ΒΟΥΡΤΣΙΣΕΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ ΣΗΜΕΡΑ; ΟΧΙ; ΓΙΑ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ!

βούρτσισεςΒούρτσισες τα δόντια σου σήμερα; Όχι, ε; Έχω πολλές, καλές και απλές προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς καλώ, συνήθως, τα παιδιά μου σε βούρτσισμα; Εγώ πάντως με διαταγή δε θα πήγαινα ούτε σε πάρτι! Δοκιμάζω τη δήλωση: “Τώρα θα βουρτσίσω τα δόντια μου”. Με λίγη τύχη λειτουργεί σαν το χασμουρητό και το παιδί ακολουθεί, λέγοντας “Α! Κι εγώ!”. Μου έχει συμβεί, δεν το γράφω έτσι.

-Το έκανα τρεις φορές σήμερα και δεν έπιασε. Τώρα;

“Πάμε να παίξουμε μουσικές οδοντόβουρτσες;”. ‘Η…

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ

Αντί για μία, δίνω διάφορες επιλογές. Οπότε -με ενθουσιασμό στη φωνή- ρωτάω: “Σήμερα θα βουρτσίσεις με Frozen ή με Paw Patrol;”, “Με κλασική ή με ηλεκτρική;”

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΑ

Μπορεί να μπει σελφ σέρβις ή να σερβιριστεί: “Πώς τη θέλετε σήμερα την οδοντόβουρτσα σας; Φράουλα, μέντα ή μιξ;”

ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Παρότι δεν θυμάμαι πολλά από τα παιδικά μου χρόνια, δεν ξεχνώ έναν κροκόδειλο-αυτοκόλλητο στον καθρέφτη του μπάνιου. Δήλωνε κρατώντας μια οδοντόβουρτσα: “Πρωί-βράδυ τα δόντια μου βουρτσίζω και καλά τα καθαρίζω!”. Συνεπώς, προτείνω τη δημιουργία αφισέτας μπάνιου, με τον αγαπημένο χαρακτήρα του παιδιού. Άλλο να λέω εγώ “Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας” κι άλλο να το λέει η Πέπα. Ε; Αρκεί να κόψω αγαπημένο χαρακτήρα από ένα περιοδικό και να του βάλω μια φούσκα με ένα σχετικό σύνθημα. Το κολλάω στο ύψος των ματιών του, κάπου στο μπάνιο. Έκπληξη και ενθουσιασμός!

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Κάτι που στο μπάνιο μας λειτούργησε μαγικά. Κλεψύδρα! Χρονομετράμε το δοντοβούρτσισμα. Να πω την πικρή αλήθεια, παλιά ούτε εγώ βούρτσιζα τα δόντια μου για ΤΡΙΑ ολόκληρα λεπτά. Εσύ; Τώρα, όσο βουρτσίζουμε, κοιτάμε κι οι δύο με μάτια καρφωμένα την άμμο που ρέει και στο 3.01 μου ουρλιάζει “Τελείωσε!”, αν δεν έχω σταματήσει. Έχασα;

-Δεν έχω κλεψύδρα, τι να κάνω; Πάρε μέρος στον διαγωνισμό μας! Μπορεί να κερδίσεις μία. Ή δοκίμασε να χρονομετρήσεις, με χρήση ενός συγκεκριμένου -αγαπημένου του παιδιού- τραγουδιού, που διαρκεί περίπου τρία λεπτά και το κρατάς μόνο για αυτή την ώρα. Μάλιστα, μπορεί αυτό το τραγούδι να γίνει το “σήμα”, που μας καλεί στο μπάνιο να βουρτσίσουμε. Το βαφτίζω τώρα δα “μουσικές οδοντόβουρτσες”.  Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε, πως δεν έχει απαγορευτεί (ακόμα) ο συνδυασμός χορού και βουρτσίσματος δοντιών! I like to brush it, brush it! Brush it!

-Αν έχεις ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορείς να παίξεις μια εξέλιξη του “μουσικές οδοντόβουρτσες”, το “ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες”. Όταν σταματάει το “ζζζ” σταματάμε να βουρτσίζουμε. Η εντολή μπορεί να δίνεται μια από το παιδί, μια από το γονιό.

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Τζίφος ως τώρα! Πρόταση ειδικά για το δύσκολο, νυχτερινό βούρτσισμα. Ώρα για… κουκλοθέατρο. Το κοινό μου κάθεται στην τουαλέτα και βουρτσίζει, όσο εγώ κάνω διαλόγους, κρατώντας ένα ή δύο παιχνίδια. Μια ιδέα είναι η αναπαράσταση αστείων γεγονότων από την ημέρα που πέρασε. Στις μικρές ηλικίες το ένα από τα παιχνίδια μου, πρέπει μάλλον να βοηθάει, βουρτσίζοντας τα δόντια του παιδιού.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: ΡΟΥΤΙΝΑ Ή ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ;

Κοινώς, διαλέγω κάτι που δεν κάνουμε άλλη ώρα, το κρατώ για να μετατρέψω τη βαρετή ρουτίνα του βουρτσίσματος σε “ιεροτελεστία” ή τουλάχιστον σ’ ένα πιο χαρούμενο τρίλεπτο. Το πετυχαίνω δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα επιλογών, επιτρέποντας σε αγαπημέν@ς ήρω@ς να συμμετάσχουν ή να θέσουν αυτ@ τους κανόνες και γενικά, προσθέτοντας μια δόση φαντασίας στο βούρτσισμα των δοντιών.


Πώς σου φάνηκε αυτό το κείμενο; Απάντησε με facebook comment μέχρι τις 21.3.2021 και πάρε μέρος στον διαγωνισμό, για να κερδίσεις ένα συλλεκτικό δοντοβουρτσικό σετ: Κλεψύδρα, οδοντόβουρτσα και ειδικά σχεδιασμένη αφίσα με τον αγαπημένο σου χαρακτήρα!

Σημείωση για φωτό: Για την αφίσα αντέγραψα από “To τρολ” (Ντόναλντσον και Ρόμπερτς).

Η Nasta είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, με mastε!r στη γονεϊκή κλοουνική. 

2 Σχόλια

  1. πενυ 17 Μαρτίου, 2021
  2. nasta 17 Μαρτίου, 2021

Leave a Reply