ΚΡΑΝΙΟΓΝΑΘΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται κατά καιρούς ενόχληση, σφίξιμο ή πόνο στο πρόσωπο και στη γνάθο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι στιγμιαία ή να παρέρχονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να δημιουργούν ανάγκη παρέμβασης. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή και να επιδεινωθούν τόσο ώστε να δυσκολεύουν τον ασθενή να πραγματοποιήσει ακόμα και τις βασικές κινήσεις του στόματος. Οι Κρανιογναθικές Διαταραχές περιλαμβάνουν μια ομάδα μυοσκελετικών και νευρομυϊκών προβλημάτων τα οποία εκδηλώνονται με διάφορα κλινικά σημεία και συμπτώματα από τους μασητήριους μύες, τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις και τους παρακείμενους ιστούς. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ευαισθησία στην περιοχή των κροταφογναθικών διαρθρώσεων, προβλήματα στη μάσηση, ήχους και αδυναμία στις κινήσεις της γνάθου, κεφαλαλγίες, ιλίγγους και εμβοές στα αυτιά και τέλος  μπορεί να οδηγήσουν σε «κλείδωμα» του στόματος (αδυναμία να ανοίξουμε ή να κλείσουμε το στόμα).

Δεν είναι απόλυτα σαφές τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει Κρανιογναθικές Διαταραχές, ωστόσο είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχουν πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι οι τραυματισμοί στη γνάθο, το «τρίξιμο» ή «σφίξιμο» των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, η σύγκληση (το πώς κλείνει το στόμα και ακουμπούν τα δόντια), το άγχος και τέλος διάφορα νοσήματα (νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος, ψωριασική αρθρίτιδα). Η διάγνωση θα γίνει μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να ζητηθεί κάποια απεικονιστική εξέταση (πανοραμική ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία κ.λπ.).

Λόγω της πολυπαραγοντικότητας των Κρανιογναθικών Διαταραχών, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει εκπαίδευση του ασθενούς και παρακολούθηση, κινησιοθεραπεία και διάφορα είδη ενδοστοματικών εξειδικευμένων ναρθηκών. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (π.χ. ρευματολόγο, Ω.Ρ.Λ.).

Η Ιωάννα Τσαμαλή, Οδοντίατρος, Γναθολόγος, MSc στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου & Κρανιογναθικών Δυσλειτουργιών στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, είναι συνεργάτης του Γρηγόρη Γρηγοράκη.

Leave a Reply