ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί να υπάρχουν ημέρες αφιερωμένες στη θύμηση διαφόρων θεμάτων και να γιορτάζονται κοινά από πολλούς ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη. Ονομάζονται από αυτό το γεγονός «Παγκόσμιες Ημέρες» και μία από τις γνωστότερες είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει οριστεί να γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Η γνώση, η ευαισθητοποίηση και η δράση για το περιβάλλον αφορά όλες τις ηλικίες. Ένας εξαιρετικός τρόπος προσέγγισης οικολογικών ζητημάτων από τα παιδιά είναι τα παιχνίδια που έχουν περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Με αυτά μπορούν να ψυχαγωγηθούν αλλά, παράλληλα, και να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα των καιρών μας που μας αφορούν όλες και όλους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικούς τέτοιους τίτλους παιχνιδιών.

3D_Boxes_203

  • Ανακύκλωσέ το, Παιχνίδια Δεσύλλας. Το Ανακύκλωσέ το είναι ένα παιχνίδι με πολλαπλές ωφέλειες για τα παιδιά που θα παίξουν μαζί του. Προσφέρει διασκέδαση, μαθαίνει την αξία της ανακύκλωσης στους μικρούς πολίτες της χώρας μας και δίνει σπουδαία μηνύματα σεβασμού του περιβάλλοντος. Απευθύνεται σε παιδιά 5-9 ετών και το παιχνίδι εξελίσσεται με τον κάθε παίκτη να προσπαθεί να μαζέψει στους κατάλληλους κάδους, πρώτος από τους υπόλοιπους παίκτες, τα υλικά που ανακυκλώνονται (όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) διαχωρίζοντάς τα από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

dynamo robot

  • Κατασκευή Δυναμό Ρομπότ, Κουτρόπουλος-4ΜΤο παιχνίδι Κατασκευή Δυναμό Ρομπότ είναι ένας από τους τίτλους της σειράς κατασκευών Οικολογική Επιστήμη της 4Μ, η οποία έχει λάβει αρκετά βραβεία σε διεθνές επίπεδο. Μερικοί τίτλοι της σειράς είναι: Ρομπότ Έντομο, Μετεωρολογικός Σταθμός, Οικολογικός Πύραυλος, Σβούρα Γεννήτρια, Ρολόι Πατάτα, Οικολογική Μπαταρία κ.ά. Το Δυναμό Ρομπότ είναι ένα παιχνίδι κατασκευών που διασκεδάζει το παιδί και παράλληλα το εισάγει στη χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Συγκεκριμένα, δεν χρειάζονται μπαταρίες γιατί ένα δυναμό, που γυρνά το παιδί, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και δίνει ισχύ στον κινητήρα! Το κουτί περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία υλικά για την κατασκευή καθώς και οδηγίες στα ελληνικά ενώ για το σώμα του ρομπότ μπορούν να ανακυκλωθούν αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

spiti

  • Οικολογικό σπίτι, Plan Toys. H Plan Toys προσφέρει παιχνίδια ξύλινα, εκπαιδευτικά, οικολογικά. Έχοντας διαμορφώσει έναν πολύ λειτουργικό ιστότοπο, παρέχει στο Διαδίκτυο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δημιουργία των παιχνιδιών της – με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Οικολογικό σπίτι απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω. Ένα οικολογικό σπίτι, όπου η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή (ηλιακοί συσσωρευτές) και αιολική (τουρμπίνα ανέμου). Διαθέτει επίσης μια δεξαμενή νερού και έναν συσσωρευτή ενέργειας. Το σετ αυτό περιλαμβάνει δύο κούκλες, έπιπλα για δύο δωμάτια και ένα μοτοποδήλατο. Καθώς τα παιδιά παίζουν με το πρωτότυπο αυτό σπίτι μαθαίνουν για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

dasos

  • Σώσε το Δάσος, Δεσύλλας. Το Σώσε το Δάσος είναι ένα ευχάριστο επιτραπέζιο παιχνίδι, παραλλαγή του αγαπημένου παιχνιδιού Φιδάκι, όπου τα 100 τετραγωνάκια της διαδρομής βρίσκονται σε ένα… δάσος! Απευθύνεται σε παιδιά 6-11 ετών και στη συσκευασία αναφέρεται ότι σκοπός της δημιουργίας του είναι η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης των παιδιών ενώ αυτά διασκεδάζουν παίζοντας. Έτσι, για κάθε σημείο της διαδρομής, στο οποίο οι παίκτες ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν τετραγωνάκια, υπάρχει σχετική κάρτα που εξηγεί για ποιον λόγο, που αφορά το περιβάλλον, ανέβηκαν ή κατέβηκαν, παρέχοντας και σύντομο ενημερωτικό κείμενο για το αντίστοιχο περιβαλλοντικό θέμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάρτες για τη ρύπανση του αέρα, την ελληνική χλωρίδα και πανίδα, την αναδάσωση, τις δασικές πυρκαγιές κ.ά.

epa39132-klimatikh-allagh1

  • Κλιματική αλλαγή, Παιχνίδια ΕΠΑ. Το παιχνίδι Κλιματική Αλλαγή είναι ένας από τους τίτλους της, ιδιαίτερα επιμελημένης, σειράς Οικοεπιστήμη, που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω προσφέροντας διασκέδαση και ευαισθητοποιώντας τα για το περιβάλλον. Ανάμεσα στους τίτλους της σειράς περιλαμβάνονται: Οικολογικό Αυτοκίνητο, Οικολογικό Ρολόι, Ηλιακό Αεροπλάνο, Τα φυτά, Ηφαίστεια κ.ά. Στην Κλιματική Αλλαγή το παιδί –χάρη σε ένα βιβλιαράκι 44 σελίδων που το οδηγεί στα πρώτα του βήματα στην οικολογία μέσα από 10 διαφορετικά πειράματα– ψυχαγωγείται και, επιπλέον, μαθαίνει τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να ελέγξει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης!

sose planiti

  • Σώσε τον Πλανήτη, Παιχνίδια Remoundo. Στη φύση δεν υπάρχουν σκουπίδια! Όλα ανακυκλώνονται και ξαναγίνονται πρώτες ύλες. Αυτή είναι η βασική ιδέα του παιχνιδιού Σώσε τον Πλανήτη, που δείχνει στα παιδιά τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης με πολύ διασκεδαστικό τρόπο! Ένα παιχνίδι που θα ενθουσιάσει όποιον παίξει με αυτό, αλλά παράλληλα θα του μάθει πώς μπορεί, με απλές καθημερινές κινήσεις, να βοηθήσει στη σωτηρία του πλανήτη που μας φιλοξενεί. 

 

*Ο Άρης Ασλανίδης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

One Response

  1. Solar Toys 30 Ιουνίου, 2019

Leave a Reply