ΙΛΑΡΑ, ΕΡΥΘΡΑ, ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

H ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά είναι σοβαρές νόσοι. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι προστατευμένο!

Τι είναι η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά;
Η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά είναι σοβαρές ασθένειες, που προκαλούνται από 3 διαφορετικούς ιούς.

Πώς μεταδίδονται οι ασθένειες αυτές;
Όλες αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με τον αέρα. Είναι πολύ μεταδοτικές.

Είναι σοβαρές;
Ναι. Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο. Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει κώφωση, εγκεφαλική λοίμωξη ή λοίμωξη του νωτιαίου μυελού και επώδυνο πρήξιμο των όρχεων. Η ερυθρά μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή σοβαρές γεννητικές ανωμαλίες εάν προσβληθεί μια γυναίκα που είναι έγκυος.

Κινδυνεύει το παιδί μου;
Ναι. Οι ιοί αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί, επομένως, όταν κολλήσει κάποιος, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί η νόσος. Οι ασθένειες αυτές είναι πολύ συχνές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν πολλά περιστατικά ιλαράς, λόγω μολυσμένων ανθρώπων, που έφεραν τη νόσο από άλλες χώρες ή που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά;
Μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τις σοβαρές αυτές ασθένειες με τον εμβολιασμό. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν 2 δόσεις του εμβολίου MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς), ξεκινώντας από την ηλικία του 1 έτους. Το εμβόλιο MMR μπορεί να πρέπει να χορηγηθεί και σε ορισμένους εφήβους και ενήλικες, εάν δεν είχαν πάρει 2 δόσεις του εμβολίου όταν ήταν μικρότεροι.

Τα οφέλη του εμβολίου MMR
• Σώζει ζωές
• Προλαμβάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο
• Προστατεύει τα μικρά παιδιά για τα οποία η νόσος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή
• Προστατεύει την κοινότητα, και ιδιαίτερα τα μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους που δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι κίνδυνοι του εμβολίου MMR
• Οι ήπιες αντιδράσεις στο εμβόλιο περιλαμβάνουν πυρετό, ήπιο εξάνθημα και σπάνια πρήξιμο των αδένων στα μάγουλα ή στο λαιμό.
• Οι αντιδράσεις μετρίου βαθμού είναι σπάνιες. Για παράδειγμα 1 στα 3000 εμβολιασμένα παιδιά εμφανίζει υψηλό πυρετό που μπορεί να προκαλέσει και σπασμούς.
• Οι σοβαρές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες. Λιγότερα από 1 στα 1.000.000 εμβολιασμένα παιδιά θα εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Πηγή

Leave a Reply