Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ… ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο άνθρωπος έχει μια εσωτερική ανάγκη να κατανοεί τον χώρο όπου ζει. Έτσι, ήδη από την παλαιολιθική εποχή, επινόησε την αναπαράσταση του χώρου, απεικονίζοντας στην αρχή το κοντινό περιβάλλον του- και στη συνέχεια πιο απομακρυσμένες περιοχές. Για παράδειγμα, σε σπήλαια έχουν ανακαλυφθεί, ζωγραφισμένες εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, παραστάσεις τόπων. Σ’ αυτές, εικονίζονται καθημερινές σκηνές από το άμεσο περιβάλλον των δημιουργών τους, όπως το κυνήγι κ.ά. Αυτή η διαδικασία αναπαράστασης, με το πέρασμα των αιώνων, είχε αποτέλεσμα την επινόηση των χαρτών – και μάλιστα πριν ακόμα και από την επινόηση της γραφής!

Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη η μεγάλη προτίμηση που διαχρονικά απολαμβάνουν τα παιχνίδια που σχετίζονται με τη γεωγραφία, με τους τόπους και τα ταξίδια καθώς και η μεγάλη ποικιλία κατηγοριών των γεωγραφικών παιχνιδιών, όπως: παζλ, επιτραπέζια, ηλεκτρονικά κ.ά. Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια πλευρά προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία ενώ από την άλλη δίνουν, μέσα από τη διεξαγωγή τους, τη δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά χρήσιμες πληροφορίες – ακόμη και για τις σχολικές υποχρεώσεις τους! Κι ακόμα, ανάλογα με την κατηγορία παιχνιδιού, βελτιώνουν την παρατηρητικότητα, αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες, ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες, εισάγουν στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ). Κι αν κάποτε ο Φιλέας Φογκ, ο συμπαθής ήρωας του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, χρειάστηκε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, εμείς μπορούμε να ταξιδέψουμε πολύ συντομότερα, πραγματοποιώντας τον γύρο του κόσμου σε ένα… παιχνίδι!

puzzle

Μερικά παιχνίδια που συνδυάζουν αρκετές από τις ωφέλειες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι και τα ακόλουθα:

