ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

14o_Gymnasio_Athinon_LogoX__c_Αλίκη Ευαγγελινού (2)

Στις 7 – 9 Απριλίου 2017 το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου επανέρχεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πρωταγωνιστές και φέτος οι έφηβοι. Μέσα από νέα έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων ακούμε τις σκέψεις και τη φωνή τους. Φέτος, οι έφηβοι αναμετριούνται με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία με τον κανόνα του «5», δηλαδή: 5 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς (Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας) γράφουν 5 νέα θεατρικά έργα και 5 αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας των Cush Jumbo, Suzanne Lebeau, Jerome McDonough, David Greig, Sabrina Mahfouz προστίθενται στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ. Οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους “The 3rd Person Theatre Group”, Νίκος Χατζόπουλος, μαζί με την ομάδα της Grasshopper Youth (Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή) εμψυχώνουν, σκηνοθετούν και στήνουν νέες εφηβικές παραστάσεις.

Οι συγγραφείς δούλεψαν με τις ομάδες των εφήβων μέσα στη σχολική τάξη για περίπου ένα μήνα, με σκοπό τα έργα που προέκυψαν από αυτό το εντατικό εργαστήριο να απηχούν τις σκέψεις και τις αναζητήσεις της εφηβικής κοινότητας. Μετά, ανέλαβαν δράση, μαζί με τους μαθητές, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί, για να στήσουν τις παραστάσεις που θα δούμε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Τα σχολεία που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα και έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρόβες τους είναι το 1o Ενιαίο Λύκειο Ασπροπύργου, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, το Ενιαίο Λύκειο Κρυονερίου Αττικής, το 3ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά, το 12ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας, το 4ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου, το 14ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων. Μαζί τους, και η ομάδα εφήβων Grasshopper Youth.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Δυο λόγια για τα έργα

«Και Disco και Ηλέκτρα;» Στο σκηνικό χώρο μιας ντισκοτέκ, όπου παρελαύνουν τα φαντάσματα της Ηλέκτρας και του Ορέστη, συναντάμε τη σύγχρονη Ηλέκτρα, μια έφηβη του 2017 που βλέπει τη μητέρα της να συζεί με τον νέο εραστή της, αφού πρώτα δολοφόνησε μαζί του, όπως πιστεύει, τον πατέρα της. Προσπαθώντας να βρει τη φωνή της μέσα στο άδικο που την πνίγει, ακολουθεί τα χνάρια της αρχαίας ηρωίδας και ζητά εκδίκηση.

«Η Γέφυρα» Είναι η τελευταία μέρα των καλοκαιρινών διακοπών. Είμαστε μια παρέα φίλων, που ετοιμάζεται να αφήσει το ορεινό της κάμπινγκ δίπλα στο ποτάμι, για να επιστρέψει στον πολιτισμό. Ξέρουμε ότι η χρονιά που μας περιμένει είναι μια χρονιά αποφάσεων. Το ξέρουμε. Μας το έχουν πει ξανά και ξανά… Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα διλήμματα. Τι θα κάνουμε στο μέλλον, πώς θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό; Πρέπει να αποφασίσουμε, τώρα. 

«Μόνα τους» Δύο ενήλικες, ένας συγγραφέας και μια ερευνήτρια, «εισβάλλουν» σε μια σχολική κοινότητα και προσπαθούν να γνωρίσουν τα παιδιά και να αντλήσουν υλικό για τις εργασίες τους. Θα παρατηρούν και θα ρωτούν, θα προβοκάρουν και θα αφουγκράζονται. Στην προσπάθεια αυτή, μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι η αδυναμία τους να αφαιρέσουν το «ενήλικο» φίλτρο στον τρόπο που κοιτάζουν και αντιλαμβάνονται τα παιδιά.

