ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑ

στόμαΤον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την  επιστροφή στα θρανία ουσιαστικά τελειώνει η περίοδος ανεμελιάς των καλοκαιρινών διακοπών των μικρών μας φίλων. Μαζί με τις σχολικές προετοιμασίες δεν πρέπει να ξεχνάμε τον προληπτικό ιατρικό μας έλεγχο και την οδοντιατρική εξέταση που περιλαμβάνεται σε αυτόν, για ένα υγιές στόμα.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να πραγματοποιηθεί η προληπτική οδοντιατρική εξέταση των παιδιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδοδοντική Εταιρεία, ο περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος δυο φορές το χρόνο στα παιδιά είναι εξίσου σημαντικός με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων. Τερηδονισμένα δόντια σε παιδιά και εφήβους που δε θεραπεύονται εγκαίρως είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στη στοματική όσο και στη γενική τους υγεία. Τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα που δεν  αντιμετωπίζονται έγκαιρα μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τη σχολική επίδοση και ευθύνονται για αρκετές απουσίες των παιδιών στο σχολείο. Μικρά παιδιά με χρόνιο πόνο σε ένα ή περισσότερα δόντια δυσκολεύονται στο φαγητό, την ομιλία και πολλές φορές στη συγκέντρωση και την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της προληπτικής εξέτασης θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και χρήσιμες συμβουλές για υγιείς διατροφικές συνήθειες. Όσο πιο μικρά τα παιδιά έρθουν σε επαφή με τους κανόνες στοματικής υγιεινής τόσο πιο εύκολα θα ακολουθήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής που θα τους εξασφαλίσει ένα όμορφο χαμόγελο. Επίσης, αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου και η ενημέρωση για τις προληπτικές καλύψεις (sealants) των οπών και των σχισμών των οπίσθιων δοντιών. Το φθόριο είναι από τα  σημαντικότερα όπλα που έχουμε στη μάχη κατά της τερηδόνας.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων για αρκετούς μαθητές. Η κατασκευή ενός στοματικού προστατευτικού νάρθηκα παρέχει μεγάλη προστασία στα δόντια, τους μαλακούς ιστούς και τις γνάθους από τυχόν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της αθλητικής άσκησης.

Επίσης, οι απόφοιτοι του σχολείου και ειδικά αυτοί που συνεχίζουν τις σπουδές τους μακριά από το σπίτι δεν πρέπει να ξεχνούν τον οδοντίατρο. Οι φοιτητές, αλλάζοντας πολλές συνήθειες, συχνά παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή και τον σωστό τρόπο διατροφής. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από τον οδοντίατρο που τους παρακολουθούσε πολλά χρόνια οδηγούν συχνά σε προβλήματα στη στοματική κοιλότητα.

Επιστροφή στα θρανία, λοιπόν, και ταυτόχρονα επιστροφή στις συνήθειες που μας κρατούν καθ’ όλα υγιείς!

Ο Γρηγόρης Γρηγοράκης είναι Παιδοδοντίατρος, απόφοιτος της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοδοντία στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και εξειδίκευση στην οδοντιατρική αντιμετώπιση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο University of Toronto.

Leave a Reply