ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

παιδικά δόντιαΜε την αρχή της σχολικής χρονιάς, είναι καλό να γίνει οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη στοματική όσο και τη γενική τους υγεία.

Η σημασία του οδοντιατρικού ελέγχου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, ο οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά είναι εξίσου σημαντικός με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων! Είναι χαρακτηριστικό ότι τερηδονισμένα δόντια που δεν θεραπεύονται εγκαίρως είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Γενικότερα ένα παιδί που δεν εξετάζεται από οδοντίατρο μπορεί να εμφανίζει φλεγμονή στα ούλα, εκτεταμένες τερηδόνες που πιθανόν να προκαλέσουν οδοντικά αποστήματα, κατάγματα δοντιών ή και συγκλεισιακές ανωμαλίες.

Η πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων γίνεται μόνο με τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και για το λόγο αυτό η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστά ο οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά να πραγματοποιείται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε εξάμηνο. Είναι καλό να διευκρινιστεί ότι παιδιά με κακή στοματική υγιεινή ή με γενικά προβλήματα υγείας χρειάζονται συχνότερους ελέγχους, λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας ή μεγαλύτερης πιθανότητας να εμφανίσουν διαταραχές στην ανάπτυξη των γνάθων και των δοντιών.

Οι οδοντίατροι τονίζουμε στους γονείς ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να πραγματοποιηθεί η προληπτική οδοντιατρική εξέταση των παιδιών. Μόνο με αυτήν, προάγεται η στοματική υγεία των παιδιών, η οποία σχετίζεται με την γενική υγεία, και εξασφαλίζεται ένα… υγιές χαμόγελο.

Τι σημαίνει οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά;

Στην εξέταση, ο οδοντίατρος ελέγχει το στόμα των παιδιών για την ύπαρξη τερηδόνας, ουλίτιδας ή άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων. Μην ξεχνάτε ότι περισσότερα από δύο στα τρία Ελληνόπουλα εμφανίζουν τερηδόνα σε δύο τρία δόντια πριν από τα δώδεκά τους χρόνια, ενώ σχεδόν οκτώ στα δέκα έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή.

Τα χρόνια οδοντιατρικά προβλήματα και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά, όπως π.χ. ο πόνος, είναι δυνατόν να προκαλέσουν δυσκολία στη μάσηση, στην ομιλία, αλλά και στη συγκέντρωση της προσοχής. Ο πονόδοντος που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη σχολική επίδοση και ευθύνεται για αρκετές απουσίες των παιδιών στο σχολείο. Αν, όμως, τα παιδιά ελεγχθούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και θεραπευτούν άμεσα τα όποια προβλήματα, μειώνονται οι πιθανότητες να χάσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μαθήματα εξαιτίας των δοντιών τους.

Νόσοι του περιοδοντίου

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι συναντούν ολοένα και περισσότερα παιδιά με πολυτερηδονισμό ή νόσους του περιοδοντίου, προβλήματα που αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι τέσσερα είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς για την πιθανότητα ύπαρξης νόσου του περιοδοντίου στα παιδιά:

-Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα των δοντιών, στη χρήση νήματος ή αυτόματα, χωρίς λόγο.

-Πρησμένα και πολύ κόκκινα ούλα.

-Υφιζήσεις ούλων, δηλαδή ούλα που “τραβιούνται” μακριά από τα δόντια και αποκαλύπτουν τη ρίζα του δοντιού.

-Κακοσμία στόματος που δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα.

Εάν τα παιδιά σας έχουν μία γενικευμένη μορφή περιοδοντικής νόσου, πιθανώς να υπάρχει συσχέτιση με κάποια άλλη συστηματική νόσο και να χρειάζεται μια γενική ιατρική αξιολόγηση του παιδιού. Αυτό, πάντως, που έχει καθοριστική σημασία για τη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου είναι η γρήγορη διάγνωση.

Ορθοδοντικός έλεγχος

Παράλληλα στην ηλικία των 7 ετών είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται ένας ορθοδοντικός έλεγχος. Η έγκαιρη ορθοδοντική εξέταση και η πρώιμη θεραπεία μπορούν να προλάβουν ή να περιορίσουν την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων σύγκλεισης των μόνιμων δοντιών και των γνάθων. Η σωστή σύγκλειση δεν συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του στόματος.

Βούρτσισμα

Η πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων, με την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής και περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο είναι αναγκαίες για να έχουν τα παιδιά πάντα ένα υγιές στόμα. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που το πρώτο δόντι κάνει την εμφάνισή του στο στόμα και τα παιδιά πρέπει από μικρά να μαθαίνουν τη σωστή εφαρμογή της στοματικής υγιεινής σαν μέρος της καθημερινής υγιεινής του σώματός τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν σωστά τα παιδιά είναι να «μιμούνται» τους γονείς που φροντίζουν καθημερινά τα δόντια τους και ακολουθούν τις οδηγίες των οδοντιάτρων για σωστό βούρτσισμα. Εξάλλου η καλή στοματική υγιεινή της μητέρας βοηθάει στο να περιοριστεί η μόλυνση στο στόμα του παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που δεν προσέχουν το στόμα τους, μεταφέρουν μεγάλο αριθμό μικροβίων στο παιδί (π.χ. με το κουτάλι του φαγητού ή με φιλί στο στόμα του μωρού) και έτσι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανίζει το παιδί τερηδονισμένα δόντια ή νόσους του περιοδοντίου.

Οι γονείς και παιδιά πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των οδοντιάτρων για συχνό βούρτσισμα (δύο φορές την ημέρα) εφαρμόζοντας τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Επίσης, οι οδοντίατροι δίνουμε συμβουλές για την προστασία των δοντιών με τη χρήση φθορίου και τις προληπτικές καλύψεις (sealants) των οπών και των σχισμών των οπίσθιων δοντιών και τονίζουμε ότι ο περιορισμός της συχνότητας λήψης ζαχαρωδών τροφών και ιδιαίτερα ανάμεσα στα βασικά γεύματα της ημέρας είναι ο πιο σημαντικός κανόνας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας. Τέλος, αυτό που μικροί και μεγάλοι πρέπει να έχουν πάντα κατά νου είναι ότι ένα υγιές στόμα κατά την παιδική ηλικία αποτελεί τη βάση για ένα υγιές στόμα στην ενήλικη ζωή!

O Χρήστος Ρένεσης είναι Οδοντίατρος – Ειδικός Ορθοδοντικός.

Leave a Reply