«LogoX» Το κατάστημα LogoX προσφέρει στον κόσμο τη δυνατότητα να μιλάει, ανάλογα με τις ανάγκες και το πορτοφόλι του. Στις 7, 8 & 9 Απριλίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, διοργανώνει ένα διαφημιστικό άνοιγμα στο κοινό. Εκεί, ένας τυχερός θα κερδίσει ένα σούπερ οικονομικό πακέτο ομιλίας. Αναλογιστείτε και συνδιαλεχθείτε λογικά με το παράλογο και μπορεί να βρεθείτε αλόγιστα υπόλογοι λογαριθμικών λογαριασμών. Το έργο εξελίσσεται σε δύο ξεχωριστά επίπεδα μιας δυστοπίας: ένα πιο ρεαλιστικό και ένα πιο συμβολικό. Το πρώτο ασχολείται με τον λόγο ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης, εννοώντας περισσότερο την ομιλία, και το δεύτερο με τον λόγο (την αιτία) της κάθε πράξης, δημιουργίας και ύπαρξης.

«Juvie» Το Juvie (όνομα φυλακής/αργκό) είναι ένα έργο που ερευνά την εφηβική παραβατικότητα. Μια νύχτα σε ένα βρώμικο κρατητήριο ανηλίκων, συναντάμε 12 εφήβους. Οι περιστάσεις της ζωής και οι κοινωνικές συνθήκες τούς έκαναν να παρανομήσουν και να βρεθούν στη φυλακή, περιμένοντας την ετυμηγορία που θα ορίσει τη συνέχεια της ζωής τους! Μια ομάδα ταλαντούχων μαθητών-ηθοποιών θα μας πουν μια ιστορία, με αγνότητα, ειλικρίνεια και ευαισθησία, για τη ζωή κάποιων συνομηλίκων τους. Κατάλληλο για θεατές 13+

«Ο ήχος από τα κόκαλα που σπάνε» Ο ήχος από τα κόκκαλα που σπάνε είναι ένα σπαρακτικό κείμενο. Οι μαρτυρίες δύο ανήλικων παιδιών που ντύθηκαν στρατιώτες διά της βίας και εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και τα χωριά τους, αφού πρώτα είδαν τις οικογένειές τους να αφανίζονται, δεν επιτρέπει πολλές συναισθηματικές, αντιπολεμικού τύπου δηλώσεις και συνθήματα.

«Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» Βασισμένο στην ιστορία του Λεοπόλδου Β΄, βασιλιά του Βελγίου και «ιδιοκτήτη» του Κονγκό για πάρα πολλά χρόνια, το Leopold φιλοδοξεί, πρώτα από όλα, να αφυπνίσει, να ταρακουνήσει τους θεατές. Να γκρεμίσει τοίχους και να μας βγάλει από την ασφάλεια της καρέκλας και τη λογική της κλειδαρότρυπας. Να αντιστρέψει, ακόμα ακόμα, τους όρους μεταξύ ηθοποιών και θεατών. Και να μας θέσει προ των ευθυνών μας, όχι μόνο για όσα συνέβησαν κάποτε, αλλά και για όλα όσα θα συμβούν –ή και ήδη συμβαίνουν– επειδή ποτέ δεν αντιδράσαμε, επειδή ποτέ δεν αντιδράμε. Πόσο μας επιτρέπεται να είμαστε θεατές στις εποχές που ζούμε; Κατάλληλο για θεατές 13+

«Το μαγαζί με τ’ ακορντεόν» Ένα συνηθισμένο απόγευμα, μετά το σχολείο, περισσότεροι από 500 μαθητές, μεταξύ 12 και 18 ετών, θα κατέβουν στο Δρόμο και θα εκτονώσουν την οργή τους για έξι ολόκληρες ώρες, καταστρέφοντας καταστήματα, πυρπολώντας αυτοκίνητα ή κάνοντας διαρρήξεις σε σπίτια. Για το περιστατικό, όλοι δείχνουν να έχουν άποψη.


