Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ “ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ”

Μια γιορτή στου ΝουριάνΗ Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της θρυλικής της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν» στο Σύγχρονο Θέατρο. Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή», επιστρέφει ανανεωμένη σε μια νέα θεατρική σκηνή, αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία. Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών!

Το έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

DSC09094Η πρεμιέρα για την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» θα ανακοινωθεί αρχές Σεπτεμβρίου σε συνάφεια με τους υγειονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα θέσουν τις προϋποθέσεις για τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Στο χώρο του θεάτρου θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, η Συντεχνία του Γέλιου ταξιδεύει και στον χώρο των σχολείων παρουσιάζοντας μία πλήρη και άρτια εκδοχή της παράστασης.

Οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες από τους συνεργάτες της Συντεχνίας του Γέλιου Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η μεταφερόμενη εκδοχή της παράστασης θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, υπό την αιγίδα του EΕA Grants και σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

DSC08496Μια γιορτή στου Νουριάν

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Τραγούδι παράστασης: Active Member

Σκηνικά/ κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη

for-facebookΗ Συντεχνία του Γέλιου θα κρατήσει επίσης στο ρεπερτόριο της (για 3η χρονιά), την παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», την τρυφερή κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του. Για τα σχολεία που θα παρακολουθήσουν την παράσταση προσφέρεται διαδραστικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από τη θεατροπαιδαγωγική ομάδα της Συντεχνίας του Γέλιου.

Στα σχέδια της ομάδας είναι και μια διεθνής συνεργασία με φορέα το θέατρο Grips του Βερολίνου, και συμμετοχή τριών ακόμα χωρών (Βραζιλία, Ινδία, Ουγκάντα), για τη συγγραφή και εκτέλεση ενός έργου που θα αφορά στο Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή με κοινό προσωρινό τίτλο «Ουρανός, Γη, Αέρας, Θάλασσα». Το έργο προβλέπεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο του2021.

Leave a Reply