Ένα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι στον μακρινό Βορρά, με οδηγό τα… «απερίσκεπτα» όνειρα που κάνουν τα παιδιά και όσοι νιώθουν παιδιά για έναν κόσμο πιο δίκαιο, υπόσχεται η παιδική σκηνή του θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου από τον Οκτώβριο (δείτε εδώ την early bird προπώληση στα 10 ευρώ, ως τις 7 Οκτωβρίου), παρουσιάζοντας το έργο «Κοντά στις Ράγιες», με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή. Ο Γιώργος Τζαβάρας διασκευάζει το κείμενο σε μια παράσταση γεμάτη φαντασία και χιούμορ, εμπνευσμένη από την απαράμιλλη γραφή της Άλκης Ζέη, που γαλούχησε γενιές και γενιές αναγνωστών. Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη και μιλήσαμε μαζί του για την παράσταση που ετοιμάζει.
Πριν από τις “Ράγιες” χετε σκηνοθετήσει ξανά ένα θεατρικό έργο για παιδιά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Θα μας θυμίσετε ποιο είναι;
Ναι, έχω σκηνοθετήσει τον «Ραφτάκο των Λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, παράσταση που παίζεται μέχρι και σήμερα. Επίσης, σκηνοθέτησα για εφήβους στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης “Το τέρας”, μια διασκευή του Κρις Κούπερ στο έργο της Μέρι Σέλεϊ “Φρανκενστάιν”. Και τα δυο σε συνεργασία με την ομάδα Μικρός Νότος.
Φέτος, αναλαμβάνετε τη σκηνοθεσία ενός πολύ όμορφου έργου της Άλκης Ζέη, ενός κειμένου που μιλάει για μεγάλα θέματα: σχέσεις στην οικογένεια, φιλία, σχολική ζωή, ξενοφοβία. Πραγματικά, ένα έργο τόσο, μα τόσο, προφητικό για τις μέρες μας. Εκδόθηκε το 1977. Όμως, πότε γράφτηκε;
Ξέρετε, το Κοντά στις Ράγιες εκδόθηκε το 1977, αλλά η κουβέντα για το πότε γράφτηκε έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η ίδια η Άλκη Ζέη μάς πληροφορεί πως ο τίτλος και όλη η αρχή του βιβλίου ήρθαν από το πρώτο διήγημα που έγραψε η ίδια, όταν ήταν δεκάξι χρονών και το οποίο είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Νεανική Φωνή. Όσον αφορά τώρα το κατά πόσον είναι προφητικό, νομίζω αλήθεια ότι τα πραγματικά σημαντικά και μεγάλα έργα έχουν κάτι που τα απομακρύνει από τη σφαίρα του εφήμερου και της εκάστοτε εποχής και το Κοντά στις Ράγιες είναι κατά την άποψή μου ένα πραγματικά μεγάλο έργο. Η γραφή της Ζέη μας επιτρέπει να δούμε τις σκέψεις, τα όνειρα και το ταξίδι των ηρώων μακριά από την έννοια ενός έργου εποχής. Είναι αλήθεια, βέβαια, πως η οπτική της και ο τρόπος που εστιάζει στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αλλά και εν συνεχεία στη σχολική ζωή, την ένταξη στην κοινωνία, την «ενηλικίωση» ενός παιδιού και τον διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση την καταγωγή πραγματικά εντυπωσιάζει με το πόσο σύγχρονη είναι. Μπροστά από την εποχή της το δίχως άλλο.
Ποια συναισθήματα σας δημιούργησε το βιβλίο όταν το διαβάσατε;
Πρώτα απ’ όλα με συγκίνησε. Μου δημιούργησε εικόνες. Είδα με το μάτι του μυαλού μου ένα λογοτεχνικό, αλλά και κινηματογραφικό ταξίδι περίπου δύο χρόνων στη ζωή ενός παιδιού. Πραγματικά, με κέντρισε η ιδέα τού πώς αυτό το ταξίδι μπορεί να γίνει και θεατρικό. Διότι πιστεύω πως τα σημερινά παιδιά αξίζει να έχουν αυτήν την εμπειρία των νοημάτων και της μαγείας που δημιουργεί η γραφή της Ζέη.
