ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ” ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

ARI-348sΌταν ο Δημήτρης Ποταμίτης ανέβασε το 1978 στο “Θέατρο Έρευνας” τις “Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη” ήμουν -οριακά κιόλας- στην κοιλιά της μάνας μου και όσο θεατρόφιλη κι αν είμαι παιδιόθεν (τότε που ζήτημα αν ανέβαιναν 5 παιδικές παραστάσεις ανά σεζόν) δεν κατάφερα να δω την παράσταση  😛 .

Όταν μεγάλωσα λίγο και είδα την παράσταση που ανέβηκε ξανά (πρέπει να ήμουν 5-6 ετών, άρα υποθέτω γύρω στο 1985), απέκτησα και τον δίσκο με τα τραγούδια του (φερέλπιδος νέου τραγουδοποιού) Γιάννη Ζουγανέλη, δίσκο που είχα καταγδάρει στο πορτοκαλί πικάπ μου και που ήξερα απ’ έξω κι ανακατωτά και που συνεχίζω να ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα. Τελικά, ό,τι μαθαίνεται στην παιδική ηλικία δεν ξεμαθαίνεται ποτέ…

R-6948858-1430179369-9841.jpeg

Γιατί, όπως αποδείχτηκε πριν από λίγες ημέρες που είδα ξανά τις “Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη” στον Ελληνικό Κόσμο, αυτή τη φορά ως μαμά, θυμόμουν τα τραγούδια, αλλά και κομμάτια των διαλόγων λες και δεν έχουν περάσει 30-35 χρόνια από τότε που έλιωνα το βινύλιο! Η Νανά Νικολάου, στενή συνεργάτης του Ποταμίτη από το 1981, είτε ως ηθοποιός, είτε ως βοηθός σκηνοθέτη, παρουσίασε μια υπέροχη παράσταση- hommage στον σπουδαίο (και αδικημένο) θεατράνθρωπο (ομολογώ πως βούρκωσα βλέποντας την εικόνα του στο video-wall, γιατί ο Ποταμίτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παιδική μου ηλικία και τις θεατρικές μου μνήμες) και ταυτόχρονα μια παράσταση ζωντανή, ευχάριστη και εκπαιδευτική για παιδιά από 5 έως 12 ετών.

POTAM0

Στο πρώτο μέρος της παρουσιάζονται «Η Ειρήνη» και οι «Αχαρνείς», που αναφέρονται στην Ειρήνη και τον Πόλεμο και στη μεταξύ τους σχέση. Στην «Ειρήνη» ο Τρυγαίος προσπαθεί να απελευθερώσει την Ειρήνη από το σιδερένιο κλουβί που την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος, ενώ στους «Αχαρνείς» ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις δίνει μάχη ενάντια στο πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο. (Στην Ειρήνη ξύπνησαν μνήμες και από το Λύκειο. Οι τριτοδεσμίτες θα θυμάστε τη λέξη “καταμεμυττωτευμένα”).

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται «Ο Πλούτος», που είναι τυφλός και οι θνητοί τον θεωρούν πιο δυνατό από τον Δία καθώς η εξουσία του είναι πιο σημαντική. Τέλος, παρουσιάζονται οι «Όρνιθες», η ιστορία δυο Αθηναίων, του Ευελπίδη και του Πεισθέταιρου, που, απογοητευμένοι από τη ζωή τους στην πόλη ψάχνουν έναν ήσυχο τόπο. Καταλήγουν στη χώρα των πουλιών και ιδρύουν μαζί μ’ αυτά μια φανταστική πολιτεία, την Ουρανούπολη, στην οποία εν τέλει ζουν ειρηνικά και ευτυχισμένα.

Το μουσικό έργο του Ποταμίτη χαρακτηρίζεται από την ευστροφία του, την απλότητα και το χιούμορ του. Τα τέσσερα έργα του Αριστοφάνη,  σε ελεύθερη απόδοση και προφανώς συμπτυγμένα και απλοποιημένα, ώστε να γίνουν κατανοητά από τους μικρούς θεατές, συνδιαλέγονται μεταξύ τους παρουσιάζοντας στα ματιά των θεατών τα αιώνια και τόσο σύγχρονα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες και αφορούν: την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, τον ρόλο των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, τον πόλεμο και την αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη και -τέλος- τον καταλυτικό ρόλο της κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων, με τη συνήθη «αριστοφανική προσέγγιση» της διακωμώδησης των κακώς κειμένων.

ARI-273s

Ο Δημήτρης Ποταμίτης δεν επέλεξε τυχαία αυτά τα τέσσερα έργα (αν και στο original κείμενο υπήρχε και η Λυσιστράτη, την οποία θα ήθελα πολύ να δω προσαρμοσμένη για τα σύγχρονα παιδιά) και κατάφερε στη διάρκεια μίας μόνο παράστασης να αναδείξει όλα αυτά τα καίρια και σύγχρονα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης. Ζητήματα τα οποία, φυσικά, συνεχίζουν να μας απασχολούν, 2500 χρόνια μετά. Άλλωστε, το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Η παράσταση είναι διαδραστική και τα παιδιά έχουν λόγο και συμμετοχή. Οι ουσιαστικές και κεφάτες ερμηνείες των 11 ηθοποιών, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Ορφανό και Μέμο Μπεγνή, ο γρήγορος ρυθμός, οι έξυπνες ατάκες (με αριστοφανικό -συχνά χοντροκομμένο-χιούμορ που πιάνουν μόνο οι γονείς και αριστοφανικό χιούμορ που πιάνουν και τα παιδιά- Αριστοφάνης είναι η πρώτη ύλη, ας  μην το ξεχνάμε, επιβάλλονται αυτές οι ατάκες- γιατί διάβασα ηθικολογίες στο διαδίκτυο), τα σκηνοθετικά ευρήματα, τα πλούσια σκηνικά, τα κοστούμια, η πρωτότυπη μουσική και οι video art εφαρμογές οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που μάλλον δεν θα αφήσει κανένα θεατή, οποιασδήποτε ηλικίας, δυσαρεστημένο. Θα γελάσετε με την καρδιά σας, θα λάβετε τα μηνύματα που πρέπει να λάβετε, θα προβληματιστείτε με το πόσο επίκαιρες είναι ακόμα οι αριστοφανικές κωμωδίες και θα έχετε πολλά να συζητήσετε με τα παιδιά σας.

Δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερη εισαγωγή στο αριστοφανικό έργο από την παράσταση αυτή. Ο Ποταμίτης πριν από χρόνια και η Νικολάου σήμερα κατάφεραν να συμπυκνώσουν την ουσία των τεσσάρων κειμένων ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να κατανοούν όλα όσα ήθελε να πει στους Αθηναίους τον 5ο π.Χ αιώνα ο πιο σπουδαίος σατιρικός ποιητής της αρχαιότητας. Όλα όσα αφορούν και εμάς σήμερα.

19102_17166_regular_457474746767

Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Απόδοση κειμένου – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη

Video art: Αντώνης Δελαπόρτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου

Πρωταγωνιστούν: Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός

Παίζουν: Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Τερζάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ίρις Πανταζάρα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Δανάη Σδούγκου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρήστος Ντόβας, Δήμητρα Βήττα

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο)

Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr/

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση viva.gr

Τηλεφωνικά, στο T. 212 254 0300

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΜΑΔΕΣ :

Λίλιαν Πετροπούλου: 2106143021, 6946123004, e-mail:lilian.petrop@gmail.com 

Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, tameio@fhw.gr

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

No Responses

Leave a Reply