  • Παζλ 180 Ελλάδα, Παιχνίδια Δεσύλλας. Ένα πολύ όμορφο παζλ 180 τεμαχίων και διαστάσεων 52Χ54 εκ. με τον χάρτη της Ελλάδας. Κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα και κάθε νομός της χώρας απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα. Σε κάθε νησί υπάρχει το όνομά του ενώ αναφέρονται όλες οι πρωτεύουσες νομών. Στον χάρτη επιπλέον περιλαμβάνονται μνημεία, τοπικά προϊόντα, αθλητικές δραστηριότητες, προστατευόμενα είδη ζωής, απειλούμενα ζώα, ενδημικά φυτά, αξιοθέατα με αποτέλεσμα να είναι ένας πλήρης οδηγός για να γνωρίσει κάθε παιδί την πατρίδα μας!
  • Παζλ Χάρτης Ευρώπης, Παζλ Παγκόσμιος Χάρτης, Εκδόσεις  ΚαρυδάκηΟ Χάρτης Ευρώπης είναι ένα καλαίσθητα σχεδιασμένο παζλ 70 τεμαχίων και διαστάσεων 36,5Χ28,5 εκ. που περιλαμβάνει τα κράτη της Ευρώπης. Ο Παγκόσμιος Χάρτης αποτελείται από 107 τεμάχια, είναι διαστάσεων 36,5Χ28,5 εκ. και σ’ αυτόν απεικονίζονται, με εξαιρετική εικονογράφηση, τα κράτη του πλανήτη μας. Στα δύο αυτά πολύ όμορφα παζλ περιλαμβάνονται επιπλέον και άλλες πληροφορίες όπως οι σημαίες των χωρών της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εικόνες κατοίκων διαφόρων περιοχών της Γης κ.ά.
  • Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, Ταξιδεύοντας στον Κόσμο, Παιχνίδια ΔεσύλλαςΗ επιτυχημένη σειρά διασκέδασης Ταξιδεύοντας… αποτελείται από 3 τίτλους παιχνιδιών, πολύ επιμελημένων στο περιεχόμενό τους καθώς και ιδιαίτερα αξιόπιστων και επικαιροποιημένων στις πληροφορίες που παρέχουν. Σε κάθε παιχνίδι, οι παίκτες καλούνται να πραγματοποιήσουν μια διαδρομή, κινούμενοι σε ταμπλό-χάρτη, και να επισκεφθούν έναν αριθμό πόλεων. Οι πόλεις, που επισκέπτονται, προκύπτουν με τυχαίο τρόπο, στην αρχή του παιχνιδιού, με επιλογή καρτών-πόλεων. Ενδεικτικά, το παιχνίδι  Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη περιλαμβάνει ταμπλό-χάρτη, οδηγίες, 360 πρωτότυπες ερωτήσεις για τα κράτη της Ευρώπης, 6 πιόνια, ένα ζάρι και 140 κάρτες με ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνδυασμών 6 πόλεων-σταθμών, έτσι ώστε κάθε φορά το παιχνίδι να διατηρεί την πρωτοτυπία και το ενδιαφέρον του. Σε κάθε κάρτα υπάρχει φωτογραφία της πόλης, πληροφοριακό κείμενο γι’ αυτήν και επιπλέον πληροφορίες για τη χώρα (σημαία, νόμισμα, έκταση, πληθυσμός κ.ά.) ενώ στην κάρτα μπορεί να υπάρχει μία εντολή. Κάθε παίκτης κινείται στο ταμπλό-χάρτη και όταν φτάσει σε πόλη-σταθμό του διαβάζει τις πληροφορίες που την αφορούν. Οι παίκτες επιπλέον καλούνται να εκτελέσουν τις εντολές, δηλαδή να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να κινηθούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω στη διαδρομή κ.ά., με συνέπεια να εναλλάσσεται η πρωτοπορία και η νίκη να κρίνεται κυριολεκτικά… στο νήμα! Οι παίκτες, στην προσπάθειά τους να νικήσουν, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο ή πλοίο. Στο τέλος του παιχνιδιού, όλοι έχουν διασκεδάσει, νοερά έχουν ταξιδέψει και, νικητές ή ηττημένοι, είναι πλουσιότεροι σε γνώσεις!
  •  Encyclopedia Υδρόγειος Σφαίρα + Πλανήτης, Playful. Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Playful αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό μάθησης και διασκέδασης. Στα περιεχόμενα του παιχνιδιού περιλαμβάνονται καρτέλες, ασύρματο ηλεκτρονικό στυλό, ηλεκτρονική κονσόλα, καλώδιο USB σύνδεσης με υπολογιστή, CD με τα προγράμματα, περιστρεφόμενη υδρόγειος σφαίρα και οδηγίες. Έχει τεχνολογία αφής και με το ασύρματο ηλεκτρονικό στυλό που περιέχει δίνει τη δυνατότητα στο παιδί, αγγίζοντας πάνω στις εικόνες και στις λέξεις, να ακούει πληροφορίες που αφορούν τη γεωγραφία, τα ήθη, τα έθιμα κ.ά. της Ελλάδας, καθώς και πληροφορίες για την Κύπρο, τον πλανήτη μας, τους λαούς της Γης, το ηλιακό σύστημα κ.λπ. Το παιχνίδι έχει και κουίζ γνώσεων ενώ περιέχει ως δώρο την έκδοση Πλανητούλης, με θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την οικολογία.

desyllasgames.511.large

*Ο Άρης Ασλανίδης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο Το οικολογικό αλφαβητάρι (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), καθώς και το σχολικό βιβλίο για το μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας Β΄ Γυμνασίου (ΟΕΔΒ, 2009). Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στον ιστότοπο-εκπαιδευτική πύλη www.educationplace.gr 

Leave a Reply