Γνωρίζετε εν συνόλω το έργο της Άλκης Ζέη; Πώς “αναμετριέστε” μαζί του;
Το γνωρίζω από παιδί ναι, όχι βέβαια στην ολότητά του, αλλά υπάρχει στη ζωή μου από τότε που ήμουν περίπου εννέα ετών και δεν είχε διαγραφεί από τη μνήμη μου. Για τη θεατρική διασκευή, αλλά και για τη σκηνοθετική προσέγγιση, δεν τέθηκε μέσα μου κανένα θέμα αναμέτρησης. Αντιθέτως, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο βρήκα στη γραφή της Ζέη τον καλύτερο σύμμαχο για να γίνει το κείμενο θεατρικό. Είναι γραμμένο με τόση μαστοριά, μεράκι και χιούμορ, που έκανε τη δουλειά μου εξαιρετικά πιο εύκολη αλλά και απολαυστική.
Προσαρμόσατε το κείμενο στο σήμερα;
Προσαρμόσαμε, νομίζω, το κείμενο αλλά και την παράσταση όχι στη δική μας εποχή απαραίτητα, αλλά σίγουρα σε μια αισθητική τόσο μοντέρνα όσο χρειάζεται ώστε τα παιδιά να μη δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν. Σκοπός μας είναι το κείμενο να επικοινωνηθεί μέσα από τους ηθοποιούς μας και μέσα από σκηνικά γεμάτα χρώμα, μουσική και τραγούδι, που ελπίζουμε τα παιδιά να τα κουβαλούν μαζί τους φεύγοντας από το θέατρο.
Γιατί θα θέλατε ένα παιδί, αλλά και οι γονείς/εκπαιδευτικοί να δουν οπωσδήποτε την παράσταση; Η παράσταση απευθύνεται σε κάθε θεατή από 6 ετών…
Διότι το Κοντά στις Ράγιες είναι ένα μαγευτικό ταξίδι από αυτά που σπάνια συναντά στις μέρες μας.
Ποια φράση του έργου είναι η πιο αγαπημένη σας;
Μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω καθώς αγαπώ εξαιρετικά μεγάλα κομμάτια του έργου, αλλά θα επιλέξω μια φράση της μικρής Αλεξάνδρας Βελιτσάνσκαγια «Εμείς τα παιδιά καταλαβαίνουμε σχεδόν όλες τις γλώσσες γιατί παίζουμε όλη μέρα και στο παιχνίδι ο ένας μαθαίνει τη γλώσσα τ’ αλλουνού».
Τέλος, μοιραστείτε μαζί μας μια σκηνή που θα… λατρέψουμε!
Ελπίζω να λατρέψετε παραπάνω από μία σκηνές, αλλά πιθανολογώ πως το επί σκηνής τσίρκο είναι κάτι που θα σας ενθουσιάσει.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κυδωνάκης
Κίνηση: Άννα Ανουσάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιλιάνα Παζαρζή
Φωτογραφίες- Trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Γραφίστας: Δημήτρης Παγγές
Οργάνωση – επιμέλεια προωθητικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παραγωγή: Stageworks Entertainment Group
Παίζουν οι: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Τάσος Θεοφιλάτος, Γιώργος Κυδωνάκης, Μαρία Κυρώζη, Βασιλική Χρυσικού, Τσαμπίκα Φεσάκη.
Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές 6+
Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32
Παραστάσεις από Οκτώβριο 2023
Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/children/konta-stis-ragies/
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 12€, μειωμένα για ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους: 10€, γκρουπ από 30 άτομα και πάνω: 8 ευρώ, ειδικές τιμές για σχολεία
Δευτέρα έως Παρασκευή οργανωμένες παραστάσεις σχολείων.
Τηλ. κρατήσεων για σχολεία και συλλόγους: 210 3803197, 2111180889, 6948727275 (επικοινωνία Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 έως 14.00)