«Μικρό» 
Μια ομάδα 13χρονων και 14χρονων προσπαθεί να μας κάνει να τη δούμε και να την ακούσουμε. Φλερτάρει με μικρόφωνα και πόζες, με βουτιές στο παρελθόν και στην ασφάλεια της εποχής που όλοι τους ήταν ακόμα μωρά, αλλά και με όνειρα για ένα μέλλον –ίσως και λαμπρό – που τους περιμένει. Δείχνει ανά στιγμές μάλιστα να συμβιβάζεται με την ιδέα που συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι: «μια φάση είναι η εφηβεία, μια μεταβατική περίοδος». Να φύγει λοιπόν; Να περάσει; Και αν αυτό είναι το τέλος του δρόμου;

«Κίτρινο φεγγάρι» Το Κίτρινο φεγγάρι του Ντέιβιντ Γκρεγκ μάς μιλάει για την απίθανη συνάντηση δύο εφήβων από εντελώς διαφορετικούς κόσμους: του Λη, ενός αγοριού διαλυμένης και προβληματικής οικογένειας, ο οποίος καταφεύγει στην παρανομία και ονειρεύεται να γίνει άρχοντας του υποκόσμου, και της Λέιλα, κόρης εύπορης οικογένειας μουσουλμάνων επιστημόνων, η οποία έχει αποφασίσει να πάψει να μιλάει στους ανθρώπους και κλείνεται στον κόσμο της φαντασίας της.

Φεστιβαλ Εφηβικού Θεάτρου 2017 from SGT | OCC on Vimeo.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Απριλίου
16:00 | 1o ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας
Disco Ηλέκτρα… της Γλυκερίας Μπασδέκη
17:00 | 14ο Γυμνάσιο Αθηνών
LogoX. Ένα έργο εμπνευσμένο από το A Shop Selling Speech της Sabrina Mahfouz
18:00 | 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Μόνα τους του Γιάννη Τσίρμπα
19:00 | 1ο ΓΕΛ Ασπρόπυργου
Ο ήχος από τα κόκκαλα που σπάνε. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο γαλλικό έργο της Suzanne Lebeau (Les bruit des os qui craquent).
20:00 | 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
Η Γέφυρα της Μαρίας Τοπάλη
21:00 | 3ο ΓΕΛ Πειραιά
Juvie του Jerome McDonough
22:00 | Grasshopper Youth
Leopold  ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού του Θανάση Τριαρίδη

Σάββατο 8 Απριλίου
14:00 | 14ο Γυμνάσιο Αθηνών: LogoX
15:00 | ΓΕΛ Κρυονερίου σε συνεργασία με την Grasshopper Youth
Το μαγαζί με τ’ ακορντεόν της Cush Jumbo
16:00 | 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας: Η Γέφυρα
17:00 | 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων-Λαγονησίου
Μικρό του Βαγγέλη Κυριακού
18:00 | 12ο ΓΕΛ Αθηνών
Κίτρινο φεγγάρι του David Greig
19:00 | 1ο ΓΕΛ Ασπρόπυργου: Ο ήχος από τα κόκκαλα που σπάνε
20:00 | 1ο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας: Disco Ηλέκτρα…
21:00 | 3ο ΓΕΛ Πειραιά: Juvie
22:00 | Grasshopper Youth: Leopold  ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού

Κυριακή 9 Απριλίου
14:00 | 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων-Λαγονησίου: Μικρό
15:00 | 1ο ΓΕΛ Ασπρόπυργου: Ο ήχος από τα κόκκαλα που σπάνε
16:00 | 12ο ΓΕΛ Αθηνών: Κίτρινο φεγγάρι
17:00 | 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας: Η Γέφυρα
18:00 | ΓΕΛ Κρυονερίου: Το μαγαζί με τ’ ακορντεόν
19:00 | 14ο Γυμνάσιο Αθηνών: LogoX
20:00 | 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου: Μόνα τους
21:00 | 3ο ΓΕΛ Πειραιά: Juvie
22:00 | Grasshopper Youth: Leopold  ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού 

Συντελεστές

Συντονισμός & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ομάδα Grasshopper Youth – Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού: Κάτια Αρφαρά

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα

Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κασσιμάτης και Σοφία Αδαμοπούλου

Προσκεκλημένοι συγγραφείς: Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας

Συνεργάτες σκηνοθέτες του Φεστιβάλ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους “The 3rd Person Theatre Group”, Νίκος Χατζόπουλος

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

Πληροφορίες: 210 900 5 800

7-9 Απριλίου 2017
Μικρή Σκηνή

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Leave a Reply