ΜΑΜΑ, ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΣΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ;

peepeepool_risegr-1300x680Όχι, να μην κάνεις! Και καλύτερα να μην μπεις και μέσα… Από όταν ήμασταν μικροί μας έλεγαν πάντα ότι δεν κάνει να ουρήσουμε μέσα στην πισίνα. Υπήρχε, μάλιστα, και αστικός μύθος που έλεγε ότι αν κάποιος το κάνει, το νερό γύρω του θα κοκκινίσει και όλοι θα το καταλάβουν {μακάρι να γινόταν, τότε δεν θα κατουρούσε κανένας}. Παρόλα αυτά, λίγοι ακολουθούν και συνεχίζουν να ακολουθούν αυτές τις βασικές οδηγίες υγιεινής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική, το 1/5 των κολυμβητών στις πισίνες παραδέχτηκε ότι έχει ουρήσει μέσα στην πισίνα. Και άλλα 4/5 απλά δεν το παραδέχονται…

Να ξέρετε, λοιπόν, ότι στην επόμενη πισίνα που θα βουτήξετε, κι εσείς και το παιδί σας, σίγουρα θα υπάρχουν… τσίσα. Πέρα από το γεγονός ότι είναι αηδιαστικό το να ουρεί κάποιος δίπλα σας, φυσικά κάνει και κακό στην υγεία. Τα οξέα που βρίσκονται στα ούρα, όταν αναμειχθούν με το χλώριο που υπάρχει στις πισίνες, δημιουργούν έναν κακό συνδυασμό. Μπορεί το χλώριο να βρίσκεται στην πισίνα για να «σκοτώνει» βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως είναι το E.Coli, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει και δικούς του μικροοργανισμούς.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ozy, επιστήμονες από την Αμερική και την Κίνα, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν για ποιο λόγο το νερό της πισίνας είχε μέσα δύο ουσίες, το χλωριούχο κυάνιο και την τριχλωραμίνη. Εκεί που κατέληξαν είναι ότι αυτές οι δύο ουσίες προέρχονταν από τα ούρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χλωριούχο κυάνιο έχει χρησιμοποιηθεί, σε μεγαλύτερες δόσεις, στον χημικό πόλεμο (δρα όπως τα δακρυγόνα) και η τριχλωραμίνη επηρεάζει τους πνεύμονες και ερεθίζει το δέρμα και εξετάζεται αν επηρεάζει το παιδικό άσθμα, με κάποιες πρώτες μελέτες να οδηγούν σε συσχέτιση. Επίσης, να ξέρετε ότι το τσούξιμο και το κοκκίνισμα στα μάτια, που μπορεί να παρουσιάζετε μετά το μπάνιο σας, δεν είναι από την χλωρίνη αλλά από τον συνδυασμό της με τα ούρα.

τσίσα στην πισίνα

Επομένως, όταν το παιδί σας σας ρωτήσει αν μπορεί να κάνει τσίσα στην πισίνα, απαντήστε του ρητά όχι (γιατί έχω δει δεκάδες γονείς που συναινούν σιωπηρά με τα μάτια), εξηγήστε του το γιατί και γενικά… μάλλον αποφεύγετε τις πισίνες, τουλάχιστον όταν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη θάλασσα. Οι πισίνες είναι βασικά τεράστιες μπλε λεκάνες τουαλέτας. Αν αναγκαστείτε να τις χρησιμοποιήσετε,  βουτήξτε με μάτια και στόμα ερμητικά κλειστά και μετά πλυθείτε διπλά και τριπλά με σαπούνι και ζεστό νερό.

Υ.Γ. Όσο περισσότερο χλώριο μυρίζει η πισίνα, τόσο πιο βρόμικη είναι. Αν η πισίνα περιέχει μόνο χλώριο τότε θα έχει μια διακριτική έως ελάχιστη μυρωδιά. Η έντονη μυρωδιά προέρχεται από την ανάμειξη του χλωρίου με άλλες ουσίες.

Leave a Reply