέφυρα» προς το πρωτότυπο κείμενο. Οι δημιουργοί του επί σκηνής «Παραμυθιού» σαγηνεύονται απ’ το κείμενο της Δέλτα και τη δική τους σαγήνη μας μεταφέρουν. Μια παράσταση που μαγεύει τα παιδιά και κάποια απ’ αυτά ίσως τα οδηγήσει στην αναζήτηση του λογοτεχνικού κειμένου. Μια παράσταση συγκινεί και τους ενήλικες γιατί τους «αναγκάζει» να θυμηθούν πως … «κάποτε υπήρξαν παιδιά».
Σας προτείνουμε, λοιπόν, να φέρετε τα παιδιά σας σε επαφή με το έργο της Δέλτα. Καταρχάς, διαβάστε τους τα βιβλία της. Και κατά δεύτερον, πηγαίνετε… θέατρο! Κάθε Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός, στο Μεταξουργείο (Βίκτωρος Ουγκώ 55), ζωντανεύει το παραμύθι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της Γνώσης, της κυρα-Φρόνησης, του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της δειλίας δικαστών Λαγόκαρδων, της πανουργίας, μα και της ευγένειας. Στη χώρα των Μοιρολάτρων, ένα νεαρό βασιλόπουλο αγωνίζεται να δώσει νέα πνοή στο χαμένο όραμα του βασιλείου του και να αποκαταστήσει την ευημερία στη χώρα του. Βασικά συστατικά για να πετύχει η συνταγή είναι η εργατικότητα και η προκοπή, η τιμιότητα και η αρετή, η προσφορά και η θυσία, η υπομονή και η σύνεση, η δικαιοσύνη και η επικράτηση της αλήθειας.
paramythi2
Δείτε τη συνέντευξη που έχουν δώσει οι Δον Κιχώτες στο Τaλκ εδώ.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν:
paramythi
1. Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα Παραμύθι χωρίς όνομα που συνοδεύεται από παράρτημα με αναλυτικό χρονολόγιο του βίου και του έργου της Πηνελόπης Δέλτα, καθώς και με πλούσιο υλικό για τη διδακτική αξιοποίηση του έργου στη σχολική τάξη στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Λογοτεχνίας ή της Νεοελληνικής Γλώσσας.
0012185_195
2. Στη σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία» που περιλαμβάνει κλασικές ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο κυκλοφορεί για τους πιο μικρούς αναγνώστες η διασκευή του αλληγορικού παραμυθιού από την Τζέμη Τασάκου σε εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου με τίτλο Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Παραμύθι χωρίς όνομα.

Leave a Reply