ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ: ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

σταφυλόκοκκοςΚάθε καλοκαίρι, ο σταφυλόκοκκος βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές περιοχές της χώρας. Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην κολλήσει το παιδί μας και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε εάν τελικά κολλήσει.

Τι είναι το μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια συχνή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλούν μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος κ.α.). Τα μικρόβια αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους όπως τη μύτη και το στόμα, χωρίς να δημιουργούν δερματικές βλάβες. Όταν όμως η τοπική άμυνα σε σημεία του δέρματος πέφτει – έντονο έκζεμα, πληγές από τσιμπήματα εντόμων, αμυχές από ξύσιμο, έγκαυμα, ανοιχτή πληγή – τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα με τα χέρια από ένα σημείο του σώματος σε άλλο και από ένα παιδί σε άλλο. Η μετάδοση είναι εντονότερη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μεγάλη αύξηση των περιστατικών μολυσματικού κηρίου.

Πώς προστατευόμαστε; 

  1. Το δέρμα να είναι καθαρό και ενυδατωμένο. Έτσι το παιδί δεν θα ξυστεί ασυναίσθητα. Για τον ίδιο λόγο προστατεύω από τσιμπήματα εντόμων χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό προϊόν είτε στο δέρμα του παιδιού είτε στο καροτσάκι/κρεβατάκι/δωμάτιο/κήπο/βεράντα.
  2. Τα νύχια να είναι καθαρά και κομμένα.
  3. Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, το τακτικό μπάνιο και η αποφυγή κοινής χρήσης πετσέτας, ρούχων, σεντονιών, σκεπασμάτων κλπ.
  4. Εκπαιδεύω το παιδί μου να πλένει τα χέρια του και να μην τα βάζει λερωμένα στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια ή στα αυτιά του ή ακόμα και στα γεννητικά του όργανα.
  5. Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές.

Αν υποψιάζομαι ότι έχει κολλήσει σταφυλόκοκκο, τι μέτρα υγιεινής πρέπει να εφαρμόσω;

1.Εφαρμόζω τη θεραπεία που υπέδειξε η/ο παιδίατρος. Εάν οι δερματικές βλάβες είναι μικρές, αρκεί η τοπική αντισηψία και ακολούθως η εφαρμογή ειδικής αντισταφυλοκοκκικής αντιβιοτικής κρέμας στις βλάβες. Εάν οι βλάβες είναι πολλές, μεγάλες και διάσπαρτες στο σώμα του παιδιού, πρέπει να ληφθεί αντιβίωση από το στόμα για 10 ημέρες, ή και περισσότερο.

2.Φροντίζω να χρησιμοποιεί δικά του είδη, όπως ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα και φροντίζω να τα ανανεώνω και να τα πλένω τακτικά.

Τελικά, όμως, η καλύτερη θεραπεία είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Γι’αυτό το πιο σημαντικό είναι όλοι, μικροί και μεγάλοι, να εφαρμόζουμε ΠΑΝΤΑ και ΕΠΙΜΕΛΩΣ τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, ώστε να αντιμετωπιστεί ο σταφυλόκοκκος.

Leave a Reply