ΙΛΑΡΑ: 17 ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

image-d-illustration_70567_wideΑπό το Σεπτέμβριο του 2016, όταν ξέσπασε επιδημία στη Ρουμανία έχουν νοσήσει από ιλαρά πάνω από 3.400 άνθρωποι ενώ από τις επιπλοκές της νόσου έχουν χάσει τη ζωή τους 17 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε λίγες μέρες πριν στη δημοσιότητα ο Ρουμάνος υπουργός υγείας, Φλοριάν Μποντόγκ.

Όπως επισήμανε, κανένα από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επιπλοκών του ιού δεν ήταν εμβολιασμένο, ενώ το τελευταίο θύμα ήταν ένα κοριτσάκι 1 έτους από την πόλη Σάτου Μάρε. Όπως τόνισε ο υπουργός, μόνο το 80% των Ρουμάνων κάνουν την πρώτη από τις δύο συνιστώμενες δόσεις του εμβολίου της ιλαράς και μόλις το 50% ολοκληρώνει τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Οι αρχές δήλωσαν πως οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της ώρας ενώ το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (European Center for Disease Prevention and Control) προειδοποίησε πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας της ιλαράς από τη Ρουμανία σε γειτονικές χώρες.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως καθώς μέχρι στιγμής τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι λίγα και προστατεύονται από τα πολλά που είναι εμβολιασμένα. Κάποια στιγμή, ωστόσο, η κόκκινη αυτή γραμμή θα ξεπεραστεί και πιθανόν να υπάρξουν μαζικοί θάνατοι παιδιών.

Ιλαρά

Λίγες πληροφορίες για την ιλαρά

Η ιλαρά οφείλεται σε συγκεκριμένο ιό. Μεταδίδεται κυρίως από το αναπνευστικό με σταγονίδια που εκπέμπουν οι ασθενείς και με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα. Ο χρόνος επώασης είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες). Η ιλαρά δεν είναι συχνή χάρη στους εμβολιασμούς, αν και κατά περιόδους εμφανίζονται επιδημίες σε διάφορες χώρες. Το εμβόλιο που περιλαμβάνει τον ιό της ιλαράς είναι τριπλό (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) και η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία μεταξύ 12-15 μηνών ενώ η δεύτερη περίπου στα 3 χρόνια του παιδιού.

Τα συμπτώματα

•    Στην αρχή η ιλαρά εκδηλώνεται με πυρετό, έντονο ξηρό και ερεθιστικό βήχα, ερεθισμό των επιπεφυκότων, δακρύρροια, φωτοφοβία, φτέρνισμα και καταρροή από την μύτη. Τα πολύ μικρά μωρά μπορεί να μην κάνουν πυρετό.
•    Τη 2η με 3η μέρα εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος μικρές άσπρες κηλίδες με κόκκινο περίβλημα οι οποίες εξαφανίζονται σε 12-48 ώρες.
•    Το εξάνθημα, αραιές κόκκινες κηλίδες, εμφανίζεται την 4η με 5η μέρα και διαρκεί 7-10 μέρες. Συνοδεύεται από απότομη άνοδο του πυρετού και επιδείνωση του βήχα. Ταυτόχρονα το εξάνθημα εξαπλώνεται πίσω από τα αυτιά, προχωρεί στο πρόσωπο και βαθμιαία εξαπλώνεται σε όλο τον κορμό και τα άκρα μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.
•    Στο στάδιο της ανάρρωσης το εξάνθημα υποχωρεί με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε. Στη συνέχεια υποχωρούν και τα καταρροϊκά συμπτώματα και βελτιώνεται η γενική κατάσταση του παιδιού.

Πότε μεταδίδεται

•    Κατά τις τελευταίες 4-5 μέρες του χρόνου επώασης (χρόνος από την στιγμή που έρχεται κάποιος σε επαφή με τον ιό της ιλαράς μέχρι να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα)
•    Σε όλο το καταρροϊκό στάδιο
•    Κατά της πρώτες μέρες του εξανθηματικού σταδίου.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση 

Στο παιδί δίνονται απλά αντιπυρετικά φάρμακα και μπορεί να τρώει ελεύθερα ανάλογα με την όρεξή του. Συσκότιση του δωματίου συνιστάται μόνο αν το φως ενοχλεί το παιδί. Αντιβίωση δίνεται αν υπάρξει μικροβιακή επιπλοκή.

Leave a Reply