“ΓΕΓΟΝΕ-ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”. ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ “ΤΟ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΟ”

ΧρυσόβουλοΤο Σάββατο 15/10/2022 θα προβληθεί στην ΕΡΤ2, στην παιδική ζώνη, και ώρα 9:45 π.μ. το 1ο επεισόδιο της σειράς “Γέγονε – Μέσα στο Μουσείο” (stop motion animation), με τίτλο “Το Χρυσόβουλο”.

Μέσα από το χρυσόβουλο, ένα αυτοκρατορικό έγγραφο του 1301 που φυλάσσεται σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρουσιάζεται ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο από περγαμηνή, με το οποίο ο αυτοκράτορας παραχώρησε προνόμια στη Μητρόπολη της Μονεμβασιάς. Στο επεισόδιο αυτό προβάλλεται η εξουσία του αυτοκράτορα ως απεσταλμένου του Θεού, να κυβερνά στη γη, όπως ακριβώς κυβερνά ο Θεός τον κόσμο από τον ουρανό.
Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον αρχαιολόγο Πάνο Βοσνίδη (†) που η δουλειά μαζί του ήταν μία διαρκής πηγή χαράς, μάθησης και δημιουργίας για τους συναδέλφους του, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Συντελεστές ΕΡΤ
Ιδέα – Καλλιτεχνική Δ/νση – Σενάριο: Βάσια Χατζηγιαννάκη
Σκηνοθεσία – Animation – Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Ζιώγκας
Μουσική Σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης
Ηχογράφηση: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Βασιλάκης
Παραγωγή: Ανδρέας Λιακόπουλος
Συντελεστές Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Περίανδρος Επιτροπάκης: Προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης
Ράνια Φατώλα, Πάνος Βοσνίδης (†): Αρχαιολόγοι στο Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης

Γέγονε-Μέσα στο ΜουσείοΤο Γέγονε – Μέσα στο μουσείο είναι μια σειρά stop motion animation σε συνεργασία με μουσεία της Αττικής. Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5′ και απευθύνεται σε παιδιά 6-9 χρονών. Ο στόχος της σειράς είναι να δημιουργήσει μια πρώτη επαφή των παιδιών με τα μουσεία, μέσα από μια ψυχαγωγική αφήγηση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το έδαφος για οικογενειακή ψυχαγωγία και συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και μέσα σε μουσεία και σχολεία. Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του κάθε μουσείου, έχουν επιλεγεί  χαρακτηριστικά εκθέματα που αντιπροσωπεύουν το κάθε μουσείο (δύο εκθέματα ανά μουσείο). Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε τρισδιάστατα μοντέλα. Η συγγραφή του σεναρίου γίνεται κατόπιν μιας εξαιρετικής συνεργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του κάθε μουσείου, αλλά και των αντίστοιχων εφορειών αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η τεχνική του stop motion animation είναι μια από τις πιο απαιτητικές, αλλά και δημιουργικές τεχνικές. Συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το χειροποίητο με το computer generated animation. Είναι μια τεχνική που ξαναγεννιέται παγκοσμίως και στην ΕΡΤ καταφέραμε να την ανάγουμε – για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας – σε σειρά. Παράλληλα η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση στα Μουσικά Σύνολα, αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δυνατότητες της ΕΡΤ να στηρίξει παιδιά και πολιτισμό με την παραγωγή μιας σειράς με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα. To Γέγονε φέρνει τα παιδιά κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ξεκλειδώνει τη φαντασία τους, αλλά και τις πόρτες του κάθε μουσείου.

Leave